Domácí žervé typu Lučina

Žervé čili jemný smetanový sýr typu Lučina dělám ve dvou variantách – lehce nakyslý z jogurtu a zakysané smetany. Nebo krémovější – místo zakysané smetany přidám smetanu ke šlehání.

Nemohu říci, co je lepší. První varianta je skvělá samotná na chleba, do pomazánek. Druhá třeba jako surovina na krém do moučníků.

Samozřejmě i ta se dá namazat na pečivo. A v kombinaci s vrstvou džemu či čatní je to něco jako lukulské hody.

Zkuste oboje a vyberte, co bude chutnat vám.

Čerstvý domácí sýr na způsob Lučiny

Varianta 1

Suroviny

  • 750 g tučného jogurtu
  • 350 g zakysané smetany 18%

Varianta 2

Suroviny

  • 750 g tučného jogurtu
  • 200 g smetany ke šlehání

Finální postup

Jogurt a smetanu promíchám metličkou v míse.

Já nesolím – kdo chce, může. Mám připravenou nádobu, do které „sedne“ hustý speciální cedník na výrobu sýrů (nemusí se vystýlat plátýnkem) a do něj vyklopím obsah z mísy.

(Prodává se třeba v Orionu v různých velikostech, nesplést si s obyčejným cedníkem – obsah by protekl všechen.

Nebo vystelte jiný svůj plátnem bez aviváže – sýr by vám voněl a žaludku neprospěl…

Uložím nejméně na 24 hodin do lednice – musí vykapat syrovátka. Sýr zmenší objem, zhoustne.

Používám na mnoho způsobů – je samotný na chleba, pečivo. Nebo do pomazánky – přidám čerstvou pokrájenou papriku, cibuli, pažitku, kombinace nebo jeden druh. S česnekem rovněž skvělá záležitost.

Výborná věc do  sladkých krémů, nepečených dortů ,na palačinky (to milují děti).

Vykapanou syrovátku používám jako tekutinu do chleba.

Přeji dobrou chuť.

 

 

2 odpovědi na “Domácí žervé typu Lučina”

Napsat komentář