Vítězslav Nezval:
Podzime, podzime,
už zas nosíš deště,
pěkně tě prosíme,
počkej týden ještě…
Déšť mi nevadí. Mám ráda všechna roční období. Na podzim nastává po létě jisté zklidnění; je i krásně teple zabarvený. Přináší mi moje oblíbené zemité barvy a vůně. Dozrává další ovoce, které miluji. Jablka. A taky jsem se v září narodila…
Moje upečené buchtičky dostaly nyní tvar jablíčka. V průběhu roku můžete zvolit jakýkoliv jiný i náplň. Ale protože je září, je sladká a veskrz naskrz samé jablíčko s podzimní chutí. Podušená s cukrem, skořicí a rozinkami. Nemá to chybu!
Velmi jednoduché na tvarování, dobrou práci odvedou formy muffinů. Myslím, že si pochutnáte. Chuť zkaramelizovaných jablek je naprosto báječná. A není složitá na výrobu, jen to zabere trochu času. Dostanete skvostnou odměnu.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/IMG_7380-768x1024.jpg)
Těsto není příliš sladké… Prosím nepřidávejte cukr, zkuste to. Když tak na talíři trošku posypte moučkovým cukrem. Jablíčka jsou vláčná i druhý den.
Recepis je se slánkem. Co to je zde.
Kdo nepoužívá, přidá 18-21 g čerstvého droždí obvyklým způsobem a tekutinu doplní na 320-350 g mléka. Zkrátí se rovněž časy kynutí.
Recepis
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/IMG_7344-768x1024.jpg)
Suroviny
Na slánek
- 60 g vody
- 6 g soli
- 10-11 g droždí
Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.
Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/06/FullSizeRender-162-1024x768.jpg)
Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.
Na jablečnou náplň
- 440 g jablek vyčištěných a pokrájených cca 4-5 jablek
- 100 g cukru – 8 lžic
- 1 až 2 lžičky skořice nebo dle chuti
- 100 g rozinek nebo opět dle uvážení a chuti
- 2 lžíce citronové šťávy
Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostky. Vložte do rendlíku, zalejte citronovou šťávou, zasypte cukrem a skořicí. Citronová šťáva zabrání nejen nepěknému hnědnutí jablek, ale také náplň příjemně ochutí.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/20200915_161912968_iOS-1024x768.jpg)
Za stálého pilného míchání prudčeji vyduste z ovoce šťávu – asi 5 minut. Přisypte rozinky a ještě asi 3 minuty míchejte (dokud bude na dně tekutina). Neodcházejte od sporáku, ať nespálíte karamelizující cukr!
Jablka nerozvařte, pouze zkaramelizujte do mírného změknutí. Pak odstavte a nechte vystydnout.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-102-1024x768.jpg)
Na těsto
- slánek
- 600 g hladké mouky 00 nebo 2/3 hladké a 1/3 polohrubé, dle zásob doma
- 60 g cukru
- 70 g másla
- 260–290 g mléka
- 2 žloutky
- 1 vejce na pomašlování
- kousky skořice nebo hranolky mandlí na stopky
- dýňová semínka nebo plátky mandlí na lístečky
- formy na muffiny
Finální postup
Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá.
Do mísy robota nalejte slánek, mléko (část, asi 30 g si nechte stranou, dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku), přidejte žloutky, cukr a prošlehejte.
Přisypte prosátou mouku a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší.
Teprve teď přidejte kousky pevného másla…
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/08/FullSizeRender-67-1024x1024.jpg)
…zapracovávejte do těsta dalších 10-15 minut, dokud se nepřestane chytat mísy a nebude krásně vláčné, průsvitné, nejlépe na tzv. „na okénko“.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-103-1024x768.jpg)
Samozřejmě lze hníst rukou nebo vařečkou, jen časy se prodlouží, naše ruce tak výkonné přeci jen nejsou…
Přikryjte. Třeba tenkou igelitovou čepicí do sprchy, ta má gumičku a krásně na míse drží. V teple bude těsto kynout cca 1,5–3 hodiny. Je v něm malé množství droždí.
Možno nechat kynout delší dobu v chladu- metodou „věnuj mi jednu noc“, tedy na noc do lednice při 4 °C, doporučuji. V tomto případě přendejte těsto do transparentní vyolejované nádoby s víkem (budete lépe pozorovat proces).
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-100-1024x768.jpg)
Dobré je si označit fixou počáteční výšku těsta pro porovnávání nabývání objemu.
Nechte přibližně 1/2 hodiny rozkynout při pokojové teplotě, až těsto zvětší objem asi o 1/3 až polovinu.
Vydrží v lednici i dva dny. Ale pozor – s teplotou vyšší o pouhý 1 °C už je čas bez záruky. Musíte svoji lednici vyzkoušet a umístit do ní teploměr.
