Litý ovocný koláč – chlejst

Koláč, který se podaří naprosto všem…
Chlejst na plech – název jsem zaslechla od ženy jednoho kamaráda pekaře.

Litý koláč je vlastně taková kynutá bublanina, doma jsme jí říkali táč – nejvíce pečený koláč mého dětství. Je tak jednoduchý, že se ho vůbec nemusíte bát! Nemůžete pokazit hustotu těsta, je řídké, nic nevyvalujete, jen mísu podržíte nad nádobou, ve které chcete péct, nakloníte, vylejete…
A je to!
Nejčastěji se poklade ještě ovocem. Ale pekli jsme doma koláč jen tak, upečený se pocukroval anebo na talířku polil šťávou.

Dokonce se dělá ještě řidší varianta, mléka na 500 g mouky se přidá 625 ml a 20 g droždí. Vše se smíchá a ihned peče.
Lité těsto je i to na lívance, palačinky, zkrátka to, co je tekutější a leje se tam, kam potřebujeme. Podobně i chutná, po upečení je vlhčí než běžné kynuté těsto. A pokud zbyde, i druhý den je měkoučké.

Nejlepší na chlejst je polohrubá mouka – vytvoří nadýchanější střídu než hladká. Tu můžete použít také, ale u litých těst, která ještě zatěžujete při pečení ovocem, si myslím, že je vhodnější mouka polohrubá.

Na těsto navrstvěte ovoce. Lepší je drobnější, není tak těžké a řídké těsto se lépe zvedá do výšky. V zimě používám to zavařené z kompotu. Meruňky doporučuji rozkrájet na menší kusy (aspoň na čtvrtky) a na těsto poházet.
Povrch ovoce lze ponechat jen tak, ale raději posypejte hojně drobenkou – získáte na chuti; navíc se do ní z ovoce vpije vypékající se šťáva.

Jedna vzpomínka – olizování mís po krémech a těstech byla moje privilegovaná práce…
Nejlepší byla šlehaná pěna ze žloutků s cukrem, než maminka dosypala mouku. Ale tohle tekuté bylo hned na druhém místě a tady mi mouka vůbec nevadila.
To jsem milovala taky. I teď…

(Inspirováno recepturou z knihy Naše kuchařka od dr. Marie Hrubé, rok vydání 1958)

Litý koláč – chlejst na plech

Suroviny

Na slánek – co to je zde

  • 60 g vody
  • 6 g soli
  • 8 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Preferuji spíše vyzrání v lednici na noc.

Prostě večer uložím slánek a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i týden (vyzkoušeno), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po vytažení z lednice ven. Mohou být kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat.

Na drobenku

  • 120 g polohrubé mouky /část lze nahradit strouhaným perníkem, hodí se na švestky
  • 80 g cukru
  • 80 g ztuhlého másla
  • možnost ½ lžičky skořice /například na švestky

Schválně jsem na suroviny použila na ukázku malou misku. Vejdou se, ale špatně se vše zpracovává dohromady a všechno lítá, co má peří…

Lepší je miska větší a jde to jako po másle. Naučila jsem moc po sobě zbytečně neuklízet a čas věnovat něčemu jinému…

Vše promněte lehce rukama v misce. Máslo použijte přímo z lednice, lépe se drobenka zpracovává a neutvoří se jednolitá koule.

Foto na porovnání.

Na těsto

  • slánek /nebo samotné droždí v množství 20 g čerstvého či 5 g (necelý sáček) sušeného
  • 500 g polohrubé mouky
  • 420 ml mléka /480 až 625 ml mléka u samotného droždí
  • 1 celé vejce nebo 1 žloutek
  • 75 g cukru
  • 55 g sádla nebo 65 g másla
  • ½ lžičky citronové kůry /lze vynechat
  • ovoce – asi 300 až 500 g
  • nezapomeňte přidat sůl, pokud nepečete ze slánku – 5 g

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.
Do mísy robota nalejte slánek (vzešlé droždí), přidejte mléko, vejce, cukr, rozpuštěné sádlo (doporučuju, moc se sem hodí) a promíchejte. Těsto je velmi řídké, nemá žádný smysl zapracovávat sádlo až na konci hnětení. Ani mléko nemusíte nechávat stranou, těsto nemůžete rozhodně pokazit.
Lze zadělat jen samotným droždím – to rozmíchejte v troše odebraného (oslazeného) mléka z receptu a nechte 15-20 minut vzejít. Postupujte stejně.

U varianty se 625 ml mléka se droždí předem kynout vůbec nenechává, jen se do mléka rozdrobí a vše se smíchá, vyleje na pekáč, poklade ovocem a ihned peče. Tato litá buchta připomíná spíše velký lívanec. Ale je taky dobrá!

Přisypte prosátou mouku s citronovou kůrou a hněťte asi 10 minut. Nebo zamíchejte jen vařečkou. Jde to velmi dobře.

Nechte ve stejné míse vykynout přikryté čepicí do sprchy.

Těsto zdvojnásobí objem asi za 1 až 1 a ½ hodiny, dle teploty a kvality droždí. V těstě ho je velmi malé množství.
Se samotným droždím to bude tak 1/2 až 3/4 hodiny, řídká těsta kynou rychle. V teple o to více.

Připravte si hlubší větší plech do trouby nebo dva menši pekáčky.

Vymažte rozměklým sádlem (máslem), já nejraději rukou…

Těsto vylejte na větší plech nebo odhadem napolovic do dvou menších pekáčků. Někdy se chci rozdělit o pečivo, tak použiji více menších nádob.

Těsto mokrýma rukama lehce rozetřete po dně. Moje finta – přejdu s plechem ke dřezu, položím ho poblíž, pustím malým pramínkem vodu, a postupně ruce namáčím, když je potřeba…
Nikde nenacákám a nemusím nikam přecházet.

Těsto poházejte rovnoměrně připraveným ovocem, nepřehánějte to nebo se celý koláč propadne…

Pekáčky dva. Vpravo už je (na toto těsto) ovoce moc.

Posypejte hojně drobenkou…

…a nechte asi ½ až ¾ h znovu lehce vykynout. Když se zadíváte, je obsah částečně nakynutý, vyšší.
Se samotným droždím 15-20 minut.

Troubu rozehřejte na 185°C horní dolní ohřev nebo horkovzduch a pečte asi 30-40 minut.

Nechte vystydnout.

Ať se dílo podaří!
Vaše Lida

26 odpovědí na “Litý ovocný koláč – chlejst”

  1. Takový pekla babička z Hané❤️. Jen ona mu tedy říkala „lejanec“, podle toho, jak se těsto vylilo na plech. Jeden název kouzelnější než druhý!

  2. Dobrý večer paní Lido, Vase recepty miluju a vracím se k Vaší knížce i stránkám vpodstatě denně 😊 Prosím poradite mi zdá jde tento recept upéct v remosce? Díky Vám jsem si ji pořídila a moc oblíbila. Děkuji za Vase úžasné straky i za Vás 😘😘😘 Petra

    1. To těsto je řidší. Já teda moc mražené ovoce přímo na koláč nepoužívám, spíš k vůli tomu, že pustí hodně vody. Když už, tak drobnější jako třeba borůvky. Jestli zbrzdí kynutí – nesmíte ho dát mnoho.

  3. Tak se musím přiznat, co jsem udělala. Myslela jsem, že mám v lednici připravený slanek na sladké pečení. Už tam ale nebyl.jenze plán byl jasný, ovoce připravené. Udělala jsem si teď, slanek a hned jsem s ním zadelal těsto na tento moučník. A světě div se, byl skvělý. Tak jsem měla zase radost.😋👍

  4. Tak mně se, bohužel nezadařilo. Vím, že je to moje chyba. Těsto jsem posypala borůvkami přímo z mrazáku, a nechtělo pochopitelně kynout. Plech byl úplně ledový. Po hodině mě to přestalo bavit, tak jsem plech šoupla do trouby. No, nebylo to ono. Nadýchané, stejnoměrně pórovité těsto se nekonalo. Jako snědlo se to, ale asi už mražené ovoce nepoužiju. Neumím to s ním. Nechám šikovnějším.

Napsat komentář