Výtečné rohlíky ze slánku

Pečivo ze slánku je stejně jednoduché jako s jiným kváskem z droždí. Ba naopak – ještě jednodušší. Slánek nepřekvasí ani za hodinu, dvě, tři. Ani za tři dny. A pokud máte pár „slánkových“ skleniček připravených v lednici, můžete péct kdy si vzpomenete. Netřeba se bát. Co to slánek zde.

Malé množství droždí je výhodou pro ty, co mají s trávením čerstvých kynutých výrobků potíže. Mám zprávy, že někteří si konečně po letech s chutí a bez následků pochutnali na úplně čerstvě upečeném teplém rohlíku…

Těsto zadělejte tužší, kynutím zřídne. Lze ho dát po částečném nakynutí i do lednice a zpracovat druhý den. Můžete tvarovat i housky, bulky, pletýnky, kaiserky, uzle. Cokoliv.

Droždí je v těstě málo, počítejte s tím, že časy kynutí se prodlouží. Pečivo je jemné, chutné. Samozřejmě nejlepší čerstvé. Ale ani druhý den si nevylomíte zub…

Recept na klasiku s droždím zde. A na rohlíky za hodinu zde. No dobře – budou cobydup…

Výtečné rohlíky (a jiné pečivo) ze slánku

Suroviny

Na slánek

  • 9 g soli
  • 90 g vody
  • 8-10 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i do druhého dne. Preferuji spíše vyzrání v lednici.

Prostě večer uložím slánek a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.
Vydrží použitelný i týden (vyzkoušeno), pravděpodobně i déle. Já připravuji naráz více skleniček a v průběhu týdne použiji z lednice jak potřebuji.
Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po vytažení z lednice ven. Mohou být kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g hladké pšeničné mouky (nebo i půlku polohrubé, můžete část nahradit celozrnnou špaldovou 50 až 100 g, či jiné pšeničné)
  • 50 g sádla
  • 200-210 g vody
  • 10 g cukru
  • sůl, kmín, mák, sezam na posypání
  • 1 rozšlehané vejce na pomazání pečiva

Finální postup

Do mísy od robota nalejte slánek (pořádně ho promíchejte, občas vyplachuju skleničku tekutinou do těsta), vodu (část, asi 30 ml si nechte stranou na doladění), přidejte cukr. Prošlehejte metličkou a přisypte mouku, kterou jste prosili. Provzdušní se a těsto lépe kyne.
Hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší.

Teprve teď přidejte rozměklé sádlo a dalších 5 až 10 minut zapracovávejte do těsta, až se nebude chytat těsto mísy a bude krásně vláčné.

Samozřejmě můžete míchat i jiným hnětacím strojem, třeba vařečkou a rukou… Taky to jde, jen to déle trvá a velmi procvičíte svaly, což taky není k zahození.
Těsto se nemá chytat mísy a má být hladké, poddajné jako plastelína. Nemělo by příliš lepit.

Těsto přendejte do vyolejované (průsvitné) nádoby a nechte kynout přikryté 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě. Lépe budete sledovat, jak kyne, ale klidně může zůstat v původní míse.

Mělo by alespoň 2x zvětšit objem. Zde už se dere ven…

Po vykynutí vyklopte na pomoučený vál…

…a rozdělte na 15 stejně velkých kousků, kolem 50 g. Pokud chcete větší, udělejte jich méně. Já většinou těsto rozvažuji.

Nechte chvilku (asi 5 minut) odpočinout a smotejte do kuliček.

A můžete hned pokračovat – než jste zamotali tu první, nějaký čas už uběhnul…
Každou z nich rozválejte ručním malým válečkem – je to moc prima věc, jde to jako po másle. Jiným způsobem už rohlíky nedělám.

Vyválejte buď do delšího oválu nebo trojúhelníkovitého tvaru.

Smotejte od širšího okraje a lehce povytahujte do šířky. Hotový rohlík nechte rovný nebo zahněte do podkovy. Dělám spíše menší tvary.

Připravte si 2 plechy a ty vyložte pečícím papírem a rohlíky uložte. Já měla jeden velký a na zbytek malý pekáček. Viz foto.

Nechte znovu vykynout asi 30-45 minut, až se alespoň částečně tvary zvětší.
Před vložením do trouby potřete vajíčkem a posypte kmínem, solí, mákem, sezamem… Co je libo, nebo nechte jen tak.

Troubu rozehřejte na 200 °C a 12-15 minut pečte. Nechte vystydnout na mřížce.

Rohlíky lze vyválet i tímto způsobem jako zde. Nebo i jiné tvary.

Vaše Lida

9 odpovědí na “Výtečné rohlíky ze slánku”

  1. Slánek mě hodně překvapil.Moje babička vždy říkala ze sůl k droždí nepatří. V tomto pravdu neměla.Utz jsem tady vyzkoušela recepty a těsto je vždy nádherné.Chtela jsem poprosit, nenašla jsem.Je i recept na pizzu.Zkousely jste?.Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak odhadnout množství soli na lžičky? Mám momentálně k dispozici pouze retro mechanickou váhu, na které 9g soli nenavážím ani omylem… droždí odhadnu, se solí už si jistá nejsem… Díky moc, Veronika 😊

  3. Dobrý den, dnes jsem upekla rohlíky a jsou pryč. Nestihla jsem je ani vyfotit. No ono by se nebylo čím chlubit, s tímto pečivem to chce nabrat jistou zručnost.Koupila jsem knihu, tu studuje manžel, on le přes chleba. Vaše recepty jsou super, zvláště ty rodinné. Děkuji.

Napsat komentář