Himalájský šťastný chléb

Nevím, jak vy, ale snažím se i do chleba čas od času přidat to, co mám ráda anebo se mi zdá velmi prospěšné mému tělu.

V tomto chlebu je obojí – mé oblíbené vlašské ořechy a goji (kustovnice čínská). Goji roste na svazích Himaláje a podle toho dostal chleba název. Dočetla jsem se, že goji je ovoce radosti, neboť podle Tibeťanů, kdo snídá goji, bude prý šťastný celý den…

K popularitě ovoce přispěl i mýtus o Číňanovi jménem Li Qing Yuen, jenž se prý díky pravidelné konzumaci goji dožil neuvěřitelných 252 let.

Dalším příkladem pozitivních účinků plodů goji jsou tibetští mniši. Ti goji pravidelně konzumují, a proto se zřejmě dožívají vysokého věku v plném zdraví, vitalitě a svěžesti.

Chléb je doslova plný ořechů a kustovnice – těsto spíš tyto dvě suroviny jen  spojuje. Určitě je obohacením v celé škále chlebů do remosky.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20 g pšeničného kvásku
  • 50 g vody
  • 50 g pšeničné mouky (napůl hladkou a celozrnnou špaldovou, můžete použít i jinou pšeničnou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a při pokojové teplotě bude asi za 8 hodin rozkvas hotový.

Na těsto

  • všechen rozkvas
  • 220 g vody
  • 320 g mouky – 100 g pšeničné 00, 100 g špaldové hladké a 120 g pšeničné chlebové
  • 100 g vlašských ořechů – namočte
  • 50 g goji – namočte
  • 6 g soli
  • ošatku velikosti na 3/4 kg těsta (do malé remosky)

Finální postup

Do mísy robota vložte kvásek a přileje ne všechnu vodu vodu (malou část si ponechte na doladění těsta). Prošlehejte a přisypte mouku. Lehce promíchejte (jen co se suroviny spojí), přikryjte a nechte 30 minut odpočinout.

Následně přidejte scezené goji, ořechy a sůl, popřípadě zbytek tekutiny. Ořechů je hodně, rovněž nabobtnalé goji, hněťte tedy jen několik minut robotem a poté vyškrábněte do olejem vymazané vhodné nádoby s víkem na přikrytí.

První kynutí potrvá více jak 2 hodiny na kuchyňské lince a vždy po 40 minutách přeložte. S těstem se pracuje dobře, ale občas vypadne nějaký ten ořech, který zamáčkněte zpět do těsta. Nebo snězte…

Možná budete mít pocit, že těsto skoro žádné není. Je to tak – jen obaluje ořechy a goji. Kynutím a pečením přeci jen nabyde.

Můžete zvolit i druhý způsob zpracování – těsto nechejte vykynout bez ořechů a goji. Až pak před závěrečným stočením do ošatky těsto na vále rozprostřete a poklaďte ořechy s goji. Zapracujte do těsta překládáním.

Na další kynutí umístěte těsto do lednice na 12 – 15 hodin (teplota +4 °C). Pokaždé mi doba vychází jinak – dle zaneprázdněnosti, stačí i 12 hodin. Můžete rovněž nechat kynout jen v teple a lednici vynechat.

Těsto vytažené z lednice vyklopte na pomoučený vál, stočte do požadovaného tvaru a vložte do ošatky. Ošatku řádně vysypejte pohankovou (nebo rýžovou) moukou a jí „pohlaďte“ i bochníček. Vrch těsta jemně poprašte chlebovou pšeničnou moukou a uložte do plastového boxu, kde dále kyne v teple. Za 2,5 hodiny by mělo být těsto vykynuté. Časy jsou orientační, každý kvásek pracuje jinak.

Pečte ve studené remosce 45 minut. Pečení v remosce zde. Chleba můžete upéci i v troubě. Návod zde. Nebo hrnci zde.

Chléb stojí za ochutnání – je jiný něž běžné chleby; považuji ho za lahůdku. Má tmavou střídu, kterou obarvily ořechy.

Vaše Lida ❤

19 odpovědí na “Himalájský šťastný chléb”

  1. Dobrý večer. Mám v plánu koupit remosku. ale ty nové malé mají 22 cm průměr, to je ještě o 2 cm méně než ty předešlé. Nevím zda v ní upeču chlebík 700g. Nemá někdo s tou novou zkušenost?

    1. Dobrý večer. Určitě upečete, on je rozměr jen menší o ten okraj, co v něm leží starý vrch. Zbytek mísy je absolutně stejný. U nově remosky jde vršek přes mísu. Čili je to vlastně totožné – u staré ten širší okraj stejně vůbec nevyužijete.

  2. Mela bych prosim otazku ohledne kynuti.. kdyz vynecham lednicove kynuti, ono ten chlebik kyne na dva krat v mise, nebo jsem to spatne pochopila a druhe kynuti znamena uz kynuti v osatce? Dekuji za odpoved..

  3. Dobry den, chci se zeptat, zda mohu misto pšeničného kvásku dat LM a v jakém množstvi? A čím by se dala nahradit goja? Děkuji Verka

  4. Dobrý den, tento „sváteční chlebík“ naše rodina opravdu miluje. Jen prosím o radu, pokud chci péct dvojitou dávku… mám množství rozkvasu pouze vynásobit (pak je to cca 240 g do těsta) nebo zdvojit každou „položku“ zvlášť (pak je to více jak 280 g do těsta…)? omlouvám se za možná hloupý dotaz. Hezký den, Radka

  5. Dobrý den, chci se zeptat, dělala jsem tento chléb , ale po přidání goji a zamíchání, to mělo konzistenci budapešťské pomazánky, strašně řidké. Goju jsem pouