V knize Upečeno s láskou mám recept na chléb, ve kterém jsou ořechy i mrkev. Je i na blogu – zde. Moc dobrý.
Napadlo mě, že tyto dvě suroviny by byly skvělé i v nějakém slaném pečivu. A tady jsou prosím moc dobré bulky…
Přidala jsem i celozrnnou mouku. S výsledkem jsem velmi spokojená.
I druhý den jsou měkké. Samozřejmě pečivo s obsahem celozrnné mouky (a všeobecně pečivo) je nejlepší čerstvé, ale rozhodně si druhý den zuby nevylámete. Někdy je rozpékám v mikrovlnné troubě, vnučka i já máme rády trochu teplé.
Jsou lehce nasládlé díky mrkvi – to mi nevadí, sladko slané chutě miluju. A vy?
Recept je slánkem. Co to je ZDE.
Kdo nepoužívá, přidá 18-20 g čerstvého droždí obvyklým způsobem a tekutinu doplní na 320-350 g mléka. Zkrátí se rovněž časy kynutí.
Recepis
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-220-1024x768.jpg)
Suroviny
Na slánek
- 120g vody
- 12 g soli
- 8-10 g droždí
Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.
Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi VARIABILNÍ.
Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.
Na posyp
- ořechy – vlašské nebo jiné, eventuálně jiná semínka, hodí se k ořechům asi nejlépe slunečnicové
Ořechy nasekejte na menší kousky, jiná semínka nechte vcelku.
Na těsto
- slánek
- 450 g hladké mouky T450 nebo 00
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- 180 g strouhané mrkve – část hrubě, zbytek jemně
- 50 g drobně sekaných ořechů
- 1 lžíce javorového sirupu (sladěnky) nebo 2 lžičky cukru
- 30 g oleje – 3 až 4 lžíce
- 190–220 ml vody
- 40 ml smetany
Finální postup
Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.
Do mísy robota nalejte slánek, javorový sirup (či jiné sladidlo), smetanu, olej a vodu (část, asi 30 ml si nechte stranou, dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku). Zde je v receptuře větší rozptyl v dávce vody. Po zkušenostech s moukami z různých mlýnu, a obzvláště celozrnných typů, si nedovolím již napsat jen jednu určitou gramáž tekutiny.
Rozšlehejte vše metličkou.
Přisypte obě mouky, mrkev…
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-170-1024x768.jpg)
…a ořechy.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-172-1024x768.jpg)
Hněťte vše v jednom kroku, asi 10 minut, až se těsto téměř nechytá mísy.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-179-1024x768.jpg)
Toto těsto, díky svému složení, bude lepkavé stále. Nelekejte se, zpracovat se celkem dobře.
Nechte vykynout v přikryté míse nebo přendejte do vyolejované transparentní nádoby s víkem. Zde lépe budete pozorovat, jak se těsto zvětšuje.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-221-1024x768.jpg)
Kynutí bude trvat asi 1 1/2 až 2 hodiny – má zvětšit alespoň 2x objem.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-171-1024x768.jpg)
Tím se řiďte, nikoliv samotným časem. Můžete po mírném částečném rozkynutí nechat do rána i v lednici – říkám tomu „věnuj mi jednu noc“.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-167-1-1024x768.jpg)
V době kynutí si připravte 2 plechy. Buď je vymažte nebo vystelte pečícím papírem. Rovněž hrnek s vodou a štětec – na potření vykynutých bulek. Nebo rozprašovač, je to jednodušší.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu. Můžete smíchat na posyp obě mouky. Na konci uvidíte proč.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-173-1024x717.jpg)
Miluju strukturu dobře vykynutých těst. Se slánkem mi připomínají strukturou těsta kvasová.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-176-1024x768.jpg)
Zpracujte – vytlačte vzduch. Nechte 5 až 10 minut odpočinout, dokud těsto opět nepovolí napětí.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-177-1024x704.jpg)
Mé oblíbené počínání – dělení těsta…Na 4 kusy, lépe se pak dále s těstem pracuje.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-178-1024x695.jpg)
Pak rozdělte na požadovaný počet kusů; já rozvažuji – je to vidět na přidaných malých kouscích. Vyšlo cca po 65-70 gramech 18 kusů.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/20201002_135733441_iOS-1024x768.jpg)
Můžete i jinak. Prostě zvažte těsto a vydělte buď počtem kusů, který chcete nebo váhou, kterou má pečivo mít. Dá to jistou práci, ale pečivo je rovnoměrně upečené, protože je stejně velké; malé kusy nejsou spálené a velké nedopečené.
