Vánoční plněná srdíčka

Další a poslední cukroví z řady od mé švagrové Irenky…

V jejich receptech na cukroví, které zde zveřejňuji, vejce nebývají. Má to svoji logiku – tato těsta jsou vždy velmi bohatá na tuk a tam vejce ani potřeba nejsou. V tomto těstě vejce jsou, a právem – samotné je na tuk chudší a je potřeba hmotu propojit, zvláčnět. Odleželé se velmi pěkně vyvaluje.

Jednoduchý a levný recept. Chuť mu dodá jakákoliv náplň. My máme rádi karamelovou nebo ořechovou. Ale lze plnit jen džemem nebo jiným krémem, který máte rádi.

Vršky srdíček polévám čokoládou a dozdobím dle nálady a možností. A tvar může být také jiný.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 600 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce octa
  • strouhaná citronová kůra
  • popřípadě 2–3 lžíce mléka či smetany

Na krém

  • 1 karamelové Salko
  • 400 g másla
  • 1 lžíce rumu nebo ½ lžičky rumové tresti

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak do něho zašlehejte postupně celé Salko. Krátce vychlaďte.

Na ozdobu

  • 200 g čokolády na vaření
  • barevné zdobení

Čokoládu rozpuste dle návodu od výrobce, polejte cukroví a dozdobte.

Finální postup

Na vál prosejte mouku práškem do pečiva a cukry. Doprostřed udělejte důlek a přidejte žloutky, ocet , citronovou kůru  a kousky pokrájeného povoleného másla. Tuku je málo a zde je potřeba naopak přidat povolené, lehce rozměklé. Vše zpracujte v kompaktní těsto. Pokud by se nedařilo (díky malým žloutkům či malé lžíci na ocet), přidejte pár lžic mléka (smetany). Těsto ale nesmí být řídké!

Zabalte ho do fólie a dejte do rána rozležet do lednice.

Odpočinuté těsto rozdělte na několik dílů a ty postupně rozválejte, ne příliš natenko. Vystelte plechy pečícím papírem a srdíčka rozmístěte kousek od sebe – nabydou.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 7–9 minut.

Vychladlá srdíčka spojte krémem. Nechávám vždy 2 dny jen tak a teprve pak polévám čokoládou, protože čerstvě slepené cukroví často po sobě klouže a nedrží. Obzvláště když spěcháte a krém není zcela vychlazený.

Polejte čokoládou a dozdobte dle vlastní fantazie. Když se něco ve zdobení nepovede, nezoufejte. Zdobí se různě a hlavní je chuť.

Krásné Vánoce.

Vaše Lida ❤️

Napsat komentář