Švestkové chutney (čatní) s brusinkami

Švestky rostou všude a jsou poměrně dostupnější na našich zahrádkách než broskve, z nichž se dá udělat také velmi chutné čatní. Navíc z nich dostaneme jinou zajímavou chuť.

Ráda do něho přidávám sušené brusinky nebo v případě nouze rozinky. A nesmí chybět čerstvý strouhaný zázvor. Zde se mi tato kombinace zdá velmi vhodná.

Doporučuji ke grilovanému či vařenému masu. Skvělé je i k bílým přírodním sýrům. Prostě k čemukoliv s nevýraznou chutí.

Recepis

Suroviny

  • 2 kg vypeckovaných švestek – pokrájejte na malé kousky
  • 200 g pokrájených jablek – nemusíte loupat, pokud mají jemnou slupku
  • 300 g červené cibule / nebo obyčejné
  • 400 ml jablečného octa / nebo 375 ml jablečného a 5 lžic octa Balsamico
  • 400-500 g cukru – 2 lžíce dejte stranou a smíchejte s pektinem
  • 7 g citrusového pektinu
  • 4-5 rovných lžiček soli
  • 200 g sušených brusinek /nebo rozinek
  • 3 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • dle chuti pepř, chilli kousky či pálivou papriku

Finální postup

Švestky nejprve omyjte a pokrájejte na malé kousky.

Na oleji osmažte na půlměsíčky pokrájené cibule. Malá může být jen na kolečka.

Přisypte cukr a za pilného míchání nechte rozpustit, dokud lehce nezkaramelizuje – NE úplně dohněda. Pozor na to, ať ho nespálíte.

Zalejte octem a přidejte propláchnuté brusinky…

… a nastrouhaný čerstvý zázvor.

Dále všechny jemně pokrájené nebo nastrouhané ingredience, koření i sůl.

Míchejte a přiveďte k varu. Povařte asi 30-40 minut za mírného probublávání. Ke konci přisypte odložený cukr dobře promísený s pektinem a vařte ještě asi 3-5 minut.

Citrusový pektin – viz foto.

Čatní se vaří tradičně dlouho, i hodiny (záleží na množství surovin a velikosti hrnce) – až do zhoustnutí. Já jsem se ale nechtěla se zbavit úplně veškeré „šťávičky“ z ovoce a zvolila tento postup. Můžete klidně pektin vynechat a uvařit tradičním způsobem – vařit na mírném plameni do požadované hustoty. Zrovna zde ho ale je opravdu malé množství.

Čatní naplňte do řádně vymytých sklenic, očistěte hrdla a uzavřete víčky. Otočte dnem vzhůru a 5-10 minut nechte stát na víčkách. Kdo má obavu, aby se nezkazilo, může sterilizovat na 80 °C 20 minut.

Miluju čatní na chleba i sladké pečivo pokryté šunkou nebo přírodním sýrem. Nebo ke grilovanému masu… Vyzkoušejte! Recept na přírodní domácí žervé typu Lučina zde.

Vaše Lida ❤

Napsat komentář