Každý dílek válením zakulaťte (vykoulejte) do bulky nebo jiného tvaru. Zde jsem pracovala již na samotné celozrnné mouce. Můžete postupovat podobně jako u buchet. Těsto má mít na povrchu určité napětí, jako třeba u chleba.
Každou nově „vykoulenou“ rovnou položte na plech. Zde na pečící papír…
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/20201002_141156008_iOS-1024x768.jpg)
…a zde zbylá část uložena na druhém, vymazaném sádlem.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-225-1024x731.jpg)
Toto druhé kynutí potrvá 1 h. Musí viditelně zvětšit objem, nejlépe 2x. Před vložením do trouby potřete nebo poprašte vodou a posypte ořechy či jinými semínky. Můžete je nastřihnout do kříže, ale nutné to vůbec není.
Velká výhoda slánku – vykazuje vyšší toleranci vůči překynutí.
Na fotografii vidíte již hoodně vykynuté bulky. Z obyčejného droždí už by moc nevyskočily, spíš v troubě spadly. Tady dosáhnete výborného výsledku. Plech čekal déle než další 1 hodinu (!), dokud jsem nedopekla plechy s jiným druhem pečiva, které mi kynulo (nečekaně) mnohem rychleji než toto. A to do trouby po úvaze muselo jako první.
Bulky přečkaly 3 plechy pečené cca po 20 až 25 minutách …
Výsledek vidíte níže, střída naprosto v pořádku, nadýchaná.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-222-1024x812.jpg)
S ořechy není povrch a vzhled tak efektní, ale držela jsem jednotnou ideu ořechů. Se slunečnicovými budou možná vypadat na pohled lépe.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-223-1024x742.jpg)
Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 15 minut. Vhodné je troubu zapařit a po 10 minutách vyvětrat. Upečené přendejte na mřížku k vychladnutí.
Mouka celozrnná při zpracování udělá na povrchu pěkný „vzorek“. Mají to na svědomí kousky otrub.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-219-1024x768.jpg)
Má oblíbená rána… Pečivo má pěknou vzdušnou strukturu.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/FullSizeRender-174-1024x768.jpg)
Přeji dobrou chuť.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2020/10/Snapseed-217-1024x768.jpg)
Vaše Lida
Dobrý den, 40ml smetany 12%? A dá se eventuálně něčím nahradit (třeba mlékem a přidáním více tuku)? Děkuji
Můžete, jistě.
Ale každá ingredience v receptu dodá výslednou specifickou chuť. 🙂 I maličkosti hrají svoji roli.
Milá paní Gottwaldová, jdu Vám moc poděkovat za tento recept. Úplně jsem si jej zamilovala.
Vzhledem k tomu, že kvůli chůzi si nemohu sama nakupovat a jsem odkázána na e-shopy a ochotné lidi, musím mnohdy improvizovat. Tak se stalo, že jsem zadělávala se slánkem i s kvasnicemi – sušenými i čerstvými, lžičkou cukru i lžičkou medu, moukou grahamovou i špaldovou i žitnou, pekla jako bochánky i na plechu jako podklad pod slaný mřížkový koláč – a vždycky velmi povedené. Každý, kdo ochutnal, velice chválil.
Ještě jednou děkuji. Marie
Dobrý den, Marie
Mám radost, ze se Vám daří péci a že jste skvělá improvizátorka. Přeju mnoho úspěchů. ❤️