Koláč pro ty, co nemají nikdy čas

Tento jednoduchý koláč v různých variantách je snad nejpečenější ze všech – myslím jeho hrníčkový poměr surovin a postup „nasyp, nalej a zamíchej“.

Je tuze vhodný jak na plech, tak i do remosky – a tak ho sem přidávám. Někde jsem četla název „pro líné hospodyně“, ale spíš bych ho nazvala pro zaměstnané… A ženy i muže s fantazií.

Rychlý ovocný koláč

Suroviny

  • 2 hrnečky mouky, co doma máte – buď hladkou nebo polohrubou, já půl napůl
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • ½ až 1 hrnek cukru moučky nebo krupicového
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • trošku citronové kůry
  • 1 vanička tvarohu
  • ovoce

1 hrnek = 250 ml

Na drobenku

  • 35 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 35 g cukru moučky
  • 20 g másla z lednice

Finální postup

Není nic jednoduššího, než toto vše smíchat v míse… Já přece jen přidám můj osvědčený postup.

Všechno si předem nachystám a „jedu“.

Tvaroh vyklopte do misky a oslaďte asi 2 lžícemi cukru. Přidejte i trochu sušené citronové kůry – ani ne ½ lžičky. Dodá tvarohu lehce luxusní chuť – tak to alespoň cítím. Tvaroh není nezbytně nutný – s ovocem samotným je koláč také naprosto skvělý!

Připravte si i drobenku – mouku s cukrem smíchejte, přidejte pokrájené máslo z lednice a vše rozmělněte prsty. Pozor, ať nemáte místo drobenky kouli – lehce a jemně, nepožijte změklé máslo.

Do mísy odměřte vše tekuté a cukr. Prošlehejte metlou a pak teprve přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva

Tento koláč se vejde do velké remosky. Kdo má teflonovou, je bez práce – těsto jen vyleje do remoskové mísy. Kdo má hliníkovou, vymaže, vysype – jako plech. Nebo vystele fólií či pečícím papírem.

Poté na těsto lžičkou rovnoměrně naneste tvaroh. Na závěr poklaďte ovocem a posypejte drobenkou. Snažte se o to, abyste někde neměli závěje a jinde holou poušť.

Množství ovoce nepřehánějte, koláč se potom špatně propéká. Nejen v remosce.

V remosce nechejte prostředek koláče volnější – rozhodně nedejte  doprostřed obrovskou půlku broskve. Mohl by být pod ní málo pečený. Toto se týká hlavně remosky s okénkem.

Ve velké remosce pečte 30-40 minut.

A kdo nemá remosku, upeče si koláč  na plechu v troubě – 175°C na horkovzduch. Peču oba způsoby.

Je to velmi variabilní koláč – když jsem neměla ovoce, použila jsem džem – nasázela malé bobečky na těsto. S drobenkou i bez. U švestek zase přidávám do drobenky 1/2 lžičky mleté skořice.

Další varianty: nahradíme 1/2 hrnku mouky kokosem, ořechy, mletým mákem.

Nebo – část mouky nahradíme celozrnnou.

Nebo – lžičkou naneste povidla, mezi to tvaroh a máte něco jako frgál . U nás velmi oblíbená varianta!

Nebo – místo prášku do pečiva přidejte ten do perníku. Pak pro změnu můžete polít čokoládou či citronovou polevou.
Fantazii se meze nekladou – pokaždé můžete mít „nový“ skvělý koláč.

Dobrou chuť!

4 odpovědi na “Koláč pro ty, co nemají nikdy čas”

  1. Tak můj první koláč v remosce se povedl, celý víkend jsem si říkala, že musím něco upéct, ale představa, že rozpaluji troubu mě dost děsila. Díky tobě jsem večer šupla těsto do remosky a koláč byl jedna báseň. Ano, správně jsem použila minulý čas…Odcházím na zahradu pro další ovoce a díky za další super recept. Jitka

  2. Vy jste snad musela znát moji babičku😉 Přesně stejný recept děláme doma už třetí generaci. Jenom bez tvarohu. Ten samy recept na ty moravske koláče mame taky. Výborné recepty!

Napsat komentář