Vánočka pro maminku

Tento recepis na vánočku jsem věnovala mamince…

Většinou to je naopak – recepty máme poděděné po maminkách. Ta moje pekla a vařila veškeré kynuté výrobky, na které si jen vzpomenete; týdně i několikrát. A excelentně!

Jen s těmi vánočkami to bylo trochu jinak. Ne že by je neuměla. Ale pekly se opravdu jen na Vánoce a v tomto případě existoval každoroční výměnný obchod mezi sestrami – Kláruškou, Blažou, Mařkou a maminkou (tak se oslovovaly po celý život). Koncem listopadu k nám domů přišel řezník, porazil vykrmené prase. To skončilo v tlačenkách, jitrnicích a část v dřevěném soudku ku spotřebě a pozdějšímu vyuzení. Dostaly od všeho i sestry a bratři. Sestry napekly na oplátku těsně před Štědrým dnem máslové vánočky a bratři dle potřeby pomohli další rok na poli…
Pokud maminka vánočku pekla sama (což si už moc nepamatuju, mazance ano), určitě byla se sádlem.

Jistě bych udělala mamince radost (kdyby žila), ale i sobě – do vánočky přišlo sádlo a máslo. A konečně jsem ji i sepsala! Dělávám poměrně často jen se samotným sádlem.
Ta je panečku měkoučká! A velmi dlouho. Smícháním napůl s máslem není vůbec sádlo cítit, nebojte se… Doporučuju vyzkoušet. Není přeslazená, nemám to ráda, ani druzí v rodině.

Se samotným sádlem je vhodná i při alergii na mléčné výrobky. Místo mléka v tomto případě přidejte samotnou vodu. I takto je naprosto skvělá.

Můžete postupovat a zaplést mnoha způsoby jako třeba u této mé vánočky viz zde nebo vložit do formy. Ráda dělávám dvě menší. Jednu jsem upletla ze 6 pramenů, typ „rybí kost“ bez rozinek, absolutně jednoduché. Druhou jsem vložila do malé vánočkové formy, ta rozinková byla.

Těsto je se slánkem, co to je zde.
Samozřejmě můžete zadělat i klasicky, jak jste zvyklí. Jen použijete více gramů droždí (necháte ho vzejít v hrnečku na kvásek s částí mléka, lžičkou cukru a lžící mouky): 25–30 g a celkově 230-250 ml mléka. Časy kynutí se zkrátí, postup stejný.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 60g vody
  • 6 g soli
  • 10–12 g droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 600 g mouky – 250 g polohrubé a 350 g hladké 00
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 g tuku – 50 g sádla a 50 g másla / nebo i 90 g samotného sádla
  • 2 vejce
  • 170-190 ml mléka / 160-180 ml vody
  • 2 lžíce rumu
  • citronové kůry nastrouhané z ½ citronu nebo ½ lžičky sušené
  • muškátový oříšek – na špičku nože
  • volitelné – 100 g rozinek a nebo 100 g kandovaného mixu ovoce (rozinky můžete namočit do rumu a pak scedit), nebo 50 g rozinek a 50 g mixu

Na pomašlování a ozdobu

  • 1 celé vejce + 1 lžíce mléka nebo smetany
  • mandle nebo mandlové plátky či hranolky

Vejce s troškou mléka řádně rozšlehejte. Pomašlujte upletenou vánočku a ozdobte mandlemi. Pokud budete péct ve formě, tato procedura odpadá. Naopak do formy můžete dát na její vymazané dno mandle i celé.

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá.

Do mísy robota nalejte slánek, a ne všechno mléko – část si nechte stranou (dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku), přidejte vejce, oba cukry, muškátový oříšek, citronovou kůru a prošlehejte.


Přisypte prosáté mouky, přilejte rum a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10-15 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší. Kdo zapomněl, může kůru a oříšek přidat teď.

Až nyní přidejte rozměklé sádlo a máslo (nebo jen samotné sádlo). NE tuhé, NE rozpuštěné tekuté! Velké množství tekutého tuku v této fázi již nezapracuje, těsto po něm bude klouzat. Pokud to uděláte, musíte rukou hníst a zapracovávat. Jde to velmi špatně. Když tekuté, tak ihned s tekutinou na samém počátku.
Naopak ani tuhé sádlo nezapracujete snadno, spíše vůbec.

Zapracovávejte do těsta dalších 10-15 minut, dokud to se nepřestane chytat mísy. Na konci bude krásně vláčné, lesklé. Mohou se dělat i bubliny – dobrá známka.

Někdy i rozměklý tuk drží na stěnách, ne a ne se hnout…, pomozte mu stěrkou vrátit se do těsta. Zastavte stroj a zopakujte to třeba i dvakrát.

Přikryjte. Třeba tenkou igelitovou čepicí do sprchy, ta má gumičku a krásně na míse drží. V teple bude těsto kynout cca 3-4 hodiny. Je v něm malé množství droždí a hodně tuku. Ale pokud máte čas, chuť a výsledek stojí za to.

Mám ráda těsta kynutá v lednici metodou „věnuj mi jednu noc“. V tomto případě přendejte těsto do transparentní vyolejované nádoby s víkem (budete lépe pozorovat proces). Dobré je si označit fixou počáteční výšku těsta pro porovnávání nabývání objemu. Anebo – vyfoťte. Taky praktikuju.

Nechte přibližně dvě hodiny rozkynout při pokojové teplotě (slánek má delší rozjezd), až těsto zvětší objem asi o 1/2 . U tučného těsta se sádlem to je potřeba, v lednici již tolik nenabude, vystydne a může ztuhnout. Možno nechat uložené i delší dobu v chladu, při 4 °C, klidně i dva dny.

Těsto sledujte občasným nahlédnutím.

Ale!
Pozor, pozor! Naopak s vyšší teplotou v lednici je všechno jinak!! Může těsto i překynout.
Mělo by v každém případě vykynout tak (jak v lednici, rovněž i v teple), aby alespoň 2x zvětšilo objem. Když se to v chladu až tolik nepovede, nechte dokynout na lince do požadovaného objemu, třeba hodinu dvě, i více.

Uhnětené těsto jsem těsně před koncem tentokrát rozdělila na dvě poloviny – jedno nechala „holé“…

… a do druhého vmíchala na konci hnětení rozinky s kandovaným ovocem.

Hotové vyhnětené těsto na samém počátku kynutí.

Před započetím s pracemi na vykynutém těstě si připravte formu na vánočku, pokud nechcete nic zaplétat.
Formu vymažte pečlivě a vydatně sádlem nebo máslem. Buď rozpuštěným nebo rozměklým. Já rozměklým.

Vložit můžete do formy na dno i celé mandle.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál – je radost pracovat se vzorně vykynutým těstem. Na fotografii vidíte typickou strukturu ledničkového těsta – po cca 35 hodinách.

Nebo varianta druhá – s rozinkami a kandovaným ovocem.

Máte tři možnosti – ta první zpracovat těsto stylem jako veku chleba a vložit do opravdu velké formy nebo dvou menších.
V tomto případě nechejte vyklopené těsto z lednice 1/2 hodiny ohřát, pak teprve zpracujte hnětením do koule. Následně až po dalším krátkém odpočinku (10-15 minut) smotat do veky (válce).

Přikryjte čepicí do sprchy a nechte 1-2 hodiny znovu vykynout, až zvětší vánočka objem alespoň o polovinu.

Pak vložte formu (bez čepice) do vyhřáté trouby na 175-180°C a pečte cca 45-60 minut. Pokud vánočka brzy hnědne, přikryjte vršek alobalem. Zkoušku pečení proveďte špejlí – nesmí být zalepená od těsta. Když ano, pečte 5-10 minut dál. Opět vyzkoušejte…
Foto – upečená vánočka (půl těsta z menší formy). Vyklopte za 5-10 minut na mřížku a nechte vystydnout.

Hotovo…

Nebo druhá možnost – uplést jednu či dvě. Popis a několik způsobů pletení u této mé vánočky zde. Další možnosti zde. Časy kynutí ve formě nebo na plechu se pouze se slánkem prodlouží, zhruba na 1 až 2 hodiny, viz výše, jinak vše bude stejné.

