Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky je pro nás vánoční cukroví číslo jedna. Kdyby nic nebylo, tak rohlíčky budou vždy na našem stole.

Každý má ten svůj zaručený recepis, já ten svůj taky…

Tento recepis peču dobrých 40 let a mám ho nikoliv z domova, ale od mé polské švagrové Irenky, kterou zdravím, teď už do nebe. ❤️

Je bez vajec, ale to ničemu v tomto případě nevadí. Přimlouvám se za použití másla – raději méně cukroví, ale s máslem, ta chuť za to stojí. Dávku můžete znásobit, byly doby, kdy jsem pekla i ze 3/4 kila mouky…

Jsou ihned měkké, plné ořechů a velmi dobré.

Recepis

Suroviny

  • 240 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 110 g lískových oříšků nebo vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • cca 100 g cukru na obalení rohlíčků

Finální postup

Toto těsto je plné tuku a ořechů, pracujte rychle se studenými surovinami.

Mouku a cukr prosejte, dejte na vál a přidejte oba cukry, mleté ořechy a studené pokrájené máslo. Vše rychle zpracujte rukama v těsto nebo ho krátce hněťte v robotu K metlou. Dejte ho aspoň na 2 hodiny odpočinout do lednice. Klidně do druhého dne. Z rozměklého těsta se špatně vyvalují rohlíčky a lepí se. Další věc – těsto se může teplem rukou a dlouhým zpracováváním tzv. „spařit“ a pak se láme.

Z odpočatého těsta odtrhávejte přibližně stejné kousky a z nich vyválejte rohlíčky. NEDOPORUČUJI vyvalovat tenké špičky – ty se vám jako první spálí. Mrkněte na moji fotku, kulaté konce, prosím.

Pečte na suchém plechu nebo na vyloženém pečícím papírem na 180°C cca 7 – 9m minut. Nechte mezi nimi mírné rozestupy.

Ještě horké upečené rohlíčky postupně obalujte opatrně v cukru. Nechte vystydnout rozložené v jedné vrstvě. Až pak uložte do krabice.

Přeji krásné svátky.

Vaše Lida ❤️

Napsat komentář