Pondělní jogurtový chléb se semínky

Nové věci u mě vznikají většinou náhodně a dost často za okolností, kdy něco ze surovin dojde či nového přibyde. Tentokrát došlo.

Jela jsem na besedu do jedné knihovny za čtenáři a zájemci o knihu Upečeno s láskou. Vždycky s sebou vozím na ochutnání dva tři chleby dle recepisů z knihy. A také něco na ně. Vybrala jsem Cibulový chléb pro pana Berku a ten druhý byl nový – došel domácí kefír… A protože bylo pondělí a našla jsem v lednici zbytek jogurtu, jmenuje se stejně.

Recepis

Peču většinou chleby tak velké, aby se vešly do malé remosky čili tak 700–800 g ve váze syrového těsta. Kdo studoval moje recepty, ví, že hodně často používám jako tekutinu ředěný domácí kefír vodou nebo i samotný. Moc se mi to osvědčilo – chleba je dlouho vláčný. Nám velice chutná. Zde jsem ani moc nekombinovala mouky a na závěr přihodila hrstičku semínek do těsta. I v Přepyších všem moc chutnalo a já měla velkou radost. Špalda mu dodá pěknou barvu a přidá jemně oříškovou chuť.

Chleba má cca 75–80 % hydrataci – když zvolíte první či druhou variantu u tekutiny. Vyzkoušejte!

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžička kvásku
  • 70 g žitné mouky chlebové se lžící celozrnné
  • 70 g vody

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8 hodin bude při pokojové teplotě rozkvas hotový.

Takto vypadá dobře připravený žitný rozkvas.

Na těsto

  • všechen rozkvas
  • 400 g mouky – 300 g pšeničné chlebové a 100 g špaldové celozrnné
  • 280–300 g vody s jogurtem dle savosti mouky – na váhu si postavte nádobu na tekutinu a do ní dejte 2 plné polévkové lžíce jogurtu a přilejte vodu do zde uvedené váhy; rozšlehejte
  • 9 g soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hrstka semínek – dýňové a slunečnicové, je to cca 2 plné lžíce
  • 1 rovná kávová lžička medu

Finální postup

Do mísy od robota vložte rozkvas, nalejte jogurtovou vodu, med a rozmíchejte. Přisypte mouku a jen spojte tak, aby nezůstala žádná suchá místa a nechte přikryté 40 minut zrát – proběhnout fermentolýzu.
Poznámka: nelijte hned tekutinu všechnu – sledujte, jak je těsto husté. Každá mouka snese jiné množství vody. Lépe dolít než „utopit mlynáře“ a neustále přidávat do řídkého těsta mouku.

Nyní přisypejte sůl a hrst semínek. Na sůl většinou ještě naleju pár lžic vody. Nechte robota hníst asi 8 až 10 minut.
Vyhnětené těsto přendejte do olejem vymazané nádoby s víkem. Zde bude kynout přibližně 2 až 3 hodiny (dle okolní teploty). Během této doby několikrát těsto přeložte stylem tahání za uši – uchopte cíp a přeložte na druhou stranu těsta několikrát po obvodu mísy.)

Překládám po 30-40 minutách, mám nataženou minutku, kterou nosím s sebou… Pro jistotu – abych nezapomněla.

Dobře vykynuté těsto zvětší 0 80-90% objem a je krásné vláčné, plné bublin. Vyklopte ho na lehce podsypaný vál a stočte dle vašich zvyklostí do ošatky. Tu si předem připravte a vysypte rýžovou (nebo pohankovou moukou).  I bochníček před vložením „pomazlím“ touto moukou.  Někdy šetřím a použiji bramborový škrob. Vršek těsta v ošatce ještě popráším chlebovou moukou.

Na kynutí mám nakoupené plastové boxy s víky a do nich ošatky vkládám. Utvoří se v nich vlhké žádoucí mikroklima. (Pokud nemáte nic, poslouží stejně dobře na kynutí i větší plastová taška.) Zde nechte bochník kynout cca 1 a ½ až 2 hodiny, opět do zvětšení objemu o cca 80%.
Ve velkém teple se může první i druhé kynutí zkrátit!  Vždy musíte těsto občas zkontrolovat.

Vykynutý bochníček upečte v malé remosce – 45 minut, v troubě či litině. Předem pečením můžete naříznout několika řezy žiletkou nebo nazdobit i jinak. Do remosky nařezávám pokaždé, protože v remosce chleba praská a tímto jsou praskliny koordinované, estetičtější; přesto stále velmi rustikální.
Znovu připomínám – do remosky lehce nedokynutý. Totéž když chcete chleba s otevřenými řezy i po upečení z trouby.

Vláčná, měkká střída.

Krajíce – jen zakousnout…
Vaše Lida ❤

49 odpovědí na “Pondělní jogurtový chléb se semínky”

      1. Dobrý den.
        Používá se sušené droždí, ale sušený kvásek je jen na dlouhodobé uchování a musí se oživit. Takže lžička živého aktivního kvásku.

