Männele – mikulášské pečivo II

Letos jsem zvolila mikulášské pečivo vykrajované a kynuté.

Je to také možnost a velmi jednoduchá. Tyto tvary „panáčků“ (männele, mannela) jsou populární od nás na západ na den svatého Mikuláše – například ve Francii. Děti, které jsou hodné, by měli dostat na Mikuláše za odměnu cukrovinky. Já osobně si myslím, že všechny bez rozdílu…

Männele je vlastně druh briošky ve tvaru muže. Varianty těst jsou obyčejnější i z velmi bohatých těst. Moje je zlatá střední cesta a dobře se s těstem pracuje. Jedna varianta surovin je množství je pro méně člennou rodinu, druhá zdvojnásobená. nechám na vás, co vám vyhovuje.

 Ale je to dobré i pro dospělé, zvláště s šálkem dobré kávy či horké čokolády.

Těsto je méně sladké, cukr lze přidat. U nás doma ještě potíráme medem či džemem, proto těsto tolik nesladím. Nebo upečené panáčky ještě pocukruji.

Kdybyste chtěli vytvořit jiné, zdobnější tvary mikulášského pečiva, vše najdete zde, včetně mého receptu.

Recepis

Suroviny

  • 300 g mouky pšeničné hladké 00 /600 g
  • 25 g cukru krupice / 50 g
  • 20 g vanilkového cukru /40 g
  • 3 g soli (1/2 lžičky) / 6 g (1 zarovnaná lžička)
  • 40 g pevného másla / 80 g
  • 1 malé vejce – 50 g / 100 g vajec
  • 4 g sušeného droždí / 8 g
  • 150-170 mléka dle savosti mouky /300-340 ml
  • 1 lžička citronové strouhané kůry /2 lžičky

Finální postup

Do prosáté mouky v míse či robotu vmíchejte sušené droždí, nalejte skoro všechno vlažné mléko (trochu si odložte stranou na případné dolití těsta), přidejte oba cukry, citronovou kůru, vejce a osolte.

Nechte hníst robot asi 10 minut. Nyní je potřeba nechat částečně vypracovat lepek. Pokud propracujete jen rukama, bude to prácička určitě tak na ½ hodiny…

Teprve pak přidejte malé kostky másla a hnětejte dalších 10-15 minut. Hotové těsto se má lesknout, nechytat se mísy a mají se tvořit bubliny, vyhněteno tzv. „na okénko“.

Nechte ho přikryté (já igelitovou čepicí do sprchy)na teplém místě (ne na topení!) vykynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to asi za 1 až 1 1/2 hodinu. Řiďte se pohledem, nikoliv pouze časem.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 2 kusy, každý prohněťte. Asi za 10-15 minut těsto povolí a můžete postupně začít válet na pláty silné 1/2 až 1 cm (ne tenké jak na linecké!) a vykrájet formičkou tvary – já používám vykrajovátko panáčka větší velikosti. Jestli se vám líbí jiné tvary, použijte ty. Malá rada – plát si vyválejte užší a delší. Užší stranu jen o trochu větší než délku formičky, nebudete mít tolik okrojků.

Formička má rozměry 12×8 cm.

Panáčky uložte na 2 plechy vyložené pečícím papírem (u druhé varianty budete potřebovat 4).
Nechte znovu přibližně 30 minut vykynout, dokud se opět nezvětší alespoň o polovinu jejich objem. Pak je pomašlujte vajíčkem a ozdobte čokoládovými peckami či kořením. Fantazii se meze nekladou.

Dejte péci do dobře vyhřáté trouby na 175 °C horko vzduch (nebo 190°C horní dolní ohřev) a pečte asi 15-20 minut.

Letos pečeme s devítiletou vnučkou Adélkou. 💕

Máme je moc rádi ráno ke kakau.

Vaše Lida ❤️

3 odpovědi na “Männele – mikulášské pečivo II”

Napsat komentář