Broskvové čatní

Čatní se musíte naučit mít rádi. V našich končinách smíchané ovoce a zelenina do sladkokyselé chutě, navrch vše okořeněné orientálním kořením, nebývalo až tak obvyklé. Byly doby, kdy se ho ani u nás doma nikdo netknul… Jen já.

Ano, ano – časy se mění. Všude.

Čatní má svůj původ v Indii – slouží jako dochucovadlo hlavního jídla a dobře doplňuje třeba jeho fádní chuť. Má mnoho podob a variací – ostré, pikantní, pálivé, více sladké… Připravuje se ze zeleniny, ovoce, cibule, rozinek, octa, koření atd. Já volím varianty lehce pikantní, méně pálivé.

Letos zahrada nadělila úrodu broskví. Přidala jsem k nim mladé bulvičky fenyklu, řapíkatý celer a cibuli; ochutila. Můžete si vytvořit svůj mix, ale nikdy nezapomeňte přidat cibuli. Chuť celého výrobku má být vždy sladkokyselá. Trochu to přežeňte – aby to bylo za hranou, trochu všeho „moc“– čatní se má správně nechat pár týdnů ve sklenicích rozležet a nechat prolnout všechny chutě navzájem.

Další možnost jiné kombinace výborného čatní zde. Doporučuji si rozmyslet, jaké druhy ovoce se zeleninou smíchat. Třeba jablka se hodí ke všemu.

1 lžička = zarovnaná kávová, NE vrchovatá
1 lžíce = zarovnaná polévková, NE vrchovatá

Recepis

Suroviny

  • 1200 g oloupaných broskví – dají se použít i neloupané
  • buď 360 g fenyklu nebo červené papriky na kostičky pokrájené
  • 400 g řapíkatého celeru na tenké plátky
  • 200 g pokrájených jablek, lze i se slupkou
  • 300 g červené cibule / nebo bílé či mix
  • 5 lžic oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 4-5 kávových zarovnaných lžiček soli
  • 375 ml vinného octa (nebo jablečného)
  • 5 lžic octa Balsamico
  • 500 g cukru – z toho ponechat 2 lžíce na pozdější smísení s pektinem
  • možno přidat i 100 až 200 g rozinek, v tom případě uberte cukr
  • 7 g želírovacího přípravku – zde citrusový pektin

Na fotografii mix řapíkatého celeru a červené papriky.

Koření do čatní
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 1 kávová sušeného)
  • 2 lžičky chilli kousků – můžete dle chuti přidat i více, lze nahradit pálivou paprikou
koření volitelné
  • 1/2 lžičky římského kmínu mletého
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky tlučeného badyánu

Finální postup

Ovoce a zeleninu nejprve omyjte a propláchněte na cedníku. Vše pokrájejte na malé kousky. Pokud budete broskve loupat, spařte je krátce ve vroucí vodě – slupka jde pak velmi dobře a lehce stáhnout.

Na oleji osmažte na půlměsíčky pokrájené cibule. Malá může být i na kolečka.

Až zesklovatí, přisypte cukr…

… a nechte rozpustit za pilného mícháni, dokud lehce nezkaramelizuje – NE úplně dohněda. Pozor na to, ať ho nespálíte. Nelekejte se množství cukru – surovin je kolem 3 kil !

Pokud budete přidávat s ostatními surovinami rozinky, cukr uberte alespoň o 100 g.

Zalejte oběma octy a přidejte všechny jemně pokrájené ingredience, koření a sůl.

Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte asi 30-40 minut za mírného probublávání. Ke konci přisypte odložený cukr dobře promísený s pektinem a vařte ještě asi 3-5 minut.

Citrusový pektin – viz foto.

Čatní se vaří tradičně dlouho, i hodiny (záleží na množství surovin a velikosti hrnce) – až do zhoustnutí. Já jsem se ale nechtěla se zbavit úplně veškeré „šťávičky“ z ovoce a zvolila tento postup.
Můžete klidně pektin vynechat a uvařit tradičním způsobem – vařit na mírném plameni do požadované hustoty. Zrovna zde ho je opravdu malé množství.

Čatní naplňte do řádně vymytých sklenic, očistěte hrdla a uzavřete víčky. Otočte dnem vzhůru a 6-10 minut nechte stát na víčkách. Kdo má obavu, aby se nezkazilo, může sterilizovat na 80°C 20 minut.

Čas si kontrolujte – ať nemáte zatuhlé čatní ve víčkách a prázdné dno sklenice.

Miluju čatní na chleba i sladké pečivo pokryté šunkou nebo přírodním sýrem. Nebo ke grilovanému masu… Vyzkoušejte! Přírodní domácí žervé typu Lučina zde.

Anebo takto s paprikou místo fenyklu…

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Broskvové čatní”

  1. Milá Lído, dělala jsem čatní podle vašeho receptu, měla jsem hodně broskví a chtěla jsem zkusit něco netradičního, a velmi se povedlo, krájení všeho tedy zabralo dost času, ale výsledek stojí za to. Díky za tento recept i všechny ostatní! Pravidelně peču i váš bourák a mrkvový chleba a nemájí chybu.

Napsat komentář