Slané buchty

Slané koláče jsou skvělým zpestřením jídelníčku.

Plněné nahradí po polévce kompletně třeba celý oběd. Nebo samotnou večeři. Dnes je na prvním místě v této kategorii pizza, ale i v našich krajích se pekly velmi dobré koláče „na plech“. Byly trochu jiné, ne tak křupavé, spíše tlustší měkké těsto. A hlavně jednodušší, skromnějších náplní, ponejvíce cibulových. Ta byla dostupná všem.
No po pravdě, ona ani pizza v Itálii není všude stejná…

Nevím, jestli movité rodiny připravovaly něco jako slaný koláč s nějakým masem či uzeninou. Spíš si myslím, že byla moučná jídla strava chudých.

Další možností je náplň zabalit. Tomu způsobu by odpovídaly buchty.
To dělám moc ráda. Někdy rovněž jen s cibulí a česnekem; níže popsané jsou na způsob pizzy – podobné měly u synů vždy velký úspěch.
Možností náplní je nepřeberné množství. Co vás napadne. Moc se těším, až nasbírám nějaké houby, naplním osmaženými na cibulce s kmínem.
Nebo skvělá věc přidat do náplně zhotovené z čerstvého sýra zajímavou zeleninu, jako třeba kukuřici, hrášek, olivy.

Těsto je připraveno se slánkem – co to je zde, ale vy si ho udělejte třeba klasicky s 18-20 g čerstvého droždí a celkově tekutiny 300-320 g. Jinak postup je stejný, jen čas kynutí těsta se zkrátí cca na 1 hodinu.

A aby toho nebylo málo, pekly jsme je tři kamarádky jako výzvu, ve třech verzích. Zuzka Dolinka má recepis (s kváskem lievito madre a jinou náplní) u sebe na blogu zde a Katka Benejová (z klasického kvásku, taky jinak) zde.
Bylo to moc fajn pečení, užily jsme si to. Obě jsou skvělé pekařky, maminky a úžasné ženy. Děkuju, kamarádky moje milé!

Pizza buchty

Na slánek

  • 80 vody
  • 8 g soli
  • 8-10 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Preferuji spíše vyzrání v lednici na noc.
Prostě večer uložím slánek a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i týden (vyzkoušeno), pravděpodobně i déle. Já připravuji naráz více skleniček a v průběhu týdne použiji z lednice, jak potřebuji.

Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po vytažení z lednice ven. Mohou být kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat.

Na náplň

  • 200-300 g různých druhů tvrdého sýra
  • 100 g šunky /anglické slaniny či jiné uzeniny
  • 100–150 g dobrého hustého kečupu, ne protlak
  • 2 lžíce pokrájené čerstvé petrželky
  • 3 lžíce sušené nebo čerstvé osmažené cibule

Sýr pokrájejte na drobné kostky, může být i plátkový. Které doma najdu, přidám do náplně. Vložte do mísy.

Přidejte i pokrájenou šunku…

…a cibulku. Můžete ji doma osmažit nebo použít koupenou, již osmaženou a usušenou.
Po trochách nalijte hustý kečup. Má ingredience jen spojit (aby se nesypaly a držely při plnění trochu pohromadě), ale náplň nemá být tekutá!

Nakonec hruběji pokrájenou petrželku.

Na posyp

  • cca 50-80 g nastrouhaného sýra, nejlépe parmazánu
  • 1-2 lžíce nasekané petrželky

Smíchejte obě ingredience v misce. Moc hezky vypadá část sýra nastrouhaná hrubě a část jemněji – tvoří na pečivu různě silné tyčinky.
A kdybyste si chtěli jó „vyhrát“, nechte stranou trochu sýrové posypky, a až 5 minut před koncem dejte zbytek na buchty. Jeden sýr bude po upečení tmavší a druhý světlejší.

Do těsta

  • slánek
  • 500 g hladké mouky
  • 220-240 g vody
  • 4 lžíce ochuceného tymiánového oleje / nebo jiného neutrálního
  • 3 až 4 lžíce sušené nebo čerstvě osmažené cibule
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • 20 g cukru
  • pekáček nebo plech cca 36×22 cm

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.
Do mísy robota nalejte slánek, přidejte olej, cukr, tymián i vodu (část, asi 1/5 si nechte stranou. Dolévejte vodu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku navíc).

Přisypte prosátou mouku a hněťte do vyvinutí lepku, asi 15-20 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší. Až ke konci zapracujte cibulku.


Těsto je hotové, když je lesklé, vláčné, nechytá se mísy. Samozřejmě lze hníst vařečkou, jen časy se prodlouží, naše ruce tak výkonné přeci jen nejsou.
Přendejte je do vyolejované transparentní nádoby.

Zde bude kynout asi 1 až 2 hodiny – má zvětšit alespoň 2x objem. Můžete po mírném částečném rozkynutí nechat do rána i v lednici.

Mezitím si připravte pekáček nebo jinou formu. Tu vymažte nebo vystelte pečícím papírem.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu.

Rozdělte na 18 kousků, já rozvažuji. Těsto s cibulkou chytne trochu hnědavou barvu od sušené cibulky.

Každý dílek zakulaťte.

Pak rozválejte ručním válečkem. Je to lepší než rozplácnout a mordovat rukou.

Na každý kousek nandejte větší lžičku náplně a zabalte jako buchtu.

Skládejte postupně na pekáček a každou buchtičku potřete po celé ploše (i mezi) olejem.
Naplněnou formu přikryjte druhým pekáčkem a nechte asi 30-50 minut znovu nakynout. Alespoň částečně by mělo těsto znovu nabýt.

Troubu rozehřejte na 180 °C horkovzduch nebo horní spodní ohřev. Před vložením do trouby posypejte buchty ještě strouhanou sýrovou posypkou.

Sýr s petrželkou pečivo i ozdobí.

Pečte přibližně 30 minut. Vyzkoušejte špejlí, zdali je těsto upečené a nelepí se.

Ještě teplé vyndejte z formy a konzumujte, nyní jsou jednoznačně buchty nejlepší. Chutnají jako pizza.
Pokud něco zbude, i druhý den jsou stále k jídlu, ale to je již rozpékám v mikrovlnné troubě.

Dobrou chuť!

Vaše Lida

Jedna odpověď na “Slané buchty”

Napsat komentář