  1. Měla jsem včera rozkvas a zbytek podmasli a jogurtu, tak jsem ho hned upekla, z dvojité dávky, je skvělý! Díky za recept.

  2. U nás byl sice ve čtvrtek, ale měl obrovský úspěch.. tohle jsem ještě nezažila, aby mi bublinkoval před stocenim do osatky před očima 🤭 určitě jsem nedělala naposledy ❤️

  3. Podařil se. Je skvělý. Včera upečený, dnes sežrán🤣🙈pardon. Dnes znovu dávka 1,5. Ve velké remosce, jen potřeboval více času na upečení. Opět se povedl, kynul pod rukama. Překonal Bouráka. Všichni doma děkujeme. Budeme se těšit na další dobroty od Vás. Zdravíme z Plzně. 🌞🍀

  4. Nejlepší chleba co jsem kdy pekla. Může se utlouct celá rodina, jak je dobrý. Těsto kyne pod rukama, skvěle se s ním pracuje. Je krásně nadychané. Báječný recept. Díky moc 😍👍

  5. Výborný chlebík. Pekla jsem již několikrát a vždy se povedl. Chutná celé rodině.
    Děkuji a chválím celkově i Vaše stránky. Děkuji

    1. Dobrý den, Šárko. 🙂
      Děkuju za pochvalu, moc si jí vážím a jsem moc ráda, že rodině chutná chleba dle mého receptu.
      Ať se Vám daří. ❤️

  6. Dobrý den, již dvakrát jsem zkusila jogurťák stočit do ošatky a dát na 12 hodin do lednice a pak do remosky, ale nikdy mi tak krásně nevyskočil, jako když ho dám péct hned po cca hodinovém kynutí v ošatce. Nezkoušela jste to taky prosím? 🍀Pěkný den

    1. Dobrý den. 🙂
      Pečte tak, jak vám vyhovuje. Já s chleby “zacházím” jak potřebuju – někdy lednice, ale ponejvíce v teple. Nic není striktní, pokud to nejsou speciální chleby s minimem kvásku.

  7. Opět skvostný chleba! S těstem se skvěle pracuje,hned na poprvé se vydařil ! Peču vždy podle receptu a ty vaše jsou vskutku perfektní!!!

  8. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, v prípade, že chcem piecť chlebík v rúre pri akej teplote by to bolo dobré? Chlebík by som mala uložený v keramickej forme, ktorá je priamo na to určená, resp. na pečenie chleba. Ďakujem za odpoveď.

  9. Dobrý deň, skúsila som tento chlebík a je úžasný. Chcela som si objednať knižku, nakoľko vaše recepty sú všetky tak skvele, avšak na Slovensko sa mi nedá objednať. Viete mi poradiť ako by som si ju mohla objednať? Moc ďakujem 🙂

        1. Aha, tak to mi je líto. Já doma pár knih mám, ale od nás je na Slovensko velmi dráha pošta a za převod peněz si banka účtuje 100 Kč. Takže celkově vyjde kniha dráž.

          1. Pre tých zo Slovenska: dá sa objednať na Martinus.sk dnes mi prišla 🙂 je krásna už teraz sa teším ako vyskúšam všetky recepty. Dnes som pripravila 3 rozkvasy 😀

  10. Jsem na Vašich stránkách nová. Koukám po inspiraci. Tak si říkám, hmm .. zkusím pro začátek Pondělní. Nemám ale remosku. Neva. Šoupnu ho do trouby na kámen. To půjde…
    První byl včera a total propadák, rozlil se mi po kameni a bylo z nej ufo. Kurka tvrda jak brok .. ach jo… ale já se tak snadno nevzdávám 🙂
    Řádně poučena dnes peču podruhé, tentokrát dávám do vyhřáté skleněné formy. Málem mi z ní vyskočil už na lince. Balooon, jaký jsem už dlouho neviděla. Jsem zvědavá, jaký bude uvnitř.. půjde darem 😉

    Děkuji

  11. Dobrý den,
    tento chléb jsem pekla také v pondělí, a možná proto se mi i tak pěkně povedl 😀 Konečně bochník podle mých představ! Křtila jsem na něm novou ošatku, tak mám radost ještě o něco větší. Hodně mi pomohla informace o tom, že je lepší péct chleba lehce nedokynutý – peču v litinovém hrnci a tentokrát jsem chleba dávala do trouby o něco dříve, než obvykle dělám, a vyplatilo se. Chlebík je navíc moc dobrý, určitě ho zařadím do svého repertoáru.

  12. Krásný přehledný blog, chleba se podle receptu podařil výborně. Remoska je skvělá na všechno veření i pečení, jsem ráda, že se dá použít i na chleba. Jogurt jsem nahradila zakysanou smetanou.
    Už se těším, jak vyzkouším další recepty, jsou moc hezky a srozumitelně popsané. Děkuji!

  13. Dobrý den, paní Lido! Prosím vás, musim dát do hliníkové remosky pečicí papír? Vždy peču s ním, ale zajímalo by mě jestli můžu i bez? Děkuji a moc chválím vaše skvělé recepty🧡

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář