Babka

Babka je židovské pečivo, ale peče se po celém světě pod různými názvy. Těsta jsou buď velmi jednoduchá nebo naopak bohatá o máslo a vejce. Protože to je plněný moučník, a v tomto případě tučnou a velmi sladkou náplní – ořechovou či čokoládovou, na tuku a vejcích jsem tentokrát v těstě trochu šetřila.

A zrovna ořechy dodají tělu velmi kvalitní živiny. Jinak dá se naplnit vším, co máte rádi – mák, povidla… I jablka dobře poslouží a pochutnáte si.

Velmi dobrá jsou těsta obě, téměř na cokoliv. Peču z nich často buchty, buchtičky dukátové, koláče, záviny – vše plněné nebo polévané krémovými polevami.

Recepis

Suroviny

Na jednoduché těsto

  • 500 g hladké mouky nebo napůl s polohrubou
  • 50 g másla
  • 40-60 g cukru
  • 250-280 ml mléka nebo vody
  • 1 žloutek
  • 15 g čerstvého droždí / nebo 4-5 g sušeného
  • 5 g soli
  • 1 vejce na pomašlování

Na jemné těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 75 g másla
  • 220-250 ml mléka nebo vody
  • 2 žloutky
  • 5 g soli
  • 21 g čerstvého droždí / nebo 7 g sušeného
  • 1 vejce na pomašlování

Na ořechovou náplň

  • 250 ml mléka
  • 200 g cukru krupice nebo moučky
  • 20 g vanilkového cukru – 2 vanilkové cukry
  • 400 g pomletých vlašských ořechů
  • piškotové drobečky na zahuštění – pár lžic
  • 2 lžičky skořice
  • rum na dochucení
  • popřípadě i rozinky

Mléko s cukrem přiveďte k varu, přisypte ořechy a krátce povařte. Mimo plotnu přidejte piškotové drobečky na zahuštění. Náplň nemá téci, ale ani být příliš tuhá. K dochucení použijte skořici, rum, popřípadě i rozinky (v něm namočené).

Piškotové drobečky připravuji tak, že piškoty rozválím válečkem na těsto. Dají se připravit i v elektrickém sekáčku – raději nahrubo, NE na moučku.

Na čokoládovou náplň

  • nutela či jiná čokoládová pomazánka
  • popřípadě nasekané ořechy či sušené ovoce na posyp čokolády

Finální postup

Udělejte si nejprve „hrnečkový“ kvásek z poloviny mléka, lžičky cukru, droždí a 2-3 vrchovatých lžic mouky; vše jen smíchejte a nechte vzejít 20-30 minut.

Pak ho nalejte do mísy robota, rovněž mléko či vodu (malou část si nechte na doladění těsta), přidejte zbylé cukry, rozklepněte žloutky. Vše opět prošlehejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali sůl,

Nechte hníst robot 10-15 minut, dokud těsto nebude mít částečně vypracovaný lepek, bude pak hladší. Popřípadě během této doby dodejte zbylou tekutinu, je-li těsto tuhé. Samozřejmě vařečkou také těsto vypracujete, jen to trvá déle a bolívají ruce.

Přidejte nakrájené studené máslo.

Hněťte dalších asi 10–15 minut, dokud nebude těsto hotové, tzv. „na okénko“.

Přikryjte mísu a nechte zvětšit alespoň do dvojnásobku, což potrvá asi 1 hodinu, možná i déle. Po 3/4 hodině proveďte první kontrolu. Vždy záleží na okolní teplotě. Každý jeden stupeň směrem nahoru čas zkracuje a naopak. Moje těsta kynou většinou při 21°C, čili při pokojové teplotě.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce omoučený vál, pracujte a nechte 5-10 minut odpočinout.

Rozdělte ho na poloviny, vyválejte si ½ cm silné obdélníky takové délky, aby se vám věšely do vašich forem – já používám obdélníkové. Budete potřebovat dvě.

Potřete náplní …

… a zamotejte jako štrúdl. V půlce z delší strany válce uprostřed rozřízněte, ale ne až ke kraji a obě části přes sebe střídavé zapleťte. Když to přeženete s množstvím náplně, bude to jako na fotografii – poleze ven.

Vložte do vymazaných forem – konce zahněte pod babku. Nechte vykynout cca 20 minut až ½ hodiny, dokud viditelně babky nezvětší svůj objem. Pokud zapomínáte mašlovat pečivo až po vykynutí (jako já), můžete rovnou po vložení do formy. Možnost – dozdobte dle libosti nějakým posypem.

Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 35-45 minut.

A zde na fotografii již upečená čokoládová, kde je náplně přehnaně MNOHO. Pak je babka celá celičká čokoládová…

A ještě jedna. Ořechová.

Vaše Lida ❤

Jedna odpověď na “Babka”

Napsat komentář