Žervé čili jemný smetanový sýr typu Lučina dělám ve dvou variantách – lehce nakyslý z jogurtu a zakysané smetany. Nebo krémovější – místo zakysané smetany přidám smetanu ke šlehání.
Nemohu říci, co je lepší. První varianta je skvělá samotná na chleba, do pomazánek. Druhá třeba jako surovina na krém do moučníků.
Samozřejmě i ta se dá namazat na pečivo. A v kombinaci s vrstvou džemu či čatní je to něco jako lukulské hody.
Zkuste oboje a vyberte, co bude chutnat vám.
Čerstvý domácí sýr na způsob Lučiny
Varianta 1
Suroviny
- 750 g tučného jogurtu
- 350 g zakysané smetany 18%
Varianta 2
Suroviny
- 750 g tučného jogurtu
- 200 g smetany ke šlehání
Finální postup
Jogurt a smetanu promíchám metličkou v míse.
Já nesolím – kdo chce, může. Mám připravenou nádobu, do které „sedne“ hustý speciální cedník na výrobu sýrů (nemusí se vystýlat plátýnkem) a do něj vyklopím obsah z mísy.
(Prodává se třeba v Orionu v různých velikostech, nesplést si s obyčejným cedníkem – obsah by protekl všechen.
Nebo vystelte jiný svůj plátnem bez aviváže – sýr by vám voněl a žaludku neprospěl…
Uložím nejméně na 24 hodin do lednice – musí vykapat syrovátka. Sýr zmenší objem, zhoustne.
Používám na mnoho způsobů – je samotný na chleba, pečivo. Nebo do pomazánky – přidám čerstvou pokrájenou papriku, cibuli, pažitku, kombinace nebo jeden druh. S česnekem rovněž skvělá záležitost.
Výborná věc do sladkých krémů, nepečených dortů ,na palačinky (to milují děti).
Vykapanou syrovátku používám jako tekutinu do chleba.
Přeji dobrou chuť.
4 odpovědi na “Domácí žervé typu Lučina”