Kam s přemírou ovoce ze zahrady? Třeba do pečených čajů! V zimě, až budete promrzlí zachumlaní do svetrů, přijdou jako na zavolanou k chuti i zahřátí. Provoní i celý byt.
Příprava je velmi jednoduchá a výsledek chuťově skvělý. Pamatuji babičku i maminku, kdy ovocný čaj připravila v cukuletu – dala na dno hrníčku lžíci džemu, zalila vařící vodou a promíchala. Dospělým kápla i trochu slivovice…
Vůbec ji netrápila nepovedená várka řídkého džemu, byl z něho výborný čaj nebo poleva na pudink. U našeho čaje budete postupovat podobně, jen džem vyměníte za pár lžiček pečeného ovoce.
Já ho miluju – chuť je výborná a v hrníčku mám i barevné kousky léta.
Ovoce se dá kombinovat různě. Já se snažím do každé dávky dát ovoce kyselejší (rybíz, ostružiny, maliny, višně, jahody) a ovoce méně kyselé (jablka, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, švestky, hrušky). Jenže neroste vše ve stejnou dobu, proto letní druhy mrazím a vařím až na podzim, kdy dozrávají jablka, hrušky a švestky.
Meruňky, broskve, hrušky, jablka omyji a vykrájím jádřince (vyndám pecku), pokrájím na větší kostky, neloupu. Drobné ovoce jako rybíz, maliny a jahody jen opláchnu, nechám vcelku. Třešně a višně vypeckuji, rovněž nekrájím. Téměř vždy připravuji várku rovnou ze 2 kil ovoce.
Další kapitolou jsou citrusy – pomeranče, mandarinky, pomelo atd. Ty na zahradě nerostou, takže tento čaj vařím zřídka, když se zadaří velmi výhodná koupě. Ovoce oloupu, pokrájím rovněž na menší kousky a peču stejně. Jen přidám čerstvý zázvor, sem se velmi hodí.
Stane se, že budete mít ku spotřebě jen jeden druh ovoce, třeba nemůžete skladovat v mrazáku větší množství ovoce – vůbec ničemu to nevadí a je to stejně dobré. Já třeba dnes peču čaj jen z bílých hroznů a včera ze švestek…
Nebojte se toho, je to jednoduché a moc dobré.
Recepis
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/FullSizeRender-89-755x1024.jpg)
Suroviny
- 1 kg ovoce / 2 kg
- 350-600 g cukru / 700-1,2 kg – nejlépe třtinový, ale v podstatě to je jedno, klidně bílý
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/FullSizeRender-87-1024x745.jpg)
- 100 ml rumu nebo slivovice, může být i vodka/ 200 ml
- 6 hřebíčků / 12 hřebíčků
- 1-2 lžičky skořice /2-3 lžičky
- ¼ lžičky mletého badyánu nebo 2 hvězdičky / ½ lžičky či 4 hvězdičky
- lze přidat i čerstvý 1,5×1 cm kousek drobně pokrájeného oloupaného zázvoru, ne každý ho má rád, hodí se spíše k citrusovým plodům / 3×2 cm
- 1 kus bio citrónu pokrájený na půlměsíčky / 2kusy – pokud budete vařit jen samotný rybíz nebo velké množství v dávce, citron vynechejte nebo přidejte jen strouhanou citronovou kůru
Finální postup
Připravte si pekáč o velikosti cca 37×27 cm na 1 kg ovoce nebo 41×23 na 2 kg ovoce, řádně umyté skleničky (spíše menší do 200 ml) a víčka. Pekáče nepřeplňujte, musí zůstat alespoň 2 cm od kraje volné, jinak bude bublající šťáva vytékat do trouby.
Mrazené ovoce si chystám večer nebo alespoň pár hodin předem, aby rozmrzlo. Dá se vložit do trouby i zmrzlé, ale pak se prodlouží čas pečení téměř na dvakrát tolik a to mi přijde až trochu zvrhlé zbytečně platit drahou elektřinu… Rozvážím do pekáčů a pak hned zasypu cukrem i vším ostatním jako čerstvé.
Ještě poznámka – kdekoliv mi chybí do váhy ovoce nějaké množství, vždy se dá nahradit nejvíce neutrálními jablky. Můžete loupat, ale nemusíte, já je neloupu. Viz foto.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-439-1024x912.jpg)
Čerstvé ovoce omyjte, velké kusy pokrájejte, drobné ovoce nechte tak. Vložte do pekáče, zasypejte cukrem, kořením a zalejte alkoholem. Alkohol dávám ihned. A proč? Jeho chuť zůstane a samotný se vypaří, mohou tedy konzumovat i děti a řidičům nehrozí zákaz řízení.
Na fotografii je zrovna pouze jeden druh ovoce. Malé množství mletého badyánu vidíte dole v levém rohu. Pro srovnání se skořicí, která je po celém povrchu. Badyán je totiž velmi aromatický, jím zcela určitě šetřete!
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-435-1024x634.jpg)
Vše promíchejte před vložením do trouby.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-440-1024x648.jpg)
Dejte péci do vyhřáté trouby na 200 °C za občasného promíchání cca 45-60 minut, já na horký vzduch.
Poprvé nakukuji po 20 minutách až 1/2 hodině. Pak již častěji.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-446-1024x700.jpg)
Doba celého pečení velmi záleží na množství tekutiny, kterou ovoce obsahuje, musí se alespoň z 1/3 odpařit, aby se čaj částečně zahustil. U mrazeného ovoce pečte určitě hodinu, pustí hodně šťávy. Je potřeba kontrolovat.
Hotovo…
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-441-1024x710.jpg)
Kdybyste náhodou pekli déle, celkem nic se nestane, jen se ovoce více zahustí a ve sklenici ztuhne téměř jako džem. Pak se ho do hrnečku na čaj vloží méně. Já občas „přepeču“ schválně a chodím mlsat jen tak…
Hotový upečený čaj ihned nalejte do připravených skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru na 10 minut.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-443-1024x831.jpg)
A jiný čaj – z různých druhů ovoce.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-437-1024x768.jpg)
Kdo dal cukru velmi málo (méně, než uvádím u receptu nebo „necukr“), skleničky pro jistotu sterilizujte na 90°C 20 minut. Cukr je konzervant a čím je ho méně, tím více se tato schopnost vytrácí.
Čaj si připravíte tak, že do 1/4 l hrnečku či sklenice nalejete pár lžic čaje a zalijete horkou vodou. Komu se bude zdát málo sladký, může dosladit nyní.
Kohokoliv jsem tímto čajem obdarovala, byl spokojený a pochutnal si. A často slýchám „nemáš ještě?“
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-436-1024x768.jpg)
Vaše Lida ❤
Milá paní Lido,
děkuji za krásnou podzimní inspiraci. Dá se pečený čaj připravit i v remosce?
Děkuju! 🙂❤️
Teoretický ano, ale počítejte s tím, že jak je topící těleso velmi nízko, budete mít “po” na vrchní části co drhnout… Ovoce prská, jak se peče a probublavá.