Elegantní kulaté buchty

Bylo, nebylo…

Ne, nebudu psát pohádku. Jen to může jako pohádka znít. Ne vždy je přicházející stáří nudné nebo dokonce smutné. Může být tím nejlepším, co vás kdy potkalo.

Nikdy jsem nebyla tak svobodná. Ani jako dítě ne. Nemusím totiž už nikoho poslouchat. Samozřejmě zákony a dobré mravy dodržuji! Ale jinak je vše v mé režii a úvaze…
A neustále zkouším nové věci, protože se mi zdá takto vyplněný čas smysluplný. Dětské PROČ mi zůstalo, zajímá mě stále všechno – od lokomotiv, letadel, brouků, historie, delfínů, rostlin, zeměpisu, knih, vynálezů, IT technologií, umění …. , až po práci kvasinek v těstě.

Studuji, pozoruji a čtu; co chci, kdy chci – začtu se, třeba až nad ránem přestanu. Nemusím ani tou dobou vstávat a připravovat se do každodenního zaměstnání. Důchodcovské období je velmi radostné. Snad nejhezčí v mém životě. Těšte se!
Nebojte se ničeho – všechno záleží na vás. Jaký směr a náplň dáte svému životu, jak se budete chovat k druhým lidem a svému okolí, co vás bude opravdu těšit. A stále platí, že bez práce nejsou koláče. V každém věku. Stojí to více námahy, to je bez debat, ale o to je vše na konci radostnější – jasný důkaz, že neustále můžeme něco sobě i druhým lidem přinášet.

Také navštěvuji různá místa a setkávám se s různými lidmi, kteří mě inspirují a obohacují všemi směry. Nejsou to již nudné pracovní schůzky a mohu si i vybrat, s kým se setkat chci a koho už vidět příště nemusím…
A tak vlastně došlo i na tyto buchty. Ráda bych je někdy upekla někomu, koho si vážím, kdo je mnohem lepší pekař nežli já. Mnohému jsem se od něho naučila, ale on na různé zkoušky momentálně nemá čas.

A když se zmínil, že by to bylo moc dobré zkombinovat do buchet povidla s rozinkami, věděla jsem hned, že takové buchty upeču… Ta kombinace je chuťově moc dobrá – moje maminka spojila to či ono dohromady, co doma našla, když bylo něčeho málo. Bývaly to ty nejlepší a nejpovedenější kousky. S povidly a rozinkami rovněž. Snad mu je někdy upeču a budou chutnat; nevím, kdo z nás bude mít pak větší radost…
Upravila jsem je tak, aby i pěkně vypadaly coby dárek, se kterým se chce člověk blejsknout. Co jsem vymyslela, najdete níže.
Těsto je se slánkem (co to je, se dočtete), ale lze určitě použít třeba toto klasické na České buchty sváteční zde.

Buchty jsou posazené na plech jako koláče, nejsou již promaštěné notnou dávku tuku, proto jsem zvolila těsto trochu tučnější už v základu.
Posypané máslovou drobenkou a plátky mandlí. Můžete zvolit jen jednu variantu posypu, pak doporučuji drobenku.

Jednu várku (na přání pro očekávanou návštěvu) jsem naplnila čokoládou (nutelou) a sušenými brusinkami. Velmi zajímavá a dobrá kombinace – sladká čokoláda a nakyslá chuť vůbec není marná.
Buchty připomínají koláčky. Myslím, že jsou moc dobré. Slavnostní, když potřebujete dárek nebo zpříjemnit někomu náročný den.

A přidala jsem recept na jednu chuťově naprosto skvělou náplň s perníkem. Byla to náhoda – smekla se mi ruka s rumem a rozinky v tvarohu skoro plavaly… Byl po ruce perník na strouhání a já ho použila na zahuštění. Ani bych nevěřila, že kombinace s tvarohem je tak moc dobrá! Zkuste a posuďte sami.

Další recepty na buchty:
Buchty podle Anuše Kejřové zde.
České buchty zde.
Slané buchty zde.

Elegantní kulaté buchty

Suroviny

Na slánek – co to je zde

  • 60 g vody
  • 6 g soli
  • 10 g droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Preferuji spíše vyzrání v lednici na noc.

Prostě večer uložím slánek a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i týden (vyzkoušeno), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po vytažení z lednice ven. Mohou být kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat.

Na náplň povidlovou

  • 300-400 g povidel /nebo džemu
  • 100 g rozinek
  • popřípadě mletá skořice

Na jednotlivé kousky těsta navrstvěte 1 vrchovatou lžičku povidel a přidejte rozinky – špetku, co se vejde mezi prsty, cca 5-10 kousků. Můžete posypat i skořicí.

Pro návštěvu varianta II – čokoláda (nutela); a přidejte navrch i brusinky.

Na náplň tvarohovo-perníkovou

  • 250 g tvarohu
  • 125 g perníku
  • 1/2 lžičky skořice
  • cukr dle chuti
  • rum dle chuti
  • 100 g rozinek

Perník nastrouhejte na hrubém struhadle, pokapejte vydatně rumem…

…a vše smíchejte v misce. Dolaďte jím ještě pak hustotu, popřípadě troškou mléka.

Na drobenku

  • 120 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 80 g ztuhlého másla

Vše promněte lehce rukama v misce. Máslo použijte přímo z lednice, lépe se drobenka zpracovává a neutvoří se jednolitá koule.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 170 – 200 ml vody /mléka
  • 80 g cukru
  • 100 g másla / 90 g sádla, možno kombinovat sádlo i máslo
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry
  • 1 celé vejce na mašlování buchet

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá.

Do mísy robota nalejte slánek, přidejte i vodu (část, asi 30 g si nechte stranou, dolévejte vodu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku), žloutky, rum, cukr a promíchejte. Přisypte prosátou mouku s citronovou kůrou a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10-15 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší.
Mám moc ráda citronovou nebo i pomerančovou kůru v těstě. Přidá mu na „kráse“, tedy na chuti. Dříve to byla záležitost spíše neplněného těsta jako vánočka či mazanec, ale upřímně si myslím, že může být i v buchtách či jinde.

Teprve teď přidejte kousky másla, zapracovávejte do těsta dalších 5 až 10 minut,…

…dokud se nepřestane chytat mísy a nebude krásně vláčné, průsvitné, tzv. „na okénko“.

Samozřejmě lze hníst rukou nebo vařečkou, jen časy se prodlouží, naše ruce tak výkonné přeci jen nejsou jako stroj.
Mísu přikryjte. Třeba tenkou igelitovou čepicí do sprchy, ta má gumičku a krásně na míse drží. V teple bude těsto kynout cca 3 h-4hodiny. Je v něm malé množství droždí.


Možno nechat kynout delší dobu v chladu, tedy na noc do lednice při 4°C (doporučuji). V tomto případě přendejte těsto do transparentní vyolejované nádoby s víkem (budete lépe pozorovat proces). Dobré je si označit fixou počáteční výšku těsta pro porovnávání nabývání objemu.
Nechte tak 2-3 hodiny rozkynout při pokojové teplotě, až těsto zvětší objem alespoň o polovinu.

Vydrží tam i dva dny. Ale pozor – s teplotou vyšší o pouhý 1 °C už je čas bez záruky. Musíte svoji lednici vyzkoušet a umístit do ní teploměr.

Mělo by v každém případě 2x zvětšit objem.

Těsto vyklopte na pomoučený vál – je radost pracovat s nádherně vykynutým těstem. Na fotografii vidíte typickou strukturu ledničkového těsta – po 24 hodinách.

Rozdělte plastovou kartou na 20 přibližně stejných kousků. Já raději těsto rozvážím na požadovanou váhu nebo kusy.

Jak to dělám? Zvážím těsto. A buď vím, že chci, aby kousky vážily tolik a tolik (nezáleží mi na tom, kolik jich bude) nebo naopak chci určitý počet kousků. Tím číslem celkovou váhu vydělím a je to.
Moje těsto vážilo cca 1 kg, chtěla jsem padesátigramové – 1000g : 50 g = 20 ks.

To z lednice nechte 10 minut ohřát a rozválejte rukou do kuliček.

Nyní „rozplácněte“ každý kousek těsta rukou.  Nebo ručním válečkem si vyválejte kulatou placičku – je to mnohem lepší způsob přípravy těsta na balení náplně.

Naneste zvolenou náplň.

I k povidlům jsem na pár kousků přidala brusinky, náplň je lehce kyselejší.

Buchty zabalte – povytáhněte těsto z boků kolem náplně a cípky těsta prsty přetahujte jemně přes ni. Zamotejte a dobře přitiskněte k sobě.

Připravte si dva plechy, vystelte pečícím papírem nebo vymažte tukem. S papírem odpadá pracné mytí po spečených žloutcích a drobence.
Uložte spojem dolů volně na plech, dál od sebe, kulatý tvar trochu rukou zploštěte.

Každou buchtu důkladně pomašlujte rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlemi a máslovou drobenkou – přiměřeně, přiměřeně! Pořád s tím bojuji…

Nechte znovu na plechu vykynout, asi 30 minut až 50 minut.

Troubu zahřejte předem na 180 °C horkovzduch nebo horní-dolní ohřev. Každá trouba peče jinak, řiďte se i dle svých zkušeností s tou vaší. Upečeno bude asi za 25 -35 minut.

Nechte jednotlivé buchty vystydnout na mřížce.

Doufám, že si pochutnáte…
Vaše Lida

13 odpovědí na “Elegantní kulaté buchty”

  1. Už se těším na důchod. 😄 I když se Liduško neznáme, opravdu vás mám ráda. A buchty skusím, děda miluje povidla. Děkuji vám. 👍

  2. Zdravím z Moravy, dneska jsem upekla, s máslem a sádlem. S náplní jsem trochu popustila fantazii a dle rady, co je doma, jsem plnila vanilkovým pudingem a střešňovou marmeládou. Navíc jsem rebelantsky dala rozinky do těsta. Tímto se omlouvám, ale těsto se slánkem snese i trochu experimentů, nikde neprasklo a náplň zůstala, kde má.
    …Už chápu větu: „S těstem se báječně pracovalo.“
    …Po letech jsem při otevření trouby cítila vůni babiččiných koláčů.

    Mockrát děkuji za všechnu práci, co za nás a pro nás děláte. Tohle je opravdu nebe v hubě. Díky, moc, velice si vás vážím.

  3. Dobrý deň.
    Tak určite treba vyskúšať. Tak páperové a jemné buchty, až som doteraz z toho prekvapená. Úžasné.
    Lidka Ďakujem za všetky super recepty a aj knižka super.
    Prajem všetko najlepšie.

  4. Zdravím Vás paní Lidunko,tak mám další Váš recept v oblíbených. Buchty jsem pekla již dvakrát a všem moc chutnají. Těsto je úžasné,je s ním i krásná práce. Ani nevím,jestli je lepší toto těsto,nebo to na podkovy. To je také výborné. Moc děkuji za Vaše recepty a těším se na další. Mějte se krásně. Johnová

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář