Bábovka či jiný koláč ze zbytků kvasu

Co se zbytky kvasu z krmení? Škoda vyhazovat drahou mouku…

Přiznávám, že Inspirací na toto těsto (bábovku) mi byly různé zdroje, nakonec recept vznikl za pochodu – suroviny jsem upravovala dle množství kvasu a toho, co bylo zrovna doma.

Z těsta můžete upéci i jiné věci, například muffiny. Nebo přidat perníkový prášek místo obyčejného a skvělý perník je na světě. Či vynechat kakao a koláč poklást ovocem, vznikne výborná ovocná bublanina. Tu lze posypat i drobenkou.

Kvas může být pšeničný, žitný, mixy – co zrovna máte. Já shromažďuji většinou týden a pak použiji. Vůbec nevadí jistá kyselost, ta se v těstě „ztratí“ a dodá skvělou chuť. Jen nesmí být kvas cítit acetonem nebo dokonce páchnout.

Používám 100% kvasy. U tuhých kvasů budete muset přidat i nějakou tekutinu. U čistě žitného kvasu doporučuji do váhy 650 g část nahradit pšeničnou moukou a vodou, viz receptura. To lze samozřejmě udělat i u malého množství jakéhokoliv zbylého kvasu.

Pozor! Vše jsem vážila na váze, tedy na gramy. Například olej je lehký a pokud ho odměříte na mililitry, bude ho méně než naváženého, těsto by pak mohlo být tuhé. Držte se tedy prosím váhy v gramech!

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 650 g odloženého kvasu (pokud ho máte třeba jen 350 g, zbytek surovin do 650 g nahraďte 150 g polohrubé mouky a 150 g vody, vždy stejný poměr mouky a vody)
  • 100 g oleje nebo 120 g rozpuštěného másla
  • 250 g cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • 3 velká nebo 4 malá vejce = 180 g po rozklepnutí
  • 85 g kousků čokolády
  • 80-120 g polohrubé mouky smíchané s
  • 1/2 prášku do pečiva + 1 lžička jedlé sody
  • 6 g soli
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky skořice – lze vynechat
  • hrst hrubě osekaných ořechů – volitelné

Na ozdobu

Bábovku stačí posypat cukrem. Anebo svátečnější verzi pocákat čokoládou a dozdobit nějakým posypem. Fantazii se meze nekladou…

Finální postup

Zapněte troubu a rozehřejte na 170°C.

Olej (máslo), vejce, cukry, kakao, skořici a sůl vyšlehejte ruční metlou v hladkou hmotu. Přidejte kvas a mouku smíchanou s práškem do pečiva. množství přidané mouky řiďte hustotou kvasu! Znovu metličkou pečlivě promíchejte. Když smícháte vše naráz, nic se nestane…

V závěru míchání přidejte kousky čokolády, popřípadě i ořechy.

Mělo vzniknou hustější těsto, ne příliš tekuté, ale stále by mělo z mísy do formy vytékat. Tedy ne beton. Pokud by bylo naopak tuhé, přilejte po lžících vodu. Je to proto, že nemáme všichni stejně husté kvasy.

Nalejte ho do cca 2 l bábovkové formy – tu předem dobře vymažte a vysypejte.

Pečte na 170 °C horkovzduch asi 50-60 minut. Vyzkoušejte vpíchnutím špejle. Pokud lepí, pečte dál a po 10 minutách opět zkontrolujte. Kdo nemá horkovzduch, jen „horní dolní“, teplotu zvyšte na 175°C.

Upečenou bábovku opatrně vyklopte po krátké chvíli na mřížku a nechte vychladnout. Jestli půjde či nepůjde vyklopit, záleží jen na pečlivém vymazání a vysypání každého záhybu formy. Lepší než vymazání olejem je použít rozměklé máslo či sádlo a prsty ruky ho nanést na celý vnitřek formy a pak vysypat.

Na fotografii je bábovka světlá bez kakaa a nazdobená na sv. Valentýna.

Další možnost – perník.
Zde přidávám do těsta perníkové koření (na perníčky), asi 2 lžičky a můžete i kakao 1-2 lžíce.
Část cukru můžete nahradit 2 lžícemi řidších povidel či džemu. Peču na stejnou teplotu na vymazaném a vysypaném pekáči.

Bábovka barevná – jen malá část těsta (asi 1/4) obarvená kakaem.

Vaše Lida ❤️

11 odpovědí na “Bábovka či jiný koláč ze zbytků kvasu”

  1. Dobrý deň, nebude cítiť kyslosť, už som raz niečo zo zvyškov piekla a teda nedalo sa to zjesť, tak to bolo citit

    1. Nebude, kamarádka kékařka peče tento recepis neustále a prý jsou všichni nadšeni.
      Nepeču ze starších kvasů než týden a je to mix pšeničných a žitných.

  2. Včera jsem podle vašeho receptu dělala perník. Měla jsem jen 250 g přebytečného kvásku a doplnila jsem podle instrukcí do 650 g polohrubou moukou a vodou (šlo by i mléko nebo smetana??) a musím říct, že tak chuťově lahodný a vláčný perník jsem snad nikdy nejedla. Opravdu moc děkuji za skvělý univerzální recept!! 🙂

Napsat komentář