Gata – tradiční arménský moučník

Tyto “kousky” jsem před pár lety poprvé jedla u svých arménských pacientů. Dozvěděla jsem se, že to je jejich tradiční moučník vyskytující se v mnoha podobách těst (kynutých, plundrovaných, nekynutých), tvarů, ale téměř vždy s náplní připomínající naši drobenku.

V Arménii je součástí mnoha rituálů – například nevěsta překračuje práh domu svého muže s košíkem gat, aby ukázala a všechny přesvědčila o tom, jak dobrá je hospodyně… Gata má prý i své slavnosti se soutěžemi v jejím pečení a zdobení. A skoro každá vesnice svůj recepis…
Moc mi chutnala!

Doporučuji upéci toto menší množství, ochutnat a ještě vlahé konzumovat – jsou nejlepší hned po upečení. Pak tvrdnou. Dají se ale celkem dobře rozpéci v mikrovlnné troubě.
Uvedený recept je na 1 velký plech.

Další variantou gaty je kulatý velký plochý koláč, který se touto drobenkou naplní, zamotá jako buchta a na povrhu ozdobí vykrájenými kousky těsta. Těsto má jiné složení, nechá se předem vykynout a pak se teprve plní.

Existují i slané varianty plněné houbami, fazolemi, mletým masem, zeleninou, sýrem nebo rybami.

Gata – tradiční pečivo z Arménie

Suroviny

Na náplň

  • 110 g polohrubé pšeničné mouky
  • 170 g moučkového cukru
  • 85 g másla
  • 50-60 g nasekaných nebo hrubě mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • skořice mletá
  • kardamom

Studené máslo nakrájejte na menší kousky, mouku smíchejte s cukrem a ořechy. Ze všeho v míse mnutím vytvořte drobenku. Nebo ořechy můžete nasypat až na drobenku nanesenou na těsto.

Další možnou variantou je přidání skořice nebo kardamomu. Skořici doporučuju třeba na jeden díl – dobře se s ořechy k sobě hodí.

Na pomazání

  • 2 žloutky
  • 1 lžička oleje (nebo 1 celé vejce a lžička vody)

V hrnečku vidličkou rozšlehejte žloutky s olejem nebo celé vejce s vodou.

Na těsto

  • 120 g kysané smetany nebo jogurtu
  • 4 g sušeného droždí
  • 110 g másla
  • 210 g hladké pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 1 žloutek – pro barvu těsta, ale vůbec tam být nemusí být!

Finální postup

V zakysané smetaně (jogurtu) zamíchejte sušené droždí a asi 5 minut nechte stát.
Do mísy nasypejte mouku s troškou soli. Vlijte zakysanou smetanu (jogurt), přidejte rozkrájené povolené máslo a rukama uhněťte těsto (nijak dlouho). Vyškrábněte ho na pomoučený vál a pokud se moc lepí, podsypejte ještě moukou; zpracujte. Hotové rozdělte na dva stejné kusy, vložte třeba do dózy s víkem a dejte na 3-5 hodin odpočinout do lednice. Kdybyste ho dělali večer, může tam zůstat i do rána – abyste měli ráno čerstvě upečené křupavé pečivo.

Vyndejte z lednice a každou část postupně vyválejte na obdélník cca 35 (40)x15 (20) cm. Vyválejte tence, ale ne tak, aby bylo těsto průsvitné a trhalo se. Prostě ani tlusté, ani tenké.

Drobenku si rozdělte na 2 poloviny, aby vám vyšla stejnoměrně na oba díly. Eventuálně ještě posypejte skořicí nebo kardamomem.

Okraje vyválených plátů (asi 2 cm) nechte volné, neposypané. Úzkými sklady rolujte od jedné dlouhé strany ke druhé.

Roládky při rolování průběžně zplošťujte nebo na konci je můžete jemně přejet válečkem – nemají být vysoké, ale ani jako palačinka…

To zploštění je důležité i proto, aby vám všechna sypká náplň při krájení a manipulaci nevypadala ven.

Rozkrájejte zubatým nožem (pokud ho máte) na trojúhelníky nebo šikmé pruhy (široké na 2 prsty); přemístěte na plech vyložený pečícím papírem.

Můžete je nechat jen tak nebo ozdobit třeba přitlačením vidličky na těsto. Poté potřít všechny kousky vejcem.

Další možnost zdobení – teprve až vejcem potřené kousky lehce přejet zubatou plastovou stěrkou (foto po upečení).

Hned pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut, dokud kousky nezezlátnou. Zbytečně nepřesušujte, ať nejsou brzy tvrdé.

Dobrou chuť!

2 odpovědi na “Gata – tradiční arménský moučník”

Napsat komentář