Cibuláčky

Osmažená cibule jakémukoliv jídlu dodá chuť. Bez cibule nejsem schopná vařit… Je to samozřejmě nadsázka, ale s česnekem jsou takové „zlato“ mé kuchyně.

Občas ji přidávám do chleba i pečiva. Je to jistá obměna chutí. Už vůbec nic na pečivo nemusí přijít, stačí kousek másla a nějaká zelenina. Třeba rajče. Nebo salát. Cibuláčky jsou dobré i ke grilovanému masu.

Přidala jsem do těsta cibuli sušenou. Čerstvě usmaženou taky lze, ale je potřeba nakrájet malé kousky a delší dobu smažit, aby se vypařilo více vody. A řádně nechat tuk okapat. Lépe smažit na oleji, sádlo by při chladnutí v cedníku na cibuli zatuhlo a ta byla hodně mastná a hůře se zapracovávala do těsta.
Cibuláčky jsou vláčné, provoní celý dům, moc dobré. I druhý den jsou měkké.

Jsou kynuté drožďovým slánkem, co to je zde. Recept na Cibulový chléb zde.

Můžete si je udělat s droždím i klasicky – 15 g čerstvého droždí, tekutiny přidáte 270-300 g, jinak vše stejně jako v receptu. Časy kynutí se zkrátí.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 100 g vody
  • 10 g soli
  • 8 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.

Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g hladké mouky T650
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 90 g mléka
  • 170-200 g vody
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 g sušené cibule/ nebo 100 g čerstvě osmažené
  • ½ lžičky kmínu
  • 15-20 g javorového sirupu nebo cukru

Na potření

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

Suroviny dobře rozšlehejte vidličkou v hrnečku.

Na posyp

  • kmín – lze vynechat

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá.

Do mísy robota nalejte slánek, mléko a vodu (část, asi 30 g si nechte stranou, dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku), přidejte javorový sirup a prošlehejte. Po zkušenostech s moukami z různých mlýnu, a obzvláště celozrnných typů, si nedovolím již napsat jen jednu určitou gramáž tekutiny.

Přisypte obě mouky, kmín a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. Zpočátku na nižší rychlost, pak na vyšší.
Teprve teď přidejte máslo a cibuli. Zapracovávejte do těsta dalších 10 minut, dokud se nepřestane chytat mísy a nebude krásně vláčné, lesklé

Nechte vykynout v přikryté míse nebo přendejte do vyolejované transparentní nádoby s víkem. Zde lépe budete pozorovat, jak se těsto zvětšuje.

Kynutí bude trvat asi 1 1/2 až 3 hodiny – těsto má zvětšit alespoň 2x objem.

Tím se řiďte, nikoliv samotným časem. Můžete po mírném částečném rozkynutí uplatnit metodu „věnuj mi jednu noc“ – nechat do rána v lednici při 4°C. Toto na obrázku tam pobylo dokonce skoro 2 dny… Neměla jsem čas. Ještě v teple kuchyně tentokrát dokynulo.

Moje je o trochu více hydratované, můžete si ho udělat tužší. Ale jednoduché tvary jdou vyválet i z tohoto.

Předem započetím s pracemi na vykynutém těstě si připravte 2 plechy, na kterých budete péct. Ty buď vymažte nebo vystelte pečícím papírem.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu. Miluju strukturu dobře vykynutých těst. Se slánkem mi připomínají těsta kvasová. Těsto chytne ze sušené cibule okrovou barvu.

Mé oblíbené počínání – dělení těsta…Na 4 kusy, lépe se pak dále s těstem pracuje.

Pak rozdělte na požadovaný počet kusů; já rozvažuji. Vyšlo mi 20 kusů cca po 50-55 gramech.

Prostě: zvažte těsto a vydělte buď počtem kusů, který chcete nebo váhou, kterou má pečivo mít. Dá to jistou práci, ale vše se rovnoměrně upeče. Jinak se stává, že malé kusy jsou spálené a velké nedopečené.

Každý dílek zpracujte. Můžete postupovat podobně jako u buchet. Těsto má mít na povrchu určité napětí, jako třeba u chleba.

Každou nově „vykoulenou“ bulku rovnou položte na připravené plechy.

Plechy přikryjte fólií nebo druhým plechem jako pokličkou.

Toto druhé kynutí potrvá 1 h, možná i déle. Cibuláčky musí viditelně zvětšit objem, nejméně o polovinu, nejlépe 2x.
Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem. Nechte tak nebo posypte kmínem. Můžete je nastřihnout do kříže, ale nutné to vůbec není.

Pečte ve vyhřáté troubě na horní dolní ohřev na 210-220 °C asi 15 minut. Upečené přendejte na mřížku k vychladnutí.

Ledničková těsta někdy mívají po upečení na povrchu typickou strukturu, něco jako „kopřivku“.

Miluju vlahé pečivo roztrhnuté „vejpůl“..

Nádherná měkká střída u dobře vykynutého (a zpracovaného) těsta i druhý den..

Jsou moc dobré, přeji dobrou chuť.
Vaše Lida

6 odpovědí na “Cibuláčky”

  1. Paní Lído, já vás miluju!! Pečení se slánkem mi otevřelo úplně novou dimenzi. Napřed opičí chléb, pak vánočka, co vydržela týden krásně jedlá, a teď cibuláčky 🙂
    S těstem se nádherně pracuje, je to fakt radost. Moje 87letá maminka mi to sice nevěřila, ale já ji to naučím! Díky moc!

Napsat komentář k Gabina Zrušit odpověď na komentář