Jahodovo-rybízové pikantní čatní

Čatní vyrábím každý rok, pokaždé z jiného ovoce a zeleniny – co se urodí nebo někdo podaruje.

Letos došlo na jahody a rybíz. S červenou cibulí se doplňují skvěle. Na chléb namazaný domácím žervé se lžička čatní náramně hodí a z těch spojených chutí nastane v ústech malý zázrak.

Ne, nebojte se – kombinace jahod a rybízu je velmi dobré chuti.

Ovoce (nějakou část) ukládám do mrazáku, nezraje všechno ve stejný čas a pak kombinuji. Konec léta je u nás se zavařováním rušno.

Čatní má svůj původ v Indii – slouží jako dochucovadlo. Dobře doplňuje fádní chuť jídla. Má mnoho podob a variací – ostré, pikantní, pálivé, více či méně sladké, nakyslé. Připravuje se ze zeleniny, ovoce, cibule, rozinek, octa, atd. Já volím varianty lehce pikantní – málo pálivé.

Pikantní čatní jahodovo-rybízové

Suroviny

  • 500 g opraných a odstopkovaných jahod
  • 400 g kuliček červeného rybízu
  • 100 g červené cibule
  • 2 kávové zarovnané lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky chilli – můžete dle chuti přidat
  • 2 kávové lžičky soli
  • 500 g cukru
  • 5 g želírovacího přípravku – zde citrusový pektin

Finální postup

Ovoce nejprve propláchnu na cedníku.

Nakrájím jahody (malé nechám vcelku) a vložím do širokého kastrolu, kde se bude čatní vařit. Přidám i kuličky rybízu, navrch jemně pokrájenou červenou cibuli, koření, víno, ocet a sůl.

Za stálého míchání přivedu k varu, krátce povařím (asi 5 minut) a přidám želírující přípravek smíchaný s několika lžícemi cukru– citrusový pektin. Dávám poloviční dávku než do džemu – nechci, aby čatní bylo moc husté.

Opět povařím asi 5 minut a teprve pak přisypu cukr – 500 g. Vařím do zhoustnutí – nebývá to déle než dalších 5 minut.

Čatní se vaří tradičně dlouho, i hodiny – až do zhoustnutí. Já jsem ale nechtěla  jahody umučit odparem vody při zahušťování a zvolila tento postup.
Je otázka, zdali změnou technologie je to stále čatní nebo džem.
Vzhledem k ingrediencím a minimu pektinu jsem nazvala čatní.

Čatní naplním do řádně vymytých sklenic, očistím hrdla a uzavřu víčky. Otočím dnem vzhůru a 5-10 minut nechám takto stát.

Čas si kontrolujte – ať nemáte zatuhlé čatní ve víčkách a prázdné dno sklenice.

6 odpovědí na “Jahodovo-rybízové pikantní čatní”

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jste čatní nezkoušela i z bílého rybízu. Včera mi ho donesla známá a přemášlím, jak ho zpracuji. Děkuji za odpověď.

Napsat komentář