Pořád je něco, co člověk nepekl a stále se vrací myšlenka, že by „to“ něco mohl vyzkoušet…
A je na světě – čistě bílý chléb, do remosky… Jak jinak, že?
Nic mimořádného – chtěla jsem něco jako chleba toustový. Jen bez tuku, bez vajec, ne s droždím, ne do formy, ale tvar klasického jednoduchého chleba z ošatky.
Mimořádné je jen to, že je mimořádně hebký, vláčný – jako prachové peří. Nožem ho nenakrájíte ani po vychladnutí, musíte mít nutně kráječ. Nebo trhat…
Manžel, který stále volá po chlebu minulých let, snědl té lahody půl bochníku k večeři – jen s máslem. Nazval ho Vánkový.
Vůbec nepřeháněl.
Bílý chléb jako vánek
Suroviny
Na rozkvas
- 1 lžíce pšeničného kvásku
- 80 g vody
- 80 g pšeničné mouky (zde špaldové chlebové napůl s celozrnnou)
Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte víčkem. Asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. Použijte 150 g do těsta a zbytek uložte na příští pečení
Dále si připravte
- 350 g vody s kefírem – půl napůl
- 500 g mouky – 100 g špaldové hladké, 300 g pšeničné hladké 00 a 100 g pizza mouky nebo jiné s vysokým obsahem lepku
- 9 g soli
- 1 plná lžíce medu
Finální postup
Do mísy robota vložte kvásek, vodu, med. Prošlehejte a přisypte mouku, lehce spojte, jen co zmizí suchá místa. Nechte proběhnout autolýzu 30 minut – správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Poté vsypte na těsto sůl, na kterou chrstněte pár lžic vody. A protože byly použity mouky s výrazným podílem lepku, nechte hníst robot celých 10 minut.
Těsto přendejte do uzavíratelné nádoby vytřené olejem a nechejte kynout 3 hodiny.
Překládejte po 30 až 40 minutách „taháním za uši“. Můj soukromý výraz pro proces „chytni těsto, natáhni, přelož na druhou stranu a takto pokračuj po celém obvodu mísy“, celkově tak 4 -5x při jednotlivém překladu; dokud těsto neklade odpor = nezpevní.
Se pšeničnými moukami je radost pracovat – ruce zjihnou nad tou krásnou nelepivou prací. Je to vždy relaxační zážitek, obzvláště třeba po žitném těstě.
Nyní vložte těsto do lednice (+3,5 – 4° C) na zhruba 10 až 12 hodin.
Tato nízká teplota v lednici je velmi důležitá, dodržte ji, protože jste těsto nechali již částečně vykynout při pokojové teplotě 3 hodiny.
Pak z lednice těsto vyklopte na pomoučený vál, ihned stočte požadovaný tvar do ošatky (na 1 kg) a dále druhé kynutí pokračuje v teple 2 hodiny. Ošatku předem vysypejte pohankovou moukou, bochník „pohlaďte“ bramborovým škrobem.
Těstový balón vyklopený rovnou z lednice.
Zde je vidět rozdíl po stočení do ošatky…
… a v remosce už krásně nakynutý k pečení – jako všechny pšeničné chleby.
Pečte ve velké remosce 50 minut. Návod zde .
Můžete upéci i v troubě.
Z tohoto těsta vykynou krásné vzducholodě, radost pozorovat okénko v remosce.
Chléb chutná podobně jako toustový, vláčný, jemňoučký – nemusíte kousat, stačí jen přimáčknout jazyk a polknout…
Dobrý den, děkuji za všechny vaše recepty a rady jak na kvas a chleba.
Před měsícem asi jsem si koupila Upečeno s láskou a od té doby mi kvasí nejen zelenina ale i kvásek na chléb :-).
Nyní mi kvasí lievito madre. Už mi kvasí i rozkvas k vánkovému chlebu. Proč se nakynuté těsto dává ještě do lednice?? Je to nutné? děkuji
Dobrý den. 🙂
Je to možnost, jak nechat zrát těsto. Nutné to není, ale výsledná chuť je plnější.
Dobrý deň. Možem namiesto rázneho kvasku použiť LM na rozkvas? Ak áno aké množstvo. Ďakujem
Určitě.
Asi o 1/3 méně.
Dobrý den.Chci se zeptat jak velkou oválnou ošatku používáte?Já jsem zatím dávala do velké remosky jen kulatou,chtěla bych zkusit oválnou.Děkuji.
Dobrý den. 🙂
Koupila jsem si kilovou oválnou v Orionu. Mají 2 druhy – širší a užší. Do té širší se vejde těsto 1,2 kg. Mám teď obě…
Dobrý den p.Lidko – chci se zeptat jakou značku a velikost máte remosku? nebo radu,kterou a jak velkou remosku je lepší koupit na pečení obou chlebů…..(ošatkový kulatý i podlouhlý…)) děkuji předem opravdu vaše rady a zkušenosti jsou velkým přínosem.
Dobrý den.
Prosím podívejte se zde na blogu na článek o remoskách. A rozhodněte se, co by vám vyhovovalo. Jsou tam i fotografie chlebů v remoskách. Velikosti byly a jsou jen dvě.
V remosce upečete jen jeden chleba, dva rozhodně v žádné. Jinak remosky mám všechny – staré i nové. 😁
Děkuji za odpověď, – nemyslela jsem soušasně ale oba druhy aby vešly zatím asi vítěz 4l . Pěkný den.
Tak to jsem špatně pochopila. 🙂
Kdybych měla mít jen jednu, rozhodla bych se podle velikosti chleba = počtu strávníků.
Nám by zase stačila ta malá, ale peču občas i dětem, tak používám obě velikosti.
Dobrý den, tak tomu nerozumím na rozkvas je kvásek 1 lžíce LM? A proč je v závorce špaldová mouka jakože buď použít pseničnou nebo špaldovou?
Píši pšeničný kvásek, o LM nemluvím. 🙂Klasický. V závorce uvádím : zde jsem použila, čili v tomto případě.
Ale můžete i jinou pšeničnou mouku použít.
Dobrý den, lze použít klasicky celozrnný žitný kvásek, také lžíci? A místo pizza mouky semolinovou mouku? Děkuji.
Můžete použít i žitný kvásek. Semolina je jiná, dala bych asi jen hladkou.