Paštika namazaná na domácí chleba je jako nebe v hubě…
Dávno nekupuji – nemohu dočíst ty „ingredience“ na etiketě, aniž by mě nejímala hrůza – jak je možné, že paštika v hliníkové mističce vydrží v regále obchodu klidně rok?
Tato je velmi snadná a bezpracná – pokud máte bezva věcičku, kterou je pomalý hrnec.
Nemáte? Nebojte – ten se dá nahradit pečením v troubě na 120°C.
Paštika z pomalého hrnce
Suroviny:
- 1 kg vepřového bůčku bez kosti – kosti vůbec nevadí, naopak, ale pak navyšte o váhu kostí váhu masa – přibližně
- 1 kg kuřecích jater
- 20 dkg uzeného špeku
- 2 větší cibule syrové nebo osmažené
- 3 stroužky česneku
- štamprdle whisky či koňaku
- koření dle vaší chuti – já vždy dám tymián, na špičku nože mletého nového koření , 1 hřebíček, pepř
- sůl
- popřípadě: máslo, mandle, brusinky…
Hrnec o obsahu 5,6 – 6 l.
Finální postup
Špek nakrájím na menší kousky a vložím na dno pomalého hrnce. Játra očistím – důkladně, všechny blanky odstraním. Na vepřovém mase kůži nechávám, neodkrajuji – zdá se mi to zbytečné. Navíc utuží želatina z ní paštiku
Cibuli pokrájím na měsíčky, posypu jí maso. Ještě lepší chuti dosáhnete, když ji zvlášť osmažíte. Přidám i stroužky česneku – na plátky nebo celé, je to celkem jedno. A koření. Tady zvažte jaké – jestli nemáte zkušenosti, méně je někdy více na neznámé experimenty.
Ani si vám netroufnu napsat přesně jaké, protože se používají různé druhy – dle místních zvyklostí. Rozhodně nikdy nevynechám tymián. A alespoň jeden hřebíček a pepř.
Zapnu na stupeň 1 (low). Pomalím celkem 10 -12 hodin. Nepodlévám.
První 4 hodiny vůbec neodkryji. Nemíchám, nic – klidně jděte na nákup… Po uplynutí této doby promíchám obsah a naleju alkohol. Kdybyste neměli ani jeden z uvedených druhů, je vhodný i rum.
Po dalších 4 hodinách pošťouchám štucháčkem na brambory. Jestli jste použili bůček s kostí, pak je potřeba kosti nejprve vyjmout. Jde to jako po másle.
Pomalím dále – asi ještě 2 až 4 hodiny. Masíčko je dávno měkounké, rozpadá se, ale ta délka je ku prospěchu věci.
Po této době vypnu, nechám přiměřeně vychladnout a rozmixuji. Dle chuti dosolím, přidám eventuálně pepř. Je možné přidat i změklou ½ až 1 kostku másla – byl-li bůček hodně libový. Moc dobře to jde ručním šlehačem.
Další vhodnou ingrediencí jsou loupané celé mandle či brusinky. Ty doporučuji jen na rychlou spotřebu bez sterilizace.
Naplním menší skleničky do ¾ jejich velikosti a sterilizuji na 100°C po dobu 1 hodiny.
Druhý den opakuji znovu totéž. Lze uchovat i v lednici bez sterilizace – pro rychlou spotřebu.
Ze 2 kg masa je asi osm 250 ml skleniček.
Každý není vlastníkem pomalého hrnce. Stejně můžete postupovat v troubě – péci na 120°C v nádobě s víkem. Litinový hrnec je naprosto ideální. Nebo těžký železný – ty s modrým vnitřkem.
Ať se dílo podaří!
Tak jsem zase poslintala klávesnici, zítra to taky zkusím, jen co z pomaláku vytáhnu hovězí vývar. Jinak dnes jsem pekla cuketového dobráka, chlebík je výborný, ale moc mi nevyběhnul. Asi budu muset omladit kvásek. Byla jsem zvyklá na balony, co ťukají v remosce do skla a poslední dobou nic moc.
To se mi taky občas stane – omlaď a bude OK. Zasmála jsem se té klávesnici… 😁😁
Nemám whisky ani koňak, snad to bude i tak chutnat…
Bude! 😊
Prosím dala by sa táto paštika urobiť aj v hydinovej verzií ( kura, sliepka, kruta)
Dala ba sa prosím táto paštika urobiť v hydinovej verzií (kura,sliepka, kruta?
Myslím si, že určitě, jen budete muset přidat tuk, aby to nebylo suché. Paštiky nejsou bohužel „light“. 😊
Lidunko, protože věřím Vašim receptům, zkusila jsem i svou první domácí paštiku. Dělala jsem ji v troubě a je famózní! Mockrát díky za nápady a hlavně návody s vysvětlením, proč co jak je, protože tím se skvěle učím, hlavně o chlebu 🙂 teď dělám různé obměny „raz-dva-trojky“ a funguje to báječně… díky!
Dobrý den, Alenko. To mám radost převelikou! Ať se dále daří.
Zdravím, Ludmilka, chcem sa spýtať na význam vety: „druhý den opakuji znova totéž.“ Ktorý postup treba opakovať? Len tú sterilizáciu? Teda treba sterilizovať dva dni po sebe?
Ano, je potřeba dvojitá sterilizace. 🙂