Vláčný medový mazanec s kefírem

Receptů na mazance jsou stovky…

Tento vydrží dlouho vláčný i díky kefíru. Slazený je pouze medem a trochou vanilkového cukru. S těstem se velmi dobře pracuje a dávka je určena na 2 mazance. Pokud chcete jen jeden, všechny suroviny rozdělte na polovinu.

Upozorňuji, že všechny suroviny jsou odváženy na gramy, tedy i tekutiny. U kefíru je to důležité zachovat, množství odměřené na gramy se nerovná na mililitry, není to voda! Pozor na to.

A ještě něco k mazanci. Jak vznikl jeho název?
Mazanec se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl součástí nedělní snídaně. Ještě ale před tím než se vůbec mohl nakrojit, byl zanesen hospodyněmi do kostela ke svatému pomazání, proto mazanec. Velikonoční neděle byla po dlouhém období půstu prvním dnem, kdy se lidé mohli dosyta najíst. Mazanec ve tvaru bochánku byl proto symbolem konce odříkání i oslavou nového života. Pekl se pro každého člena rodiny jeden mazanec. Křížek na mazanci symbolizuje ukřižování Ježíše.

Recepis

Suroviny

  • 750 g mouky – buď jen hladké nebo 500 g hladké a 250 g polohrubé
  • 150 g kefíru
  • 110-140 g vody
  • 110 g medu
  • 110 g másla
  • 3 vejce
  • 30 g vanilkového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 7 g soli
  • citronová kůra nastrouhaná z 1 citrónu
  • 200 g směs kandovaného ovoce (bez namáčení) nebo 120 g okapaných rozinek naložených v rumu
  • plátky mandlí na ozdobu a 1 vejce na pomašlování mazanců

Finální postup

Doporučuji vše si předem odvážit a nachystat do misek. Pak na nic důležitého nezapomenete a trochu nádobí navíc není nic hrozného.

Nejprve si připravte kvásek do těsta. Do hrnku rozdrobte droždí, zalejte ½ množství recepturní vody, rozmíchejte a přidejte vrchovatou lžíci z odvážené mouky. Vše promíchejte a nechte vzejít kvásek cca 20 minut.

Do mísy od robota nasypte mouku se solí, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přilejte kvásek, kefír, vejce a med. Zbylou půlkou vody dolaďujte při mísení těsto, každá mouka je naprosto jinak savá.

Hněťte asi 10 minut, dokud se těsto pěkně nespojí a nevypracuje částečně lepek. Teprve teď přidejte kostky povoleného másla.

Znovu hněťte asi 10-15 minut do krásně hladkého těsta. Samozřejmě vše lze zpracovat vařečkou, jen to dá více práce a delší čas.

Na konci hnětení přisypte kandované ovoce (rozinky) a krátce zapracujte.

Těsto nechte přikryté kynout na teplém místě kolem 25 °C asi hodinu.

Pokud máte doma chladno, může to trvat i 2 hodiny. Prostě kyne tak dlouho, dokud těsno nezvětší 2x objem.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rozdělte na dva přibližně stejné díly – já rozvažuji.

Utvořte 2 bochánky, které umístěte křížem na velký plech vystlaný pečícím papírem. Nebo je můžete vložit do papírových forem jako já. Tady je záruka, že se „nerozlezou“ do stran, zvláště pokud těsto není tak pevné nebo se vám dokonce podařilo to tekutější.

Nechte znova nakynout 30-50 minut opět do dvojnásobku. Opět přikryjte proti osychání. Já dala na každý mazanec čepici do sprchy. Časy jsou vždy orientační.

Troubu rozpalte na 180 °C (horní dolní ohřev), mazance pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Můžete naříznout do kříže střed mazance.

Pečte přibližně 45 minut. Na horkovzduch na 170 °C stejný čas.

Mazance nechte vystydnout a pak krájejte. Dají se zamrazit, já to tak dělám – 1/2 sníme hned a další postupně podle chuti z mrazáku. Pokrájím předem na plátky a po dvou až čtyřech kusech naporcuji do sáčků na mrazení. Dle potřeby večer vyndám z mrazáku a ráno čeká na lince luxusní snídaně jako zrovna čerstvě upečená.

Přeji dobrou chuť.

Vaše Lida ❤️

11 odpovědí na “Vláčný medový mazanec s kefírem”

  1. Dobrý den, děkuji za recept, zítra jdu koupit kefír 🙂 Jen dotaz, ta vajíčka jsou celá? Nebo jen žloutek? Moc děkuji, Hanka

  2. Luxusní recept, s těstem se krásně pracuje. Jemný, křehký, neskutečně dobrý. Upekla jsem jich pět kousků cca po 80dkg. A dost možná budu muset ještě opakovat, všem moc chutná.👏👍

      1. Úžasné dobrý a vláčný, děkuji za skvělý recept. Nakynulo více, než jsem si myslela, příště musím dát každý mazanec na samostatný plech.

Napsat komentář