Makové míče

Dobrého není nikdy dost. Upečte si třeba tyto míče.

Míče – ano míče… Nakynou z tohoto těsta krásné kulaté, podobné balónům nebo vzducholodím. Měkoučké a vláčné, jako peříčko. Vrazila jsem do nich mák, med a pomerančovou kůru. Já tyhle chutě (obzvláště na podzim) převelice miluju.

Pokud nemáte rádi mák, můžete ho vynechat a přidat třeba rozinky nebo jiné kandované ovoce. Nebála bych se ani hrstky nasekaných ořechů.

Občas toto makové těsto plním švestkami jako buchty. V tomto případě již nedávám pomerančovou kůru a ani na závěr nijak nezdobím, pouze upečené kousky pocukruju. Mák a švestky jdou moc dobře dohromady. Anebo další možnost – naplňte povidly.

Těsto není příliš tučné a kupodivu ani sladké, byť obsahuje med. Rozříznuté míče můžete pomazat máslem a ještě medem (čokoládou, džemem…), pokud si potřebujete festovně osladit ráno.

Většinou dělám část s polevou a druhý plech již nechávám míče holé. Jsou totiž výborné i obložené šunkou a dobrým sýrem či pomazánkou. Lehce nasládlá chuť nic neruší. V našich končinách to není až tak zvykem, ale vyzkoušejte!

Trochu křupou – mák nedávám mletý. Záměrně.

Makové míče s pomerančem

Toto množství vystačí na 20 kusů přibližně po 50 gramech.

Suroviny

Na těsto

  • 500 g mouky – 400 g hladké pšeničné a 100 g polohrubé nebo hrubé pšeničné
  • 40 g máku
  • 250-275 g vody
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce sušeného mléka
  • 21 g čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí dr. Oetker
  • 6 g soli
  • 3 lžičky sušené pomerančové kůry nebo ještě lépe nastrouhaná pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce tekutého másla
  • 1 žloutek na pomazání + 1 lžička vody

Vodu a sušené mléko můžete nahradit pouze samotným mlékem.

Na polevu

  • 200 g práškového cukru – 2x prosejte
  • 2 lžíce horké vody
  • šťáva z pomeranče – začněte 2 lžícemi, přidávejte po troškách

Pilně vše vymíchejte do hladké husté, ale stále lehce tekutější podoby – aby šla lžičkou poleva „cákat“ na pečivo. Kdo si chce dát záležet na pravidelných linkách, polevu nanese pomocí sáčku s ustřiženým rohem (jako na perníčky). Přiznávám – já ne…

Finální postup

Do mísy prosejte mouky, udělejte důlek a do něho rozdrobte čerstvé droždí. Zalejte trochou vody, přidejte lžíci medu, lžičkou lehce promíchejte a přihrňte ještě mouku z boků – vznikne malé husté jezírko. Nechte droždí vykynout, bude to trvat asi ½ h. Sušené droždí můžete zamíchat rovnou do mouky.

Nyní přidejte zbytek vody s rozšlehaným žloutkem, med, sušené mléko, mák, pomerančovou kůru, sůl a máslo. Vyhněťte lesklé vláčné těsto, které se nechytá mísy.
Já hnětu v robotu přibližně 10 minut. Ručně si trochu popracujete – tak 20 minut až ½ hodiny.
Žloutek dávám hlavně kvůli barvě těsta a kdyby vám náhodou došly vejce, nebuďte zoufalí – nic se nestane, když ho vynecháte.

Nechte přikryté vykynout do dvojnásobku čili asi 1 až 2 hodiny (dle teploty v místnosti). Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně – dle návodu u té vaší, na program „Kynutá těsta“.

Vyklopte na pomoučený vál a rozvažte na 20 kousků přibližně po 50 g.

Dopřejte jim 10 minut odpočinku a pak z každého kousku stočte koulením na vále malý kulatý bochánek.
Plech vyložte pečícím papírem (nebo fólií) a bochánky na něm nechte asi 30 minut znova vykynout nebo tak dlouho, dokud alespoň o polovinu nezvětší svůj objem.

Měly by se viditelně zvětšit…

Rozšlehejte žloutek s vodou a bulky jím pomažte.

Pečte na 185 °C program horký vzduch nebo na 200 °C horní a dolní ohřev přibližně 12-15 minut. Pokud by pečivo předčasně hnědlo, přikryjte alobalem.

Doporučuji horký vzduch – lépe se koule celé opečou.

Mezitím, co budete péci bulky, vymíchejte si cukrovou polevu. Nechte je tak 15 minut vychladnout a pak ozdobte. Zaschnou asi za ½ hodiny.