Ta třetí – udělat jako já obojí.
Letos jsem z tohoto těsta upekla dvě vánočky, cca po 600 g. Pletenou ze 6 pramenů typu rybí kost. Nejde pokazit – na každou stranu umístíte 3 prameny a dva krajní uprostřed vždy překřížíte. Pak zase dva krajní a postupujete stále dokola až ke konci. Nic se nemění.

Na fotografii upečená, pletená a ozdobená vánočka. Vůbec zdobit nemusíte, ale když třeba popraská a vy máte pocit, že ji rozhodně chcete „vylepšit“ před návštěvou , můžete třeba takto…
Co doma najdu (třeba i zbytky), použiju. Téměř vždy to je okamžitý nápad. Až tak moc nic neplánuju.

Vánočka s půlkou sádla z množství potřebného tuku je výborná, dlouhou měkká. Doporučuji tuto variantu vyzkoušet.
Máme rádi i čistě sádlovou, někdo ho prý v těstě cítí. Možná u levného kupovaného nebo připáleného sádla… Nechci nikoho přesvědčovat, ale tu „halb in halb“ určitě ochutnejte.

Přeji dobrou chuť.

Vaše Lida ❤

64 odpovědí na “Vánočka pro maminku”

  1. Liduško, jako všechny vaše recepty, super👍 S těstem se krásně pracovalo, suroviny přesně podle receptu, místo mouky jsem cca 100g přidala mleté ořechy a upletla dvě menší vánočky. Tak dobrou vánočku jsem skutečně ještě nejedla…. a to jsem jich už snědla dost😂 Každé vánoce jsem prozatím vždy pekla podle receptu mé maminky, ale tentokrát asi bude změna😁 Děkuji vám za vaše vymazlené recepty, peču již jen podle nich☺️

  2. Tak jsem dnes upekla vánočku. Něco tak luxusního jsem dlouho nejedla a že já vánočky opravdu miluju. Kynula hodně dlouho, asi díky cukru, protože jsem použila Muscovado. V lednici se nehnula, ale za celou noc na lince překvapila ukázkovým vykynutím. Vůně neskutečná a nevydržela jsem a po vychladnutí jsem nakrojila a spokojenost veliká. Moc děkuji za nejen tento recept.

  3. Dobrý den, Liduško. Máte krásné stránky, přehledné, recepty velmi pěkně vysvětlené. Už se těším na vyzkoušení vánočky a dalších receptů. Pěkné Vánoce. 😉 L.

  4. Prosím o radu, potřebovala bych udělat jen jednu menší vánočku (z poloviční dávky), ale nejsem si jistá jak postupovat se slánkem 30mlvody+3g soli a 5-6g droždí asi nebude to pravé ořechové. Děkuji za odpověď. Martina L

  5. Liduško moc děkuji za vynikající recept. Pekla jsem sice s kvasnic, ale jinou už péct nebudu. Je naprosto špičková. Kdyby žila maminka měla by radost.

  6. Paní Liduško moc děkuji za tento recept. Pekla jsem variantu se slánkem (do toho jsem se přímo zamilovala) trochu s předstihem a musím říci, že tak dobrou vánočku jsem ještě nejedla! A navíc, práce s těstem naprostá radost! Zítra budu znovu zadělávat…

  7. Milá Liduško,od té doby,co jsem objevila Vaše recepty a slánek,,už jinak nepečuJe to prostě úžasně dobré,neskutečné.A vůbec mi nevadí,že to někdy kyne celou noc v lednici a pak třeba i půl dne na lince,protože na dobré se vyplatí si počkat.A kdo ochutnal koláčky ze slánku,žasne,opravdu 🙂 A teď jsem objevila i tuhle vánočku,jupí….i když už jsem pekla i mazanec podle jiného receptu,ale přidala jsem slánek,protože jinak mi to už nechutná,na tu vánočku jsem moc moc zvědavá.Děkuji nastotisíckrát:):)

    1. Dobrý den, Dagmar.
      Mám velikou radost, že jste-li slánek oblíbila. 🙂
      Děkuju i za milá slova, hřejí velice. Ať se vám daří ve všem. ❤️

  8. Milá jmenovkyně Liduško, Váš slánkový chleba peču už několik měsíců a začínám na něm být závislá… Včera jsem poprvé vyzkoušela tento recept na vánočky – mizí závratnou rychlostí, včera jsem musela manžela krotit, aby vše nesnědl a mohly ochutnat i děti:-) Takže moc děkuji za skvělé recepty!!

