Šešel neboli správně maďarsky nöi szeszély. Na práci jednoduchý, chuťově vynikající starobylý moučník. Další v řadě z repertoáru mých tetiček z dědečkovy strany a dobrot mého dětství.
Tehdy slavnostní, podával se při rodinných sešlostech. 7 žloutků na tak malý pekáček – to není jen tak. Na velký plech jich tehdy padlo mnohem víc… A toho másla!
Celý název nöi szeszély se dá přeložit jako ženské vrtochy, mouchy, nálady, tvrdohlavost… U nás se mu říkalo zkráceně jen šešel.
Pochází prý z Maďarska a originální receptury jsou s meruňkovým džemem, ne povidly. Držet se toho nemusíte. Myslím, že se pekl v celém Rakousko-Uhersku ve variantách nesčetných, nekynutých i s přídavkem droždí. U nás nesmí chybět na povrchu sněhu drobně nasekané ořechy nebo ještě lépe krokant. Krokant je sladká posypka vyráběná z mandlí a cukru. Dá se koupit již hotová. Mohou se do něj přidat i jiné ořechy a máslo, poté má měkčí konzistenci.
Velmi si pochutnáte – to garantuju. Moje varianta je ta nekynutá.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 140 g másla
- 140 g cukru
- 140 g hladké mouky
- 7 žloutků
- 1 čajová lžička prášku na pečení
- 2-3 lžíce mléka (v případě, že by těsto nešlo vůbec vymíchat – stává se to jen u velmi malých žloutků)
- máslo na vymazání pekáčku
- polohrubá mouka na jeho vysypání
Na náplň
- 7 bílků
- 140 g cukru
- 5 lžic meruňkového džemu, cca 300 g
- volitelné 80-100 g drobně posekaných vlašských ořechů či krokantu
Finální postup
Na těsto
Vyšlehejte povolené máslo o pokojové teplotě se žloutky a cukrem do husté pěny. Poté přidejte mouku smíchanou se lžičkou prášku do pečiva. Pokud máte žloutky malé a těsto by nešlo téměř vůbec umíchat, přidejte 2-3 lžíce mléka.
Máslem vymažte (a vysypejte moukou, nejlépe polohrubou) plech o velikosti cca 22×32 cm. Rozložte na něj těsto. Je poměrně husté, neteče, takže je třeba ho roztáhnout na plech pomocí špachtle nebo nože. Při pečení se vyrovnají nedostatky – vůbec nemusí být hladké.
Pečte v troubě na 170 °C, ale úplně nedopékejte – asi 20 minut. Během pečení si vyšlehejte bílky dotuha s cukrem.
Vyjměte koláč z trouby, důkladně jej potřete meruňkovým džemem a naneste vyšlehaný sníh. Posypte ořechy. Pracujte rychle.
Poté vložte koláč zpět do trouby na 10-20 minut, dokud vrchní část nezíská pěknou zlatavou barvu. Hnědne-li povrch moc rychle, snižte teplotu na 150°C. Celková doba pečení je 30-40 minut.
Výborný sváteční moučník.
Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