Mělo by v každém případě (v lednici nebo v teple) alespoň 2x zvětšit objem. Když se to v chladu až tolik nepovede, nechte dokynout na lince do požadovaného objemu, třeba hodinu i více.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-104-1024x725.jpg)
Připravte si formy.
Pokud máte jednu, těsto udělejte z poloviny všech surovin, týká se to i slánku nebo droždí.
Buď je vymažte nebo vystříkejte olejem ve spreji – je to moc prima věc. Velmi jsem si ho v poslední době oblíbila. Koupila jsem v cukrářských potřebách.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-122-768x1024.jpg)
Nelekejte se – může se vytvořit bílá pěna.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-107-1024x768.jpg)
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál – je radost pracovat s dobře vykynutým těstem.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-105-1024x768.jpg)
Rozdělte na 4 kusy. Lépe se pak s dalším dělením pokračuje.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-108-1024x702.jpg)
Dle velikosti dolíků ve formách rozvažte těsto. Pokud máte ty větší jako jsem použila já, cca po 85 g. Vyjde na cca 12 kousků.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-109-1024x746.jpg)
Moje mají průměr 8,5 cm, zakoupeno v Pepco. Do trouby se velmi dobře vejdou dvě formy po 6 kusech.
Musíte si velikost doladit dle vašich důlků ve formách – mám i tu menší, běžnou. Do ní navažte kousky jen po 50 g. Nesmí důlek zcela vyplnit, budou nabývat!
Ty menší jsou možná lepší, nedochází totiž k tak velkému pnutí těsta a méně se jablíčka trhají
. V každém případě musí být těsto dobře vykynuté, jinak tomu nezabráníte u žádných.
Kousky těsta stočte po krátkém odpočinku podobně jako buchty do kulatého tvaru.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-111-1024x709.jpg)
Ty pak válečkem rozválejte a naplňte vrchovatou lžičkou náplně.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-112-1024x768.jpg)
Uzavřete jako buchty a vložte do vymazaných forem. Na fotografii již jsou lehce vykynuté tvary.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-113-1024x724.jpg)
Nechte znovu celkově asi 1 hodinu vykynout nebo tak dlouho, dokud nezdvojnásobí budoucí jablíčka objem. Jinak se mohou při pečení trhat.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-117-1024x762.jpg)
Až vykynou, omoučněte si prst a udělejte do jablíčka důlek. Můžete i tenčí vařečkou, koncem lžičky nebo dezertní vidličkou (s rovnými konci).
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-114-1024x745.jpg)
Vložte kousek celé skořice – stopku. Tu jsem na prkénku roztloukla ze svitků paličkou na maso… Jinak nejde „nakouskovat“.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-116-1024x768.jpg)
Nyní pomašlujte jablíčka rozšlehaným vejcem a přidejte ke stopce lísteček (plátek mandle nebo dýňové semínko). Lze nedat nic a po upečení ozdobit lístkem třeba z máty nebo meduňky.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-115-1024x717.jpg)
Pečte ve vyhřáté troubě na 180-190 °C přibližně 15-20 minut. Jablíčka zezlátnou a budou krásně lesklá.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/Snapseed-175-1024x768.jpg)
Vyndejte po upečení z forem a nechte vystydnout. Je to moc dobrý zákusek.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/Snapseed-174-1024x768.jpg)
Mají velmi vláčnou střídu a i druhý den jsou měkká.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/09/FullSizeRender-119-1024x768.jpg)
Dobrou chuť přeje
Vaše Lida ❤
Dobrý den. Vypadají úžasně 🙂 Když nemám takovou váhu, která váží titěrné gramy a dala bych více kvasnic, stane se něco? Děkuji za odpověď, Hanka
V podstatě nestane, jen budou jiné časy kynutí. Ale tu váhu potřebujete hlavně na sůl, abyste měla 10% roztok. To je důležité.
Díky, nějak jsem přeskočila, že tě solí je ještě míň 😀
Tie su podarene, urcite vyskusam, skvely napad !
Dobrý den, včera jsem je pekla a vyšla skvěle. Dneska jsem znova pročítala recept, abych podala přesné informace kamarádce a zjistila jsem, že jsem se při výrobě slánku přehlídla a dala jsem místo 11 gr droždí jen 6 gr. Ničemu to nevadilo. Byla perfektní 🙂
Ono to určitě nevadí, jen může být delší kynutí.
Krásný sváteční den, paní Ludmilko, prosím, jak dlouhá je Vaše noc?:)) Chtěla bych nechat kynout v lednici, ale zadělat teď a vyrobit někdy večer, až naše dvě dračice zaspí. Můžete mi prosím poradit jaká je minimální doba v lednici?
Dobrý den.
Já to dopíšu, všeobecně bez uvedení času (a nemyšleno ani astronomicky) to je 12 hodin. 🙂
Děkuji!:-)
♥️