Skvělé těsto, které by se ani nemuselo plnit a stačilo by pouze nějakým způsobem vytvarovat – dobře vypracované bude mít krásnou nadýchanou střídu.
Když ale přidáte na rozválené těsto nějakou náplň, je to dobrota. Výborný je samotný džem nebo povidla. I čokoládová pomazánka je skvělá. Prostě co doma najdete – potřebujete dát těstu chuť. V nouzi jsem jen pomazala máslem, posypala skořicí a cukrem. I stará scvrklá jablka dobře poslouží – oloupete, nastrouháte a pokladete jimi těsto. Cukr, skořice (rozinky) jsou na jablka vítány.
Jak už víte, já miluju formy – toto těsto peču ve formě smotané jako štrúdl nebo co mě zrovna napadne za tvar, říkám tomu zamotance. I povrch můžete posypat nějakou vhodnou posypkou – drobenka, kokos, ořechy…
Recepis
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_1824-1024x768.jpg)
Suroviny
Na čerstvé lievito madre (LM) – co to je zde
- 100 g LM
- 100 g mouky
- 50 g vody + 1 lžička medu
Všechny suroviny ručně uhněťte v tuhé těsto a nechte 6-10 hodin vykynout alespoň o dvojnásobek.
Na fotografii LM stále roste, ačkoliv se již zvětšilo na trojnásobek – známka vitálního kvasu.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-393-766x1024.jpg)
Na těsto
- 250 g občerstveného LM
- 480 g hladké mouky
- 3 celá velká vejce – 150 g
- 130 g másla
- 150-170 g vody
- 130 g cukru
- 6 g soli
- citronová kůra
- náplň – jakákoliv, třeba džem či povidla nebo maková, ořechová, čokoládová či strouhaná jablka, vanilkový cukr a mletá skořice dle chuti
Finální postup
LM roztrhejte do mísy od robota, přilejte část vody (zbytek upotřebíte na doladění těsta), nechte chvíli stát a pak prošlehejte metlou.
V jednom kroku přidejte celá vejce, cukr, mouku, sůl a citronovou kůru. Hněťte v robotu tak dlouho, dokud se částečně nevypracuje lepek 10–15 minut.
Pak přidejte máslo nakrájené na kostky. Hněťte dalších 10 minut do pevnějšího hladkého těsta, tzv. „na okénko“, viz foto.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/08/Foto-okenka-1024x768.jpg)
Vyhnětené těsto přendejte ho do uzavíratelné vymazané nádoby, kde bude zrát při pokojové teplotě 3 až 6 hodin, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Můžete nádobou umístit i do lednice. Zde může zrát 12 hodin a klidně i 24.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/08/Snapseed-320-1024x705.jpg)
Vykynuté těsto vyklopte na omoučený vál, pracujte a nechte 5-10 minut odpočinout. Rozdělte na poloviny, vyválejte si ½ cm silné obdélníky takové délky, aby se vám věšely do vašich forem – používám obdélníkové.
Potřese náplní, zamotejte jako štrúdl. Můžete nechat tak nebo v polovině z delší strany uprostřed rozříznout, ne až ke kraji a obě části přes sebe střídavé zaplést – viz jako u tohoto drožďového receptu zamotance (babky) zde.
Uložte do vymazaných forem a nechte znovu vykynout, dokud viditelně zamotance nezvětší svůj objem, cca 2-3 hodiny. Formy přikrývám igelitovou čepicí do sprchy.
Vykynuté zamotance pomašlujte vejcem, dozdobte dle libosti nějakým posypem, třeba drobenkou. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 35-45 minut.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_8178-768x1024.jpg)
Vaše Lida ❤