Babka

Babka je židovské pečivo, ale peče se po celém světě pod různými názvy. Těsta jsou buď velmi jednoduchá nebo naopak bohatá o máslo a vejce. Protože to je plněný moučník, a v tomto případě tučnou a velmi sladkou náplní – ořechovou či čokoládovou, na tuku a vejcích jsem tentokrát v těstě trochu šetřila.

Pokračovat ve čtení „Babka“

České buchty II – sváteční

Jsou jemnější variantou Českých buchet I zde. Byly roky pohromadě a recepty jsem nyní rozdělila, je to takto více přehlednější.

Obsahují více žloutků i tuku, směs másla a sádla. Kdo má pocit, že mu sádlo až tak nevoní, přidá jen máslo. Jinak sádlo je výborný tuk ku prospěchu vláčnosti těsta. Ráda přidávám jen samotné. Vyzkoušejte někdy.

Pokračovat ve čtení „České buchty II – sváteční“

Crumble

Rychlý, jednoduchý a skvělý crumble, v tom je jeho kouzlo. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Pochází pravděpodobně z Anglie, ale oblíbený je na celém světě.

Prý vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na sladkostech. Proto vynalézavé anglické kuchařky vytvořily drobenku s vločkami, kterou zasypaly ovoce z vlastní zahrady.

Pokračovat ve čtení „Crumble“