Na snídani jsou tyto mičudy jako stvořené. Nebo ke kávě s někým milým…

Přepočet na míče s tuhým kváskem – lievito madre

Suroviny

  • 225 g občerstveného lievito madre (tuhý 50% pšeničný kvas)
  • 350 g mouky – pšeničné hladké, část můžete nahradit polohrubou
  • 175-200 g vody
  • 2 lžíce sušeného mléka
  • 6 g soli
  • 1 žloutek
  • 40 g máku
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžičky sušené pomerančové kůry nebo ještě lépe nastrouhaná pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 4 lžíce rozměklého másla
  • 1 žloutek na pomazání + i lžička vody

Vodu a sušené mléko můžete nahradit pouze samotným mlékem.

Finální postup

Lievito madre ( lievito madre zde) natrhejte do mísy od robota, přilejte vodu (mléko) se žloutkem a medem; metličkou rozšlehejte. Přidejte mouku, sušené mléko, sůl, pomerančovou kůru a rozměklé máslo. Vše hněťte asi 15 až 25 minut – dokud se nevytvoří hladké lesklé těsto.

Ještě lepšího výsledku dosáhnete, když prvních 10 – 15 minut bude hníst těsto bez másla (necháte vyvinout lepek) a pak ho povolené přidáte a budete pokračovat v hnětení dál. 

Přendejte do připravené nádoby vytřené olejem. Zde bude zrát asi 4 až 6 hodin . Můžete několikrát přeložit stylem „tahání za uši“ – natahováním a překládáním těsta na druhou stranu postupně kolem dokola nádoby.

Těsto se nijak mimořádně nemusí zvětšit, ale mělo by to být alespoň o polovinu. Nebo pokud časově nestíháte, můžete ho na noc uložit v uzavřené nádobě do lednice po částečném nakynutí.

Vyklopte na pomoučený vál a rozvažte na 20 kousků přibližně po 50 g. Nechte 10 minut odpočinout a z každého kousku stočte koulením po vále malý kulatý bochánek. Plech vyložte pečícím papírem (nebo fólií) a bochánky na něm nechte několik hodin přikryté znova vykynout – tak dlouho, dokud alespoň o polovinu nezvětší svůj objem. Přikrývám druhým, stejně velkým plechem.

Až vykynou, rozšlehejte žloutek s vodou a bulky jím pomažte. Pečte na 185 °C program horký vzduch nebo na 200 °C horní a dolní ohřev přibližně 12-15 minut. Pokud by pečivo předčasně hnědlo, přikryjte alobalem.

Mezitím, co budete péci bulky, vymíchejte pilně cukrovou polevu. Nechte upečené tak 15 minut vychladnout a pak ozdobte. Zaschnou asi za ½ hodiny.

Můžete je ještě pocákat čokoládou – mně zbyla z jiného zdobení; bylo to spíše zužitkování zbytku než estetický záměr…

Přepočet na pšeničný kvásek – 300 g kvásku a uberete tekutinu na 100-125 ml. Postup je stejný.

17 odpovědí na “Makové míče”

  1. Hmmmmmmm, voní až sem. 🙂
    Kvůli dětem (= mlsné kozy) mám ale dotaz – když je mák nemletý, nechroupe pak v těstě?

  2. Dobrý den, moc dobré a oblíbené. Paráda. Děkuji za Vaše psaní a historii. Čtu jedním dechem. 😀 Jen se zeptám. V receptu s LM , nemá tam být méně vody?

    1. To je tak, když máte kolem sebe milion papírků a poznámek… 😀 Nepeču nikdy jednu novou věc…Napravila jsem vodu i LM. Nesouhlasila totiž ani výsledná výchozí mouka 500 g. Ono by se nic nestalo, jen té vody bylo fakt moc. 😁😁

  3. Nahodou jsem objevil tento sqely web. Hltam vsechny informace a uz jsem i pekl dle receptu. Objednal knihu, uz je na ceste. Dekuji za vsechny info. Moc mi pomahaji.

  4. Dobrý den, zeptám se asi jako úplný nováček, ale kolik jsou prosím 4 lžíce másla na gramy (aspoň zhruba)?
    Moc děkuji.

  5. Dobrý den,
    jen co jsem tyto makovky vytáhla včera večer z trouby, tak jsem zalitovala, že není ráno a nemohu je ještě teplé posnídat! Potřebovala jsem provětrat LM a padl mi do oka tento recept, zvlášť když jsem měla doma ještě zbytek nemletého máku a v mrazáku pomerančovou kůru. Oproti původnímu receptu jsem polovinu mouky nahradila celozrnnou špaldovou a těsto nechala kynout celý den v lednici. Na zdobení cukrovou polevou jsem rezignovala, ale bulky jsou příjemně nasládlé i tak. Určitě jsem je nepekla naposled! Díky a ať se daří.

  6. Dobrý večer, prosim pěkně o radu. Poprvé v životě došlo čerstvé droždí😁 chci tedy zaděláno ze sušeného. A když píšete, zamíchat rovnou do mouky, znamená to, ze celou fázi 1 (jezírko) mohu vynechat a rovnou uhnětnu těsto, které dam kynout? Dekuji

Napsat komentář