Linecké cukroví

Historie lineckého cukroví sahá hluboko do minulosti…

První zmínka o lineckém cukroví pochází z roku 1653, kdy se, ještě v podobě koláče, objevilo v kuchařce rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Za následující staletí se změnilo a jak pečeme linecké cukroví dnes?

Linecké cukroví obvykle představují dva malé kousky cukroví slepené marmeládou a posypané moučkovým cukrem. Jenže téměř 400 let starý recept, který položil základy lineckého cukroví, vypadal úplně jinak. Šlo vlastně o mřížkový koláč s lahodnou mandlovou máslovou krustou, naplněný zavařeninou z černého rybízu. A poměry surovin v těstě byly 1:1.

Není bez zajímavosti, že na výrobu křupavého korpusu lineckého koláče se používaly i rozemleté ořechové skořápky, neboť byly někdy snáze dostupnější než pšeničná mouka. A jak se z toho nakonec stalo drobné cukroví? Za proměnou stáli pekaři, kteří chtěli něco, co by mohli skladovat delší dobu. A pak se stalo sváteční tradicí vyložení cukroví do jinovatkou pokrytého okna.

K této proměně došlo v rakouském Linci a první masová výroba lineckého cukroví se připisuje pekaři jménem Johann Konrad Vogel. On a jeho kolegové vykrajovali z těsta na linecký koláč různé tvary – hvězdy, kolečka nebo srdce. Spojovali je po dvou a horní část měla uprostřed výřez, kterému se říkalo linecké oko.

Doprostřed dávali zavařeninu z černého nebo červeného rybízu, což byl stejný postup jako u dortu. Linecké cukroví je známé po celém světě, ovšem s různými obměnami. Třeba v Americe používají jakoukoli sladkou náplň, včetně oříškovo-čokoládové pomazánky…

Změnil se v čase také poměr surovin v těstě – 1:2:3. na jeden díl cukru připadají dva díly tuku a tři díly mouky. Většinou jsou to násobky sedmi, neboť sedmička je považovaná za šťastné číslo.

Zdroj: Google a Life.cz

A tady je tradiční recepis, který neměním a peču celý můj pekařský život. .

Recepis

Suroviny

  • 210 g hladké pšeničné mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1-2 žloutky
  • citronová kůra, nastrouhaná z ½ omytého citronu
  • 10 g vanilkového cukru
  • práškový cukr na posyp
  • vykrajovátka

Finální postup

Na vál prosejte mouku a cukry. Vytvořte důlek a přidejte žloutky, citronovou kůru a chladné máslo pokrájené na kostky. Rychle zpracujte v těsto, můžete i K metlou v robotu. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte uležet do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe do druhého dne.

Připravte si vál a váleček na těsto.

Vál lehounce pomoučněte a vykrajujte různé tvary. Moc pěkné je do horní části cukroví (například kolečka) ještě vykrojit malý otvor. Těsto má být tak akorát silné, ne moc tenké.

Snažte se vykrajovátka naskládat na pláty těsta tak, aby nezbylo mnoho místa. Každé nové zpracování zbytků dohromady s další moukou z válu, těsto znehodnocuje a ubírá mu na chuti. Je dobré si rozdělit těsto před vyvalováním na několik částí a ty pak vytahovat z lednice postupně, lépe se s ním pracuje.

Vykrájené kousky poklaďte na suchý, či vystlaný plech pečícím papírem. Pečte na 180 °C přibližně 8 minut.

Vystydlé upečené dílky spojte pikantní marmeládou – skvělá je rybízová nebo meruňková. Hotové kousky můžete před podáváním lehce pocukrovat.

Krásné svátky!

Vaše Lida❤️

Napsat komentář