  9. Dobrý den, moc prosím o radu, už mám nachystaný slánek a zítra se chystám dělat vánočku podle receptu. Trošku si nejsem jista postupem, těsto nechám dle receptu kynout 3 až 4 hodiny, poté úpletu 2 vánočky a dám je na plech a ty upletené ještě nechám kynout 1 až 2 hodiny? Moc děkuji za radu.

  10. Dobrý den Liduško, jdu vyzkoušet váš recept 🙂 Dnes bych udělala těsto, které nechám do zítra kynout v lednici. Chtěla jsem se zeptat, jak zítra postupovat. Ráno nechám 2 hodiny rozkynout (jak píšete v receptu) a vánočku budu plést (formu nemám). Po zapletení se nechá ještě vykynout na plechu? A jak dlouho? Asi už mě to nemyslí a nějak jsme to z receptu nepochopila. Moc děkuji a přeji vám pěkný den. Eva

  11. Krásný den, přeji všem.

    Včera jsem JI pekla. Sice z droždí, ale těsto nádherně kynulo – na mě až moc nebo je to troubou (program na kynutí), ovšem perfektně se štěstím pracovalo a i výsledek je výborný.

    Na nás málo sladká, tak jsem bohatě pocukrovala…

    Vánoce mohou začít…

    Mějte se krásně a děkuji za recept, Liduško.
    P.

  12. Dobrý den, Liduško, kterou vánočku byste doporučila, když má manžel raději hutnější ? Mám aktuálně Vaši novou knihu, tak zvažuji, jakou letos … 😊

  13. Dobrý den, paní Liduško.
    Šlo by ve slánku nahradit čerstvé droždí sušeným? A případně jakým poměrem?
    Děkuji.

  14. Dobrý den, tak to je ona ta na kterou jsem léta čekala vánočka přesně podle mých snů sádlo cítit vůbec není a slanek i kynuti těsta přes noc se opravdu vyplatilo😍lepší jsem opravdu nejedla nadýchana vláčná prostě úžasná…Moc dekjji za tento recept a zapisuji do kuchařky pro mou dceru jako osvědčený recept 🤗👍

  15. Dobrý den. Prosím, vánočka na plechu se peče na stejné stupně a stejně dlouho jako vánočka ve formě? Moc děkuji za odpověď. Krásné svátky

  16. Dobrý den. Droždí se mi v solném roztoku
    úplně nerozpustilo. Malinkate kousicky se drží na dně sklenice. Je to tak v pořádku?

  17. Dobrý deň pani Lída, veľmi sa mi páči vaša stránka. Začínam pomaly piecť z LM (pár receptov sa už podarilo😊) a chcela by som cez víkend upiecť vianočku, ale by som slánek nahradila LM. Dalo by sa to? A koľko použiť LM do tohto receptu. Ďakujem pekne.

  18. Vánočku podle Vás peču stále dokola, milujeme ji celá rodina. Něco tak vynikajícího jsem už dlouho nejedla. Vždy zmizí rychlostí blesku!
    A celkově jsem si pečení ze slánku oblíbila, ta těsta nemají chybu. Děkuji moc za recepty. Určitě budu péct dále podle Vás. Hezké dny ! Hanka

  19. Dobrý den paní Lído, vyzkoušela jsem váš další recept. V komentářích ,,vánočka pro maminku“ podle datumu pekla má sestra vánočku pro naši maminku. A já, protože se vánočka díky vašemu skvělému receptu dnes povedla, jsem ji přejmenovala ,,vánočka pro Hanku“. Na památku. Paní Liduško, moc vám děkuji, nejen za recepty. Hezký den Dana

  20. Paní Lido, moc děkuji za skvělý recept. Poprvé v životě se mi povedly krásné a výborné vánočky. Pletení se mi trošku zvrtlo do pomlázky, kterou mě učil plést tatínek. Tak jsem vánočky prekrtila:
    „Pro maminku od tatínka 😌. “
    Děkuji za vaše recepty a přeji hezké svátky.

  21. Paní Liduško, tak úžasnou vánočku jsem ještě nejedla. Čekala jsem, že bude skvělá, ale tohle je prostě luxusní dobrota. Vypadá to, že do Vánoc budu péct další.
    Peču podle vás i chleby z kvasu a vždy všechno perfektně funguje.
    Díky za recepty!
    Krásné Vánoce
    Hanka

  22. Děkuji za úžasný recept na vánočku❤️ včera jsem pekla a přesně takový recept jsem hledala, jsem nadmíru spokojená s výsledkem😊

  23. Dobrý den,
    zbožňujeme Vaše recepty. Vaše makovky peču minimálně jednou týdně. Před Vánoci jsem si proto dala za cíl zkusit vánočku. Od té doby jsem ji dělala už 3x. A dneska, když děti odjedou k babičce, bych nám do ní ráda dala rozinky nebo kandované ovoce. A já se v tom už začínám totálně ztrácet. Dovolím si sepsat v bodech všechny věci, kterým úplně nerozumím, jestli byste byla tak laskavá a poradila mi?
    – Proč mléka se dává 170 (až 190) ml a vody jen 160 (až 180) ml? Co je lepší? Nebo to mám „říznout“ půl vody a půl mléka?
    – V jaké fázi mám přidat rozinky nebo ovoce? S tukem? A vlastně kolik? Na 600 g mouky celkem 50 nebo 100 g?
    – Zpracuji těsto, nechám ho 2 hodiny kynout na lince a pak ho strčím přes noc do ledničky. Ráno vyndám, nechám půl hodiny až hodinu ohřát, až umotám vánočku. Tu nechám 1 – 2 hodiny kynout a až pak peču. Kdybych chtěla péct hned dneska, tak bude kynout jen ty 3 – 4 hodiny nebo ještě plus ty 2 hodiny na lince? Upletu vánočku a nechám stejně jako tu přes noc 1 – 2 hodiny ještě kynout.

    Pokud odpovědi na moje otázky jsou někde uvedené a já jsem jen tak blbá a slepá, že je nevidím nebo nechápu, moc se omlouvám. Recept jsem četla několikrát, ještě jsem si ho přepisovala, takže by se nemělo stát, že jsem něco neviděla, ale když už jsem se odhodlala napsat, chtěla bych se zeptat na všechno hned…

    Moc děkuji za to, co děláte!

    1. Dobrý den.
      Voda je řidší než mléko, tak pokud má být zachovaná hustota těsta, musí jí být zákonitě méně.
      Rozinek má být 100 g. Nebo jiného kandovaného ovoce také 100 g. Nebo namíchat do 100 g – opravím na srozumitelnější verzi.
      Rozinky krátce vmíchat až na konci hotového těsta, tedy po másle.
      Pokud chcete péci hned, tak po vykynutí na lince smotat, nechat znovu nakynout na plechu a upéci.

  24. Dobrý den, teprve teď jsem objevila vaše stránky, přivedla mě sem jedná milá paní prodavačka. Ptala se mě, jestli jsem někdy pekla ze slánku a přestože jsem už starší ročník, nepekla ani o něm neslyšela.
    Určitě vyzkouším, jen nemám tu mikrováhu. Píší hlavně proto, že jsem si přečetla recept na vánočku a musím potvrdit, že použití másla a sádla je naprosto famózní a výsledek vynikající. Budu se sem často vracet. Děkuji, Dana

  25. Děkuji Vám za přinesení fenoménu slánku mezi běžný lid 🙂 Chci se ještě ujistit – metoda „věnuj mi jednu noc“ lze aplikovat na všechno pečivo ze slánku? Že to nechám trošku nakynout (o 1/2 objemu), šoupnu to do ledničky a druhý den pokračuji…? Předem děkuji za odpověď. Maruška

    1. Dobrý den.
      Děkuju za milá slova.
      Záleží na množství droždí ve slánku. Ale v podstatě by to mělo fungovat u všeho, já mám v recepturách droždí málo.

      1. Děkuji moc za odpověď. Ještě si dovolím si potvrdit, že jsme se správně pochopily – takže recepty, které máte v kuchařce Vůně domácího pečení v sekci pečení ze slánku lze bez úprav poměrů nechat kynout i přes noc, správně?

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář