Kokosové cukroví do strojku

Kokos také patří k vůním Vánoc.

Tento jednoduchý recept do strojku je velmi chutný a toto cukroví si oblíbil můj prostřední syn Adam. Štafetu obliby převzala jeho dcera Adélka, čili moje desetiletá vnučka.

Možná ti mladší vůbec netuší, co to je „těsto do strojku“. Tak se říkalo ručnímu mlýnku na maso, ve kterém se toto cukroví připravuje. Ke mlýnku se dá pořídit nástavec na různé tvary cukroví. Já už dnes „melu“ těsto v tom elektrickém.

Snažte se koupit kokos méně hrubý, ale ne vždy se to povede. Do těsta dávám zásadně máslo – raději méně cukroví a kvalitnější.

Z tohoto těsta tvaruji buď kolečka nebo tyčinky, které neslepuji, nechám jen tak. Jsou výborné. Dají se pocákat čokoládou.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 340 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 160 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 160 g strouhaného kokosu
  • 2 žloutky

Na polevu

  • čokoláda na vaření hnědá a bílá

Finální postup

Prosejte na vál mouku s cukry, přisypte strouhaný kokos. Do důlku nalejte žloutky a přidejte pokrájené máslo. Suroviny zpracujte do kompaktního těsta. Zabalte do fólie a nechte do rána rozležet v lednici.

Připravte si strojek (mlýnek) na mletí masa s nástavcem na cukroví. Kousky těsta postupně vkládejte dovnitř a mletím vytvarujte cca 5–8 cm dlouhé tyčinky nebo zatočte „hady“ v kolečka. Plechy vystelte pečícím papírem a na ně umístěte kokosové kousky. Nechte menší mezery mezi jednotlivými tvary.

A takhle barevně to může vypadat, pokud jako první protlačíte čokoládové tyčinky z jiného receptu a až jako druhé světlá kokosová kolečka…

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 7-9 minut.

Nechte vystydnout a můžete tvary pocákat čokoládou. Nechte pár dnů rozležet, rozhodně to nemusí být týdny.

Krásné Vánoce.

Vaše Lida ❤️

8 odpovědí na “Kokosové cukroví do strojku”

  1. Dobrý deň, nakoľko mám všetky Vaše knihy, rada by som sa odhlásila z odoberania mailov, ale v maile nie je táto možnosť. „MANAGE your email settings or unsubscribe“ – tieto odkazy nie sú funkčné. Prosím, ako postupovať? ďakujem, Ľubica… môj mail: LS@padro.sk

  2. Vyzkoušela jsem letos právě tyhle kokosové kroužky. Předpokládala jsem, že budou výborné a opravdu jsou moooc skvělé . Tak křehké, výborné 👏😋. Doporučuji 👍.

Napsat komentář