Propadlý měkoučký kefírový koláč

Tento výborný, jednoduchý a vláčný koláč vřele doporučuji. Vnučka ho miluje, prý jí připomíná Brumíky. Nemohu potvrdit ani vyvrátit, nikdy jsem je neochutnala. Se zárukou potvrzuji jen to, že je fakt skvělý.

Je hotový velmi rychle, navíc jako bonus nutričně vyvážený a skýtá mnoho variant:

  • s tvarohem
  • s tvarohem a ovocem
  • s ovocem a drobenkou
  • se sušeným ovocem
  • s marmeládou či povidly
  • čokoládou či nutelou
  • lze přidat místo části mouky ořechy či kokos atd.

Já tento pekla s tvarohem, poházela ještě rozinkami. Můžete nastříkat sáčkem tvarohovou mřížku, ale není to potřeba, protože tvaroh se během pečení stejně propadne skoro až ke dnu plechu.

Napište mi, co jste vymysleli vy za kombinace.

Recepis

Na těsto

  • 3 hrnky mouky (celkem 750 ml), z toho 2 hrnky hladké špaldové a 1 hrnek celozrnné špaldové nebo 2 hrnky klasické hladké a 1 hrnek hrubé mouky
  • ½ až 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky (500 ml) hustého kefíru – já domácí z tibetské houbičky
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce – lze vynechat a přidat přibližně o 80-100 ml kefíru navíc
  • 1 plnější lžička jedlé sody
  • ½ prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • ½ lžičky soli

1 hrnek = 250 ml

Na náplň

  • 500 g tvarohu (může být i z vaničky)
  • 1 žloutek
  • ½ vanilkového pudinku
  • strouhaná citronová kůra z ½ citronu
  • cukr dle chuti
  • 100 g rozinek – nemusí být

Finální postup

Troubu dejte rozehřát na 180°C.

Nejprve si připravte tvarohovou náplň – stačí vše smíchat v misce.

Vymažte a vysypejte moukou plech o rozměru cca 41,5 x 34 cm. Pokud máte menší, nic se neděje, jen bude koláč vyšší.

Pak v jiné míse dobře prošlehejte kefír, olej, vejce, cukr a kakao. U cukru doporučuji přidat nejprve jen ½ hrnku. Komu se bude zdát po smíchání všech ingrediencí málo sladký, přidá zbytek cukru.

Přisypte mouky, do kterých jste zamíchali předem sůl, sodu a prášek do pečiva. Promíchejte nebo prošlehejte.

Ještě ke kefíru a cukru. Pokud váš nebude hustý, uberte hned na začátku jeho množství na 1 a 1/2 hrnku, jinak těsto bude příliš tekuté. Konečná sladkost i hustota se zde dá doladit až po smíchání celého těsta.

Nalejte těsto na připravený plech. Lžící klaďte na plochu s těstem malé hromádky tvarohu. Můžete ještě celý povrch posypat rozinkami.

Pečte cca 30-40 minut na 180°C. Po 1/2 hodině ozkoušejte špejlí, zda se těsto nelepí. Pokud špejle zůstane bez přilepeného těsta, je hotový. Jinak vraťte ihned plech do trouby a pečte dál 5-10 minut.

Upečený koláč můžete pocukrovat, ale není to třeba. Jestli ihned nespořádáte celý plech, vydrží měkký několik dlouhých dnů – stále „jako nový“.

Vaše Lida ❤️

7 odpovědí na “Propadlý měkoučký kefírový koláč”

  1. Vyzkoušeno. Jako každý Váš recept – ÚŽASNÉ. Tibetskou houbičku mám také. Kefír z ní a plnotučného mléka je moc dobrý. Děkuji za recept. Mazanec vyzkouším příští víkend. Mám Vás moc ráda.

Napsat komentář