Domácí žervé typu Lučina

Žervé čili jemný smetanový sýr typu Lučina dělám ve dvou variantách – lehce nakyslý z jogurtu a zakysané smetany. Nebo krémovější – místo zakysané smetany přidám smetanu ke šlehání.

Nemohu říci, co je lepší. První varianta je skvělá samotná na chleba, do pomazánek. Druhá třeba jako surovina na krém do moučníků.

Samozřejmě i ta se dá namazat na pečivo. A v kombinaci s vrstvou džemu či čatní je to něco jako lukulské hody.

Zkuste oboje a vyberte, co bude chutnat vám.

Čerstvý domácí sýr na způsob Lučiny

Varianta 1

Suroviny

  • 750 g tučného jogurtu
  • 350 g zakysané smetany 18%

Varianta 2

Suroviny

  • 750 g tučného jogurtu
  • 200 g smetany ke šlehání

Finální postup

Jogurt a smetanu promíchám metličkou v míse.

Já nesolím – kdo chce, může. Mám připravenou nádobu, do které „sedne“ hustý speciální cedník na výrobu sýrů (nemusí se vystýlat plátýnkem) a do něj vyklopím obsah z mísy.

(Prodává se třeba v Orionu v různých velikostech, nesplést si s obyčejným cedníkem – obsah by protekl všechen.

Nebo vystelte jiný svůj plátnem bez aviváže – sýr by vám voněl a žaludku neprospěl…

Uložím nejméně na 24 hodin do lednice – musí vykapat syrovátka. Sýr zmenší objem, zhoustne.

Používám na mnoho způsobů – je samotný na chleba, pečivo. Nebo do pomazánky – přidám čerstvou pokrájenou papriku, cibuli, pažitku, kombinace nebo jeden druh. S česnekem rovněž skvělá záležitost.

Výborná věc do  sladkých krémů, nepečených dortů ,na palačinky (to milují děti).

Vykapanou syrovátku používám jako tekutinu do chleba.

Přeji dobrou chuť.

 

 

Jedna odpověď na “Domácí žervé typu Lučina”

Napsat komentář