Utopenci dobře utopení

Nejsou utopenci jako utopenci…

Teď nemluvím o obsahu černé kroniky, ale buřtech naložených v lahvi. Můžete naložit i cokoliv jiného, ale pravý špekáček je nejlepší.

Trvalo mi dlouho vychytat ten akurátní poměr octa a vody – aby byli kyselí tak akorát . Základem je prostě dobrý lák.

Utopenci lahůdkoví

Lák na okurky rozhodně nestačí – na masný výrobek dosti málo octa, chuť je nijaká. Myslím, že tento poměr octa a vody v recepisu vyhovuje všech, kdo je u nás jedli.

Suroviny

Na lák

  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 2 plné lžíce cukru
  • 15 kuliček nového koření
  • 15 černého nebo barevného pepře
  • 3 bobkové listy
  • ½–1 lžička soli

Vše svařte v hrnci – 5 minut. Lák použijte teplý, ale můžete nechat zcela vychladnout. Kdo nechce koření rovnoměrně rozmísťovat do sklenic, přecedí.

Dále si připravím

  •  2 kg špekáčků – kupte si kvalitní s velkým podílem masa, ať „netopíte“ sójovou mouku…
  • 6 cibulí
  • hořčice plnotučná – kupuji ve skle ALBA plus bez chemické konzervace
  • červená sladká paprika – můžete  vynechat
  • malé feferonky

Finální postup

Velmi důležitá první práce – špekáčky zbavte střívka, oloupejte. Marně byste čekali, kdybyste to neudělali, že se rozleží v tu skvělou chuť za přijatelnou dobu.

Už dopředu si oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka, část na měsíčky (pokud je veliká), aby se vešla do zářezu ve špekáčku.

Připravte si sklenici s hořčicí a červenou sladkou papriku. Kdo má rád ostřejší verzi i feferonky čerstvé nebo naložené.

Sklenice, do kterých budete toto všechno postupně vkládat, řádně vymyjte, i víčka.
A jdeme  na to!

Oloupaný špekáček rozpulte  po delší straně – nedokrajujte, musí stále držet pohromadě.

Otvor vymažte hořčicí, posypte paprikou a vložte cibuli. Můžete spojit párátky, ale zdá se mi, že pokud pečlivě skládáte do lahve, není to potřeba. Navíc ta párátka překáži v dalším rovnání.

Průběžně vkládejte cibuli mezi vrstvami, i po obvodu lahve. A pár feferonek. Až jsou lahve naplněné, zalejte lákem a uložte do lednice. Nijak moc zbytečně nepresujte, lák se musí dostat mezi špekáčky.
Zbylý lák nevylévejte, schovejte rovněž v lahvi do lednice a eventuálně ještě zalejte druhý den – někdy láku ubyde protečením mezi ingredience v lahvi.

Asi za týden můžete konzumovat – s čerstvým domácím chlebem.

 

6 odpovědí na “Utopenci dobře utopení”

Napsat komentář