Hosečke mé maminky

Hosečke mé maminky…Vzpomínka dávná a sladká.

Moje maminka pekla švestkové hosečke. Co ten rádoby hanácký název znamená, vůbec netuším, ale vím, jak vypadá a chutná to, co se pod ním skrývá… Byly to vlastně buchty (slíváky) s mletým mákem v těstě a uvnitř se dvěma švestkami. Větší, oválné, ale pekly se jednotlivě dál od sebe. Nepotíraly se omastkem, ale vajíčkem.
Maminka do nich používala z tuků jedině sádlo; jako skoro do všeho. Kolik máku, to už přesně nevím, ale nebylo to tolik, jako do klasického olejového makovce s práškem do pečiva. Mák je mastný a mění i strukturu kynutého těsta. Na první pohled poznáte, jestli je makový koláč kynutý nebo s práškem do pečiva…

Najednou mi ten název začat vrtal v hlavě. A protože pocházím z rakouského pohraničí (jako maminka), říkala jsem si, že by to mohla být nějaká německá zkomolenina. No… A fakt mohla!

Zadala jsem do překladače hosecke (bez háčku) a překlad zní hadice. Jako hadice nevypadají, ale jsou rozhodně delší než buchty. A možná se to slovo přeneseně (na něco delšího než je délka obvyklá) používá. Ale to je prosím moje čirá spekulace. Nejsem němčinář ani historik.
A kde k názvu přišla maminka, se bohužel už nikdy nedovím…

Maminka.

Doufám, že si pochutnáte jako my u nás doma. Mák a švestky jsou mega boží – pravil desetiletý vnuk… Hosečke jsou méně sladké, ale dají se pocukrovat po upečení.

Jsou ze slánku, co to je zde.
Můžete vypracovat těsto klasicky z droždí dle vašeho zvyku – 21 g droždí a 240-250 g mléka. Časy kynutí se zkrátí.
Dělala jsem i s pouhými 12 g vzešlého droždí se lžičkou cukru a trochou mléka (cca 15 minut, nebyl slánek) a těsto vykynulo za necelé 2 hodiny.

Hosečke mé maminky

Suroviny

Na slánek

  • 60 g vody
  • 6 g soli
  • 12-15 g čerstvého droždí (těsto je díky máku mastnější)

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.

Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Na náplň

  • cca 1 kg švestek

Švestky omyjte, vyloupejte a rozpulte.

Na těsto

  • slánek
  • 550 g hladké mouky 00 nebo smíchanou s polohrubou
  • 50 g mletého máku
  • 80 g cukru
  • 75 g sádla /90 g másla
  • 2 celá větší vejce
  • 180-200 ml mléka
  • 1 vejce na pomašlování hoseček

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.

Do mísy robota nalejte slánek, mléko a rozklepněte vejce. Část mléka, asi 50 g si ponechte stranou, dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku. Přisypte cukr. Po zkušenostech s moukami z různých mlýnu, si nedovolím již napsat jen jednu určitou gramáž tekutiny. Navíc mák je objemnější než mouka.
Rozšlehejte vše metličkou.

Přisypte prosátou hladkou mouku a mák. Hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut, až se těsto tolik nechytá mísy. S mákem tomu zcela nezabráníte.
Nyní přidejte změklé sádlo.

Znovu zapracovávejte hnětením asi 10 minut – až se nebude tolik chytat mísy.

Přikryjte. Třeba tenkou igelitovou čepicí do sprchy, ta má gumičku a krásně na míse drží. V teple bude těsto kynout cca 2–3 hodiny, mák kynutí brzdí.

Možno nechat kynout delší dobu v chladu, tedy na noc do lednice při 4 °C. V tomto případě přendejte těsto do transparentní vyolejované nádoby s víkem (budete lépe pozorovat proces). Dobré je si označit fixou počáteční výšku těsta pro porovnávání nabývání objemu.
Nechte přibližně 1/2 hodiny rozkynout při pokojové teplotě, až těsto zvětší objem asi o 1/3 až polovinu.
Vydrží v lednici i dva dny. Ale pozor – s teplotou vyšší o pouhý 1 °C už je čas bez záruky. Musíte svoji lednici vyzkoušet a umístit do ní teploměr.

Připravte si 1 velký plech nebo dva malé. Buď je vymažte sádlem nebo vystelte pečícím papírem. Nemusíte čistit po upečení od připáleného vejce po mašlování, papír vyhodíte a plech je téměř čistý.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál.

Rozdělte na poloviny a rozvažte na počet hoseček. Mají být větší – musí se do nich vejít dvě švestky. Vyjde 12 kousků. Jeden kousek bude mít cca 80 g.

Kousky těsta „vykoulejte“ a zakulaťte.

Nechte chvíli odpočinout (5 minut), aby povolilo napětí těsta a pak rozválejte malým válečkem na placky. Jde to mnohem lépe než „roztloukat“ rukou.

Ty poklaďte vypeckovanými švestkami. Pokud máte hodně veliké nebo blumy, dejte jednu nebo 1 a ½.

Zabalte jako buchty. Nesmí být nikde žádná škvírka, ať švestky netečou ještě na plechu před pečením.

Nechte znovu vykynout – cca 1 hodinu.

Musí řádně zvětšit objem nebo vám při pečení (a nabývání objemu) hodně popraskají. Ale klid – téměř vždy nějaká trochu praskne…
Před vložením do trouby potřete hosečke rozšlehaným vajíčkem..

Pečte vyhřáté troubě na 180-190°C 25 – 35 minut.
Některé jsem posypala před vložením zbylou drobenkou z jiného makového koláče,
recept zde.

Sundejte z pekáče a nechte vystydnout.

Přeju dobrou chuť. Jsou moc dobré. Doufám, že i vám budou chutnat.

Vaše Lida

3 odpovědi na “Hosečke mé maminky”

Napsat komentář