Jahodovo-rybízové pikantní chutney

Chutney (čatní) vyrábím každý rok, pokaždé z jiného ovoce a zeleniny – co se urodí nebo někdo podaruje.

Letos došlo na jahody a rybíz. S červenou cibulí se doplňují skvěle. Na chléb namazaný domácím žervé se lžička čatní náramně hodí a z těch spojených chutí nastane v ústech malý zázrak. Ne, nebojte se – kombinace jahod a rybízu je velmi dobré chuti

Ovoce (nějakou část) ukládám do mrazáku, nezraje všechno ve stejný čas a pak kombinuji. Konec léta je u nás se zavařováním rušno.

Čatní má svůj původ v Indii – slouží jako dochucovadlo. Dobře doplňuje fádní chuť jídla. Má mnoho podob a variací – ostré, pikantní, pálivé, více či méně sladké, nakyslé. Připravuje se ze zeleniny, ovoce, cibule, rozinek, octa, atd. Já volím varianty lehce pikantní – málo pálivé.

Recepis

Suroviny

  • 500 g opraných a odstopkovaných jahod
  • 400 g kuliček červeného rybízu
  • 100 g červené cibule
  • 2 kávové zarovnané lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky chilli – můžete dle chuti přidat
  • 2 kávové lžičky soli
  • 500 g cukru
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml octa Balsamico
  • 5 g želírovacího přípravku – zde citrusový pektin

Finální postup

Ovoce nejprve propláchněte na cedníku.

Nakrájejte jahody (malé nechám vcelku) a vložte do širokého kastrolu, kde se bude čatní vařit. Přidejte i kuličky rybízu, navrch jemně pokrájenou červenou cibuli, koření, víno, ocet a sůl.

Za stálého míchání přiveďte k varu, krátce povařte (asi 5 minut) a přidejte želírující přípravek smíchaný s několika lžícemi cukru (citrusový pektin). Dávám poloviční dávku než do džemu – nechci, aby čatní bylo moc husté.

Opět povařte asi 5 minut a teprve pak přisypte 500 g cukru. Vařte do zhoustnutí – nebývá to déle než dalších 5 minut.

Čatní se vaří tradičně dlouho bez pektinu, i hodiny, až do zhoustnutí. Já jsem ale nechtěla  jahody umučit odparem vody při zahušťování a zvolila tento postup. Je otázka, zdali změnou technologie je to stále čatní nebo džem. Vzhledem k ingrediencím a minimu pektinu jsem nazvala výrobek čatní.

Čatní naplňte do řádně vymytých menších sklenic, očistěte pak hrdla a uzavřete víčky. Otočte dnem vzhůru a 5-10 minut nechte takto stát.

Čas si kontrolujte – ať nemáte zatuhlé čatní ve víčkách a prázdné dno sklenice.

Vaše Lida ❤

12 odpovědí na “Jahodovo-rybízové pikantní chutney”

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jste čatní nezkoušela i z bílého rybízu. Včera mi ho donesla známá a přemášlím, jak ho zpracuji. Děkuji za odpověď.

Napsat komentář