Žitný chléb z formy

Žitný chleba jím u nás jen já, Takže čas od času si upeču tento zcela jednoduchý a část si zamrazím. Zde se nijak „nevyvíjím“, peču furt ten samý.

Jen zaměňují poměry muk a nahrazuji část vločkami. Hmotnost zůstává stejná. Připravte si formu 26-28 cm dlouhou.

Dobrý, jednoduchý chléb.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžičku žitného kvasu
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 100 g vody

Kvas rozmíchejte ve vodě, přisypejte mouku, vymíchejte – bude hodně hustý. Nechte přikryté cca 12 hodin zrát. Kvásek zadělávám v míse, ve které se bude mísit chleba. Nebojte se, že zmeškáte vrchol kvašení, na žitný chléb má kvásek být již za zenitem a lehce klesat. Takový je pro samotné žito nejlepší.

Na těsto

  • celý rozkvas
  • 420 g nejlépe černého piva / vody
  • 1 lžíce melasy / nebo medu
  • 200-220 g celozrnné žitné mouky
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 200 g žitných vloček
  • 50 g slunečnicových nebo jiných semínek
  • 12 g soli
  • semínka k posypu chleba dle libosti

Finální postup

Přilejte do mísy s hotovým kváskem pivo (vodu) a melasu. Rozmíchejte.

Poté přidejte zbytek všech surovin a propracujte v husté těsto. S hnětením to nepřehánějte, max 5 minut. Narušili byste škroby v žitné mouce, čímž by značně utrpěla struktura chleba. Zabere to opravdu jen několik minut.

Nyní si připravte formu sádlem, máslem nebo olejem. Kdo se bojí, může formu ještě vysypat. Těsto by nemělo být výše než 2-3 cm pod okraj!

Těsto z mísy lžící urovnejte do formy. Na konec můžete lžící namočenou ve vodě ještě uhladit Posypejte semínky a lehoučce přimáčkněte. A máte hotovo.

Kynout nechte jen jednou, přímo ve formě, dávám do plastového boxu, trvá kolem 4 hodin. Těsto by mělo převyšovat formu, zvětšit se tak o 80 %, tedy 1-3 cm nad formu. Povrch u vykynutého těsta je popraskaný, „dírkovaný“.

Rozehřeje troubu 250 ºC, vložte formu s chlebem (bochník oroste vodou z rozprašovače). Po deseti minutách snižte na 220 ºC. Pečte 45 minut ve formě, pak chleba vyklopte a nechte dopékat ještě 10-15 minut volně na mřížce. Zaručeně upečený chleba poznáte jen podle vnitřní teploty vpichovým teploměrem – musí být alespoň 97 ºC.

Chleba nechte zcela vychladnout, alespoň 12 hodin. Žitný je za tepla mazlavý a nepochutnáte si jako u pšeničnožitného s teplou patičkou, musí důkladně vystydnout.

Vaše Lida ❤️

6 odpovědí na “Žitný chléb z formy”

  1. Dobrý den,pekla jste někdy tento chléb v remosce?Pokud ano,jak dlouho se v ní chleba peče? Mám starou hliníkovou remosku grand a ráda bych vyzkoušela.

Napsat komentář