Kompotový koláč

Velmi rychlý vláčný moučník, kde můžete upotřebit nejen nové zavařené kompoty, ale hlavně využít i těch rozměklých, několik let starých. Celý obsah 720 ml láhve (včetně tekutiny) se totiž naleje do těsta.

Pokud máte kompot z tvrdšího ovoce, které se vařečkou či metličkou nerozmělní (třeba hrušky), je dobré vodu scedit, ovoce pokrájet a pak teprve přidat i s tekutinou do těsta.

Tento moučník někdy dělám ve vegan verzi, pak vynechám pouze vejce a nahradím je navíc 25 ml oleje a 60 ml vody.

Recepis

Suroviny

  • 400 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g cukr krystalu
  • 2 vejce
  • 1 kompot 720 ml včetně tekutiny
  • 125 ml oleje
  • 2 lžíce kakaa – volitelné
  • 1 lžička skořice – volitelné
  • na polití čokoláda na vaření – volitelné

Finální postup

Zapněte troubu na 180 °C a nechte ji nahřívat. Těsta s práškem do pečiva je totiž potřeba hned po zamísení dát péci, protože ten jinak vyšumí a po 1/2 h stání v míse – čekání na troubu – se nenakypří. Často se pak lidé diví, že je koláč nízký a tvrdý.

Nyní si vymažte plech olejem a poté vysypte polohrubou moukou.

Do mísy nalejte kompot, olej a přidejte i vejce a cukr. Prošlehejte a přisypte mouku, ve které jste rozmíchali prášek do pečiva, kakao a skořici. Kakao i skořici lze vynechat, pokud chcete moučník světlý. Promíchejte a nalejte těsto na plech.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

Hotový moučník stačí pocukrovat nebo polít čokoládou na vaření. Další možností je každý kousek ozdobit ušlehanou šlehačkou. Já si velmi ráda na talířek vedle porce koláče přidám lžíci zakysané smetany a sypu hoblinkami čokolády.

Vaše Lida ❤️

2 odpovědi na “Kompotový koláč”

Napsat komentář