Marssö rohlíky – cobydupky

Každý kypřící prostředek má svoji určitou dobu, za kterou těsto nakypří a to lze pak úspěšně upéci. Nejrychlejší to je s „prdopečem“, čili práškem do pečiva – zamícháte a ihned pečete…
Kypřidlo může přidat i specifickou chuť, kterou žádný jiný prostředek nemá. Této přidané hodnoty dosáhneme s droždím, ale musíme těstu věnovat čas, aby výsledek byl dobrý nebo vynikající. S kvasem je to ještě složitější…
A co dělat, když potřebujeme třeba rohlíky a ty jsou z těsta kynutého? Nejsem zastáncem „rychlého kynutí“, ale dá se to obejít jediným způsobem – přidáte do těsta více droždí. Staré hospodyně si pomáhaly zrovna tak.
Upečte tyto cobydupky, hotové a naservírované klidně do hodiny. Jsou určeny k rychlé spotřebě.

Po jedné z mých babiček jsem zdědila maďarskou kuchařskou knihu, která vyšla česky v roce 1958. Tu napsal sám slavný Elek Magyar, mistr kulinář i mistr pera (žil 14. 8. 1875 – 16. 5.1947), který po desítky let uveřejňoval gastronomické články a předpisy nejen v maďarském tisku, ale i v zahraničí.
Dědečkova část rodiny (z maminčiny strany) pocházela totiž z Maďarska. Za svobodna jsem měla příjmení stejné jako mí předci a jedna maďarská řeka, která už ale v dnešní době patří jinému státu… O tom ale až jindy.

No a v této kuchařce jsou Marssö rohlíky – „pro hosty, kteří přijdou nenadále“ – jak píše sám autor. Nevím, jestli slovo marssö něco konkrétního znamená, třeba v nějakém maďarském nářečí ve smyslu rychlý, ničeho jsem se nedopátrala. Možná se mi někdo ozve…
Přiznám se, že rohlíky vždy netvaruju. Pokud opravdu potřebuju z nějakého důvodu pečivo rychle a chci si práci usnadnit, udělám z těsta uzlíky (zavážu na uzel vyválenou „nudli“) nebo udělám dvě veky. A když je čas vysloveně šibeniční, dá se stočit z těsta bochník chleba a upéci jen ten.
A nebo – můžete přidat do těsta o trošku více cukru, lžičku rozpustné kávy nebo kakaa, upečené pocukrovat a máte napečeno i pro hosty milující sladké.

Cobydupky

Co jsem kde zahlédla receptury na rychlé rohlíky, všechny se podobají jako vejce vejci a myslím, že vychází z tohoto receptu – jako jeho polovina.
V tom původním je ale opravdu hodně tekutiny, což může být moukou z jiné krajiny. A i dobou – recept to je starý.
Je ze 600 g mouky, 50 g droždí, 50 g cukru, 50 g másla, 10 g soli a ½ litru mléka. A kdo dělal poprvé a dal 250 ml mléka na 300 g mouky, musel rozhodně alespoň 60 g mouky dosypat…
Do celé dávky ze 600 g mouky bývá i 400 ml mléka někdy ažaž. Mouku jsem nechala tak, jak je v receptuře, ale ubrala jsem především tekutinu, rovněž cukr a droždí z 50 g na velikost kostky 42 g nebo její půlky 21 g.

Pokud chcete rohlíků 2 plechy, použijte gramáž v závorce.

Suroviny

  • 300 g mouky pšeničné polohrubé napůl s hladkou 00 (nebo 600g)
  • 21 g čerstvého droždí (nebo 42g )
  • 25 g másla (nebo 50 g)
  • 180-200 ml mléka (nebo 360-400 ml)
  • 5 g soli (nebo 10 g)
  • ½ lžíce cukru (nebo 1 lžíce)
  • 1 žloutek na potření rohlíků
  • kmín, sůl nebo mák na posyp

Finální postup

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte cukr. Rozmíchejte vidličkou na kaši a nechte vzejít kvásek na teplém místě asi 15-20 minut. Ten pak nalejte do mísy robota, přidejte rozpuštěné máslo, mouku se solí a 10 minut hněťte.
Těsto se nemá chytat mísy a má být hladké, poddajné jako plastelína. Nemělo by příliš lepit.
Vyklopte ho na pomoučený vál a rozdělte na 2 stejné díly. Z každého vykulte kulatý bochánek; nechte pár minut odpočinout.
Bochánky rozválejte na kruh o velikosti 30 cm a síle asi ½ cm.

Mám šikovný jednoruční váleček, kterým ráda vyvaluju menší kusy těsta – to se krásně roztlačí a „neutíká“ zpět.

Kruh rozdělte rádýlkem nebo nožem na 8 kruhových výsečí – dílů. Rohlíčky jsou malé. Pokud chcete rohlíky větší, rozdělte kruh pouze na 4 části.

Z každého smotejte rohlík od široké základny směrem od sebe dolů.

Špičku rohlíku druhou rukou lehce povytahujte.

Hotový rohlík zahněte do podkovy.

Uložte je dál od sebe na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií.

Potřete 2x žloutkem a posypte třeba kmínem (hrubou solí nebo mákem). Lze i jinými semínky – sezamem.

Ihned upečte bez kynutí v troubě na 175°C program horkovzduch nebo 190°C horní a dolní ohřev přibližně 12 až 15 minut do světle hnědé barvy. Nechte vychladnout na mřížce.
Troubu zapínám v okamžiku, kdy vyklápím těsto na vál, aby se stačila dostatečně ohřát a mohla jsem dle potřeby rychle upéci.

Nejlepší jsou v den pečení – čerstvé a ještě lehoučce vlahé. Ostudu si neuděláte.

25 odpovědí na “Marssö rohlíky – cobydupky”

  1. Ďakujem že ste. Úžasná stránka, fantastické recepty, dychberúce skúsenosti. Idem sa pustiť okamžite do rohlíkov. Možno trapná otázka, ale kto sa nepýta, nič sa nedozvie. Delenie cesta na dva bochníky platí pre jeden plech a pre dva plechy delím na štyri časti ?

    1. Dobrý den. 😊
      Děkuji za milá slova! ❤️ Pokud budete dělat ze 600 g mouky, rozdělte raději na 5 koulí a z každé udělejte 4 rohlíky. Tato velikost je pak tak akorát.

      1. Ďakujem ste milá že ste si našli pri tých pečiacich radostiach čas na odpoveď . Tak idem na to a podám potom hlásenie. Krásny večer.

  2. Dobrý den,recepty užasné:-)Chtěla bych se prosím zeptat kdybych chtěla dělat rohlíky z kvásku,jaký je postup?Stačí použit kvásek uplně stejně jako kvasnice?Nebo potřebuje delší dobu?Chtěla sem se do nich právě pustit ale došlo mléko:-)

      1. Dnes buchty s povidly, půlka jich byla do hodky snedene, ze zbytku kvasnic i rohlíčky. Byly tak lahodné a chutné. Dokonce mi pomáhal dvouletý vnoucek. Myslím si, že oba jsme byli s naší práci moc spokojeni, bylo to vidět na jeho úsměvu. Moc děkuji za Vaše recepty. Budeme péci dal☺️ Dana Hradec Králové

  3. Dobrý den, včera jsem pekla a pro velký úspěch budu dnes opakovat. :-).
    Dělala jsem si kvásek a ten pak dala do pekárny přímo na míchaní. Vyjde to tak pěkně i když to tam hodím bez kvásku, klasicky dolů tekutiny a nahoru mouku a kvasnice?

    1. Mělo by… 🙂
      Někdy se mi dříve stávalo (když jsem dělala těsto ještě v pekárně), že to nebylo ono nebo jsem musela nechat dokynout déle.
      Prostě tady v hrnečku jasně vidíte, že to droždí je v pořádku a pracuje. 🙂

  4. Dobrý den, paní Ludmilo, jste úžasná, minulý týden jsem riskla buchty a jsou luxusní. Dnes jsem se pustila do rohlíků a paráda, sice jsem měla trochu strach, když jsem vyndala těsto z robota (přišlo mi řidší), ale jak si odpočinulo, super se s ním pracovalo. a i když musím vychytat tvary, jsou jako peříčko.

  5. Naprosto luxusní! Dělala jsem se sádlem, a i tak chutnaly až sladce ty, co nebyly posypaný sollí a kmínem (někteří si předem žádali bez posýpky) a zrovna tak by byly super k sýru a salámu. Malé univerzální pečivo.
    Díky!

  6. Dnes jsem se do nich také pustila a musím říct, že jsou výborné. Místo hladké pšeničné mouky jsem do nich dala celozrnnou špaldovou, o pár mililitrů mléka víc a opravdu mě potěšily. Doma sklidily rohlíky úspěch a určitě jsem je nepekla naposledy… Děkuji za Vaši úžasnou práci vaše stránka je poklad!

  7. Dobry den pani Lido,
    Tak tento recept je absolutne paradni, krasne se s testem pracuje, v robotu se uz po dvou minutach vubec nelepi na misu, neni potreba podsypat ani podmazat, nelepi se na ruce a na chut jsou vynikajici. Dneska jsem jich udelala 16 a nezustal ani opadany kmin 😂. Prej – tak tyhle mami delej. Dekuju Vam moc za vyborne recepty. 🙏👏

  8. Dobrý večer, právě jsem dopekla a ještě teplé ochutnala – jsou boží!
    Udělala jsem k ním pomazánku z nivy – úžasná kombinace. Děkuji Lído za Vaše recepty a nadšení. Petra

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář