Červencový – letní chléb se semínky

Říkám jim letní chleby. I tento je jedna jejich variace, kdy na kvašení ovoce a následné užití fermentované vody je dostatek materiálu. Tento je ze cca 60% celozrnný. Neočekávejte až tak velká oka s grahamovou moukou plnou otrub; jinak u fermentované vody (FV) zcela běžných.

Ale myslím si, že se povedly dva moc dobré chlebíčky, které přináší i něco pro naše zdraví. Je dobré střídat všechny druhy chlebů – někdy vatičku, jindy celozrnný.

Z tohoto těsta budou 2 menší chlebíčky nebo 1 velký (ten pouze do trouby), ze 60% celozrnné.

Recepis

FV = fermentovaná voda

Suroviny

  • 200 g čerstvého celozrnného žitného kvásku z FV, postup zde; nebo vašeho dosud používaného
  • 600 g mouky tohoto složení: 200 g grahamové pšeničné, 100 g špaldové celozrnné a 300 g chlebové pšeničné, můžete zvolit i jinou kombinaci
  • 450-500 g vody (smíchané se zbytkem fermentované vody)
  • 14 g soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 30 g semínek tmavého sezamu nebo chia
  • 2 ošatky na 750 g nebo 1 velkou na cca 1,5 kg (pouze do trouby)

Finální postup

Kvásek, vodu a mouku zamíchejte v míse. Někdo používá dánskou metlu, já ruku nebo vařečku. Přikryjte a nechte proběhnout 45 minut autolýzu, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.

Poté přidejte sůl, kmín a chia semínka. Hněťte robotem cca 8 minut.

Těsto přendejte do připravené nádoby vytřené olejem a zde během 3 až 4 hodiny překládejte po 40 minutách. Těsto se má zvětšit cca 0 80%, dvojnásobek to být nemusí.

Nyní vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 2 kusy a stočte požadovaný tvar do vysypaných ošatek (rýžovou moukou) a škrobem „pohlaďte“ bochníčky. Uložte spojem nahoru. Ten jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou a vložte ošatky do plastových boxů nebo igelitových pytlů.
Nechte kynout asi 1 až 2 hodiny v teple; nebo jako já přes noc (i klidně 24 hodin) v lednici.

Já v ní mám teplotu jen 4°C, takže těsta mi příliš nenabydou, většinou tak jen o polovinu. Pokud se to stane, nechávám dokynout před pečením na lince cca 2-3 hodiny, je to velmi individuální.
Jeli je vaše těsto nakynuté dostatečně, můžete péci ihned rovnou z lednice.

Vyklopte, nařízněte a pečete ve dvou remoskách nebo postupně v malé či velké remosce 45–50 minut zde. Nebo v troubě zde či litině zde.

Tentokrát jsem pekla malé bochníčky ve velké remosce – i to je možné. Krásně se celé propečou ze všech stran.

Krajíce chleba.

Vaše Lida ❤

8 odpovědí na “Červencový – letní chléb se semínky”

  1. Dobrý den, nejdřív bych chtěla poděkovat za Vaše skvělé stránky s radami a recepty. Už jsem podle Vašich receptů napekla mnoho různých bochníků a vždycky se všechny povedly na jedničku.
    Chtěla jsem se zeptat na tento recept – opravdu je tam na 700g mouky(počítáno včetně kvásku) 600-650g vody? Nebude těsto už moc řídké?

    1. Je to 85% hydratace, což se dá ještě celkem dobře zvládnout. Navíc chia semínka jsou extra nasakavá a v chlebu je dost celozrnné mouky – i ta potřebuje více vody.

  2. Dobrý den,
    mohu použít místo grahamové mouky celozrnou pšeničnou a jen běžný žitný kvásek bez FV? Moc děkuji za Vaše recepty, chleby se mi zatím krásně daří.

  3. Já dělala podle asi nějakého starého receptu, ale bylo zde uvedeno 500-550g vody. Těsto bylo strašně řídké 😖Byla jsem zlá, ale nějak jsem ho do té ostatky dostala. Otázkou je, zda-li se mi ho podaří vyklopit z ostatky do hrnce a jestli bude jedlý 😂

    1. Ano, byla tam vyšší hydratace, ale pokud byste použila všechny ty všechny celozrnné mouky a kvas 100% CZ žitný, ani tak to až tak řídké nebude. Problém bývá spíš v tom, ze lidé použijí ne tak hustý kvas (podle sebe dělaný) a zamění mouky.

      1. No to bude možná i ta chyba v kvasku. Já blbě četla a dala půl CZ a půl chlebové zitne😖😖Jinak mouky mám podle Vás, tak jsem na sebe naštvaná. No uvidíme co z toho bude… Vody jsem dala 500g

Napsat komentář