Vánočka podle Lidky G. – varianta se slánkem

Moc jste si oblíbili (mezi jinými) můj recept na „Vánočka podle Lidky G.“ a mnoho z vás si přálo zrovna tuto se slánkem…

Co to je slánek zde.

No jo, ale když nahradíte půlku šlehačky vodou, ve které je slánkové droždí, už to bude zcela jiná záležitost! Část tuku nahrazují žloutky, ale je to málo i na to, aby to byla lehká, stále chutná „lepší“ vánočka. Nejde nikdy nic změnit „šup šup a máš to“ a zůstat téměř stejné bez nějaké přidané (nebo jiné) součástky. Protože stejné už to nebude nikdy.
Neexistuje ani jeden druh vánoček, mohou obsahovat různá množství tuku, cukru. Nadýchané, těžší těsto. Nic není špatně. Vše je jen a jen záležitost chutě každého z nás. Ale pokud chceme smetanovou, nějaké množství by tam být rozhodně mělo.

Vánočku jsem tedy upravila na moji slánkovou oblíbenou míru – 600 g mouky (vejde se do velké formy) a přidala máslo, když chybí část šlehačky. Přibližně nahrazuje množství chybějícího tuku.

Všechny moje vánočky:
Vánočka podle Lidky G. – zde
Vánočka pro maminku – se sádlem – zde
Vánočka pro Leničku – zde
Mazanec pro fajnové muže s lievito madre (nebo vánočka) – zde

Vánočka podle Lidky G.– varianta se slánkem

Suroviny

Na slánek

  • 60 g vody
  • 6 g soli
  • 12 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 600 g mouky hladké 00, lze i polohrubou nebo mix
  • 5 žloutků nebo 3 celá vejce a 1 žloutek
  • 110 g cukru
  • 25 g vanilkového cukru
  • špetka muškátového květu
  • 150-190 ml smetany 33 % (dle velikosti vajec a savosti mouky)
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry nebo 1 lžička sušené
  • 20-30 g másla
  • 60-85 g rozinek namočených v rumu – volitelné

Na pomašlování

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody
  • plátky mandlí nebo mandle celé

Vejce s vodou rozšlehejte a pomašlujte vykynutou vánočku. Ozdobte plátky mandlí. Pokud pečete ve formě, mašlování odpadá.

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá.

Do mísy robota nalejte slánek, a ne všechnu smetanu – část si nechte stranou (dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku), přidejte žloutky, oba cukry, rozpuštěné zchladlé máslo, muškátový oříšek, citronovou kůru a prošlehejte. Másla je tak málo, že přidávám rovnou v jednom kroku.
Přisypte mouku a hněťte asi 15-20 minut, dokud těsto nebude hladké, pružné. Nejlépe „na okénko“.

Pokud použijete jen polohrubou mouku, na okénko nečekejte.

Pak krátce zapracujte okapané rozinky. Můžete přidat i citronát.

Přikryjte čepicí od sprchy a nechte na lince kynout 2-4 hodiny, nebo tak dlouho, dokud těsto nezdvojnásobí objem.  Lze nechat vykynout i v lednici, postup ledničkový jako zde u Vánočky pro maminku. Doporučuji přendat těsto do transparentní nádoby.

Na počátku. Foto těsta celého z polohrubé moky. Hladká došla. Těsto není tak hladké.

Po vykynutí.

Musí být nejméně dvojnásobně zvětšeno oproti počátku.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a zapleťte dle libosti – výborné návody zde, nebo zde.

Nebo když jste indisponováni, nemáte čas ani chuť a potřebujete zaručený výsledek ve vzhledu, upečte vánočku ve formě jako já. Jo a nikde není psáno, že musíte umět plést vánočku! Na co se asi ty formy po staletí vyrábí ???
Myslím, že vaše praprababička si s tím hlavu vůbec nelámala. Koupila by si naprosto v klidu nádhernou formu.

Tu důkladně vymaže máslem nebo sádlem. Miluju krásné formy! Ty jiné a jiné vzory.

Můžete dát na dno mandle.

Těsto prohněťte a vytvarujte.

Uložte do formy.

Přikryjte. Já mám novou formu vánočku až moc velkou, ale to nevadí. Uvidíte… Tu mi poslala moravská keramická firma Kampanela, odkaz zde.

A nechte znovu vykynout…

Pečte na 175 °C asi 50 minut až 1 h. Kdyby povrch rychle hnědnul, snižte o pár stupňů teplotu a přikryjte vánočku alobalem.
Vidíte? Nebyla velká, že? A kdybych protáhla těsto více do délky, byla by vánočka akorát. Takto je kratší a vysoká.

Po upečení asi za 10 minut vyklopte na drátěnou mřížku a nechte vychladnou. Pokud jste dobře vymazali formu, jde z každé dobře vyklopit… Věřte mi.

Pocukrujte a můžete začít krájet. Je skvělá.

Dobrou chuť!
Polohrubá mouka udělá trochu jinou strukturu a z formy je silnější kůrka. Vůbec nic to však nemění na chuti a měkkosti.

Vaše Lida ❤

5 odpovědí na “Vánočka podle Lidky G. – varianta se slánkem”

  1. Vynikajúca vianočka, počas Vianoc a nasledujúcich dní som ju piekla tri krát a vždy sa po nej len tak zaprášilo. Pečenie so slánkom bolo pre mňa novinkou a som rad, že so ho objavila. Super recepty, postupne vyskúšam aj ostatné 🙂

  2. Vypadá lákavě asi taky vyzkouším,chlap ani děti nechtějí jíst jinou než s kombinací tuku- máslo,sádlo(domácí),olej ale zkusím to na ně ať je změna.

  3. Dobrý den paní Lído, zkoušela jsem nějaké Vaše recepty se slánkem a jsem úplně nadšená, ale chtěla bych se zeptat, jestli mi slánek „utáhne“ těsto na mazanec, které je opravdu hodně těžké, tučné – na 600 g mouky se dává 120 g másla, 3 žloutky a 250 g smetany na vaření. Mohla bych samozřejmě zkusit Váš recept (a někdy ho i vyzkouším), ale na Vánoce a Velikonoce prostě milujeme tohle hutné, tučné těsto se spoustou mandlí, rozinek a kandovaného ovoce, ale chtěla bych to zkusit se slánkem. Nebo myslíte, že by bylo lepší udělat omládek?

Napsat komentář