Zámecká zemlbába od tety Kláry

Zemlbába alias žemlovka mě provází od dětství. Moje teta Klára, bývalá zámecká kuchařka, namáčela rohlíky do smetany a přidala mnohem více žloutků i cukru. Vždycky rozinky a pokud měla, i vanilku. Nevím, jestli na zámku jedli žemlovku – spíš si myslím, že asi ne. Prostě u sebe doma si vylepšila tuhle levnou krmi na jídlo zámecké. Rohlíky namočené ve sladké smetaně jsou po upečení opravdu moc dobré, ale já používám jen mléko. Ono je stále těžší v dnešním světě vyhnat kalorie z těla zase ven…

I v mé rodině je to oblíbený moučník nahrazující třeba i hlavní jídlo. V parném létě výborná záležitost.

Základ tvoří pečivo. Mohou to být zbylé ztvrdlé rohlíky, které se ve vrstvách proloží ovocem. Ovšem taková zemlbába z domácí vánočky je fajnová delikatesa! Moc dobrá je i z toustového chleba. Za mě číslo jedna je ta z vánočky, toustová číslo dvě a trojka z rohlíků (housek). Jinak dobré jsou opravdu všechny. Dají se různě chuťově „vytunit“.

Jako ovoce nejčastěji používám strouhaná jablka. Buď čerstvá nebo ve vlastní šťávě sterilizovaná z podzimu. Výborná je žemlovka s  půlenými švestkami. I ty mohou být kompotované, řádně vykapané.

Zemlbába alias žemlovka

Dělávám i variantu s tvarohem – na každou vrstvu rohlíků nejprve natřu umíchaný řidší tvaroh ( 500 g tvarohu, 2 vejce, cukr dle chuti, 100 g rozinek, 1/2 lžičky sušené kůry z citronu a trochu mléka na zředění) a pak teprve pokladu jablky. Žemlovka má pak lepší nutriční hodnotu obohacenou o bílkoviny. Ale bez mučení přiznávám, že úplně nejraději máme jen tu se samotným ovocem.

Suroviny

  • 12–15 rohlíků nebo housek; nebo 1 vánočka; nebo 1 větší toustový chléb
  • ¾ až 1 l vlažného mléka
  • 5 vajec
  • 3 vrchovaté lžíce krupicového cukru do mléka
  • 3 lžíce cukru na posypání jablek
  • 10 velkých jablek nebo 2 lahve sterilizovaných strouhaných
  • 2 lžíce skořice mleté
  • rozinky – nemusí být
  • máslo na vymazání pekáčku
  • 50 g másla na žemlovku

Na sníh

  • 5 bílků
  • 5 lžic krupicového cukru
  • špetka soli

Vejce rozklepněte. Žloutky použijte do mléka a z bílků se špetkou soli ušlehejte sníh. sůl působí jako ztužovač. Až bude skoro pevný, vešlehejte do něho postupně cukr. Hotový sníh tvoří lesklé pevné špičky.

Dále si připravte

vyšší pekáček cca 33 x 23 cm

Finální postup

Nejprve si pekáček vymažte důkladně změklým máslem ve větší vrstvě, aby se žemlovka nepřipékala a dala se později dobře nakrájet.

Nyní vlijte do mísy mléko, přisypejte cukr a přidejte samotné žloutky; rozšlehejte. Oddělené bílky zatím odložte.

Omyjte, oloupejte a vykrájejte jablka. Nastrouhejte je na hrubém struhadle.

Rohlíky nakrájejte na silnější plátky našikmo – budou lépe do sebe zapadat než kulaté plátky. Namáčejte je na několik sekund do mléka a pak jimi poklaďte dno pekáčku – těsně jeden vedle druhého, pokud možno bez mezer. To bude první vrstva.

Na tuto vrstvu nasypejte vrstvu strouhaných jablek nebo lžící naneste sterilovaná jablka. Posypejte rovnoměrně celou plochu lžící cukru a lžící skořice. Můžete přidat i rozinky. Jablka přikryjte další vrstvou namočených rohlíků.

Na ty zase přijde druhá vrstva jablek – postupujete stejně jako u vrstvy první.

Celkově budete mít 3 vrstvy rohlíků (či jiného pečiva) a 2 vrstvy jablek. Poslední vrstvu tvoří pečivo. To pokapejte rozpuštěným máslem nebo poklaďte jeho tenkými plátky.

Nyní zbytek mléka nalejte rovnoměrně na žemlovku a dejte zapéci do trouby přibližně na 40 minut 180°C horkovzduch. Pokud začne povrch brzy hnědnout, přikryjte pekáček alobalem.

A teď době ušlehejte sníh dle postupu. Žemlovku vyndejte z trouby, potřete sněhem a dejte ještě na asi 10 minut zapéct – dokud sníh nezezlátne.

Skvělé, levné a lehké jídlo či dezert.

Napsat komentář