Starodávný šešel

Šešel neboli správně maďarsky nöi szeszély. Na práci jednoduchý, chuťově vynikající starobylý moučník. Další v řadě z repertoáru mých tetiček z dědečkovy strany a dobrot mého dětství.

Tehdy slavnostní, podával se při rodinných sešlostech. 7 žloutků na tak malý pekáček – to není jen tak. Na velký plech jich tehdy padlo mnohem víc… A toho másla!

Celý název nöi szeszély se dá přeložit jako ženské vrtochy, mouchy, nálady, tvrdohlavost… U nás se mu říkalo zkráceně jen šešel.

Pochází prý z Maďarska a originální receptury jsou s meruňkovým džemem, ne povidly. Držet se toho nemusíte. Myslím, že se pekl v celém Rakousko-Uhersku ve variantách nesčetných, nekynutých i s přídavkem droždí. U nás nesmí chybět na povrchu sněhu drobně nasekané ořechy nebo ještě lépe krokant. Krokant je sladká posypka vyráběná z mandlí a cukru. Dá se koupit již hotová. Mohou se do něj přidat i jiné ořechy a máslo, poté má měkčí konzistenci. 

Velmi si pochutnáte – to garantuju. Moje varianta je ta nekynutá.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 140 g másla
  • 140 g cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 7 žloutků
  • 1 čajová lžička prášku na pečení
  • 2-3 lžíce mléka (v případě, že by těsto nešlo vůbec vymíchat – stává se to jen u velmi malých žloutků)
  • máslo na vymazání pekáčku
  • polohrubá mouka na jeho vysypání

Na náplň

  • 7 bílků
  • 140 g cukru
  • 5 lžic meruňkového džemu, cca 300 g
  • volitelné 80-100 g drobně posekaných vlašských ořechů či krokantu

Finální postup

Na těsto

Vyšlehejte povolené máslo o pokojové teplotě se žloutky a cukrem do husté pěny. Poté přidejte mouku smíchanou se lžičkou prášku do pečiva. Pokud máte žloutky malé a těsto by nešlo téměř vůbec umíchat, přidejte 2-3 lžíce mléka.

Máslem vymažte (a vysypejte moukou, nejlépe polohrubou) plech o velikosti cca 22×32 cm. Rozložte na něj těsto. Je poměrně husté, neteče, takže je třeba ho roztáhnout na plech pomocí špachtle nebo nože. Při pečení se vyrovnají nedostatky – vůbec nemusí být hladké.

Pečte v troubě na 170 °C, ale úplně nedopékejte – asi 20 minut. Během pečení si vyšlehejte bílky dotuha s cukrem.

Vyjměte koláč z trouby, důkladně jej potřete meruňkovým džemem a naneste vyšlehaný sníh. Posypte ořechy. Pracujte rychle.

Poté vložte koláč zpět do trouby na 10-20 minut, dokud vrchní část nezíská pěknou zlatavou barvu. Hnědne-li povrch moc rychle, snižte teplotu na 150°C. Celková doba pečení je 30-40 minut.

Výborný sváteční moučník.

Dobrou chuť!

Vaše Lida ❤

Napsat komentář