Vánočka se sádlem pro maminku

Tento recepis na vánočku jsem věnovala mamince…

Většinou to je naopak – recepty máme poděděné po maminkách. Ta moje pekla a vařila veškeré kynuté výrobky, na které si jen vzpomenete; týdně i několikrát. A excelentně!

Jen s těmi vánočkami to bylo trochu jinak. Ne že by je neuměla. Ale pekly se opravdu jen na Vánoce a v tomto případě existoval každoroční výměnný obchod mezi sestrami – Kláruškou, Blažou, Mařkou a maminkou (tak se oslovovaly po celý život). Koncem listopadu k nám domů přišel řezník, porazil vykrmené prase. To skončilo v tlačenkách, jitrnicích a část v dřevěném soudku ku spotřebě a pozdějšímu vyuzení. Dostaly od všeho i sestry a bratři. Sestry napekly na oplátku těsně před Štědrým dnem máslové vánočky a bratři dle potřeby pomohli další rok na poli…
Pokud maminka vánočku pekla sama (což si už moc nepamatuju, mazance ano), určitě byla se sádlem.

Jistě bych udělala mamince radost (kdyby žila), ale i sobě – do vánočky přišlo sádlo a máslo. A konečně jsem ji i sepsala! Dělávám poměrně často jen se samotným sádlem.
Ta je panečku měkoučká! A velmi dlouho. Smícháním napůl s máslem není vůbec sádlo cítit, nebojte se… Doporučuju vyzkoušet. Není přeslazená, nemám to ráda, ani druzí v rodině.

Se samotným sádlem je vhodná i při alergii na mléčné výrobky. Místo mléka v tomto případě přidejte samotnou vodu. I takto je naprosto skvělá.

Můžete postupovat a zaplést mnoha způsoby jako třeba u této mé vánočky viz zde nebo vložit do formy. Ráda dělávám dvě menší. Jednu jsem upletla ze 6 pramenů, typ „rybí kost“ bez rozinek, absolutně jednoduché. Druhou jsem vložila do malé vánočkové formy, ta rozinková byla.

Těsto je se slánkem, co to je zde.
Samozřejmě můžete zadělat i klasicky, jak jste zvyklí. Jen použijete více gramů droždí (necháte ho vzejít v hrnečku na kvásek s částí mléka, lžičkou cukru a lžící mouky): 25–30 g a celkově 230-250 ml mléka. Časy kynutí se zkrátí, postup stejný.

Vánočka se sádlem

Suroviny

Na slánek

  • 60g vody
  • 6 g soli
  • 10–12 g droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 600 g mouky – 250 g polohrubé a 350 g hladké 00
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 g tuku – 50 g sádla a 50 g másla / nebo 90 g sádla
  • 2 vejce
  • 170-190 ml mléka / 160-180 ml vody
  • 2 lžíce rumu
  • citronové kůry nastrouhané z ½ citronu nebo ½ lžičky sušené
  • muškátový oříšek – na špičku nože
  • volitelné – 100 g /50 rozinek a 100 g / 50 g kandovaný mix ovoce (rozinky můžete namočit do rumu a pak scedit)

Na pomašlování a ozdobu

  • 1 celé vejce + 1 lžíce mléka nebo smetany
  • mandle nebo mandlové plátky či hranolky

Vejce s troškou mléka řádně rozšlehejte. Pomašlujte upletenou vánočku a ozdobte mandlemi. Pokud budete péct ve formě, tato procedura odpadá. Naopak do formy můžete dát na její vymazané dno mandle i celé.

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá.

Do mísy robota nalejte slánek, a ne všechno mléko – část si nechte stranou (dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku), přidejte vejce, oba cukry, muškátový oříšek, citronovou kůru a prošlehejte.


Přisypte prosáté mouky, přilejte rum a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10-15 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší. Kdo zapomněl, může kůru a oříšek přidat teď.

Až nyní přidejte rozměklé sádlo a máslo (nebo jen samotné sádlo). NE tuhé, NE rozpuštěné tekuté! Velké množství tekutého tuku v této fázi již nezapracuje, těsto po něm bude klouzat. Pokud to uděláte, musíte rukou hníst a zapracovávat. Jde to velmi špatně. Když tekuté, tak ihned s tekutinou na samém počátku.
Naopak ani tuhé sádlo nezapracujete snadno, spíše vůbec.

Zapracovávejte do těsta dalších 10-15 minut, dokud to se nepřestane chytat mísy. Na konci bude krásně vláčné, lesklé. Mohou se dělat i bubliny – dobrá známka.

Někdy i rozměklý tuk drží na stěnách, ne a ne se hnout…, pomozte mu stěrkou vrátit se do těsta. Zastavte stroj a zopakujte to třeba i dvakrát.

Přikryjte. Třeba tenkou igelitovou čepicí do sprchy, ta má gumičku a krásně na míse drží. V teple bude těsto kynout cca 3-4 hodiny. Je v něm malé množství droždí a hodně tuku. Ale pokud máte čas, chuť a výsledek stojí za to.

Mám ráda těsta kynutá v lednici. V tomto případě přendejte těsto do transparentní vyolejované nádoby s víkem (budete lépe pozorovat proces). Dobré je si označit fixou počáteční výšku těsta pro porovnávání nabývání objemu. Anebo – vyfoťte. Taky praktikuju.

Nechte přibližně dvě hodiny rozkynout při pokojové teplotě (slánek má delší rozjezd), až těsto zvětší objem asi o 1/2 . U tučného těsta se sádlem to je potřeba, v lednici již tolik nenabude, vystydne a může ztuhnout. Možno nechat uložené i delší dobu v chladu, při 4 °C, klidně i dva dny.

Těsto sledujte občasným nahlédnutím.

Ale!
Pozor, pozor! Naopak s vyšší teplotou v lednici je všechno jinak!! Může těsto i překynout.
Mělo by v každém případě vykynout tak (jak v lednici, rovněž i v teple), aby alespoň 2x zvětšilo objem. Když se to v chladu až tolik nepovede, nechte dokynout na lince do požadovaného objemu, třeba hodinu dvě, i více.

Uhnětené těsto jsem těsně před koncem tentokrát rozdělila na dvě poloviny – jedno nechala „holé“…

…a do druhého vmíchala rozinky s kandovaným ovocem v poloviční dávce, té za čarou / u receptu.

Hotové vyhnětené těsto na samém počátku kynutí.

Před započetím s pracemi na vykynutém těstě si připravte formu na vánočku, pokud nechcete nic zaplétat.
Formu vymažte pečlivě a vydatně sádlem nebo máslem. Buď rozpuštěným nebo rozměklým. Já rozměklým.

Vložit můžete do formy na dno i celé mandle.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál – je radost pracovat se vzorně vykynutým těstem. Na fotografii vidíte typickou strukturu ledničkového těsta – po cca 35 hodinách.

Nebo varianta druhá – s rozinkami a kandovaným ovocem.

Máte tři možnosti – ta první zpracovat těsto stylem jako veku chleba a vložit do opravdu velké formy nebo dvou menších.
V tomto případě nechejte vyklopené těsto z lednice 1/2 hodiny ohřát, pak teprve zpracujte hnětením do koule. Následně až po dalším krátkém odpočinku (10-15 minut) smotat do veky (válce).

Přikryjte čepicí do sprchy a nechte 1-2 hodiny znovu vykynout, až zvětší vánočka objem alespoň o polovinu.

Pak vložte formu (bez čepice) do vyhřáté trouby na 175-180°C a pečte cca 45-60 minut. Pokud vánočka brzy hnědne, přikryjte vršek alobalem. Zkoušku pečení proveďte špejlí – nesmí být zalepená od těsta. Když ano, pečte 5-10 minut dál. Opět vyzkoušejte…

Foto – upečená vánočka (půl těsta z menší formy). Vyklopte za 5-10 minut na mřížku a nechte vystydnout.

Hotovo…

Nebo druhá možnost – uplést jednu či dvě. Popis a několik způsobů pletení u této mé vánočky zde. Další možnosti zde. Časy kynutí ve formě nebo na plechu se pouze se slánkem prodlouží, zhruba na 1 až 2 hodiny, viz výše, jinak vše bude stejné.

Ta třetí – udělat jako já obojí.
Letos jsem z tohoto těsta upekla dvě vánočky, cca po 600 g. Pletenou ze 6 pramenů typu rybí kost. Nejde pokazit – na každou stranu umístíte 3 prameny a dva krajní uprostřed vždy překřížíte. Pak zase dva krajní a postupujete stále dokola až ke konci. Nic se nemění.

Na fotografii upečená, pletená a ozdobená vánočka. Vůbec zdobit nemusíte, ale když třeba popraská a vy máte pocit, že ji rozhodně chcete „vylepšit“ před návštěvou , můžete třeba takto…
Co doma najdu (třeba i zbytky), použiju. Téměř vždy to je okamžitý nápad. Až tak moc nic neplánuju.

Foto – celá vánočka z keramické formy.

Vánočka s půlkou sádla z množství potřebného tuku je výborná, dlouhou měkká. Doporučuji tuto variantu vyzkoušet.
Máme rádi i čistě sádlovou, někdo ho prý v těstě cítí. Možná u levného kupovaného nebo připáleného sádla… Nechci nikoho přesvědčovat, ale tu „halb in halb“ určitě ochutnejte.

Přeji dobrou chuť.

Vaše Lida ❤

13 odpovědí na “Vánočka se sádlem pro maminku”

  1. Liduško, jako všechny vaše recepty, super👍 S těstem se krásně pracovalo, suroviny přesně podle receptu, místo mouky jsem cca 100g přidala mleté ořechy a upletla dvě menší vánočky. Tak dobrou vánočku jsem skutečně ještě nejedla…. a to jsem jich už snědla dost😂 Každé vánoce jsem prozatím vždy pekla podle receptu mé maminky, ale tentokrát asi bude změna😁 Děkuji vám za vaše vymazlené recepty, peču již jen podle nich☺️

  2. Tak jsem dnes upekla vánočku. Něco tak luxusního jsem dlouho nejedla a že já vánočky opravdu miluju. Kynula hodně dlouho, asi díky cukru, protože jsem použila Muscovado. V lednici se nehnula, ale za celou noc na lince překvapila ukázkovým vykynutím. Vůně neskutečná a nevydržela jsem a po vychladnutí jsem nakrojila a spokojenost veliká. Moc děkuji za nejen tento recept.

  3. Dobrý den, Liduško. Máte krásné stránky, přehledné, recepty velmi pěkně vysvětlené. Už se těším na vyzkoušení vánočky a dalších receptů. Pěkné Vánoce. 😉 L.

  4. Prosím o radu, potřebovala bych udělat jen jednu menší vánočku (z poloviční dávky), ale nejsem si jistá jak postupovat se slánkem 30mlvody+3g soli a 5-6g droždí asi nebude to pravé ořechové. Děkuji za odpověď. Martina L

  5. Liduško moc děkuji za vynikající recept. Pekla jsem sice s kvasnic, ale jinou už péct nebudu. Je naprosto špičková. Kdyby žila maminka měla by radost.

  6. Paní Liduško moc děkuji za tento recept. Pekla jsem variantu se slánkem (do toho jsem se přímo zamilovala) trochu s předstihem a musím říci, že tak dobrou vánočku jsem ještě nejedla! A navíc, práce s těstem naprostá radost! Zítra budu znovu zadělávat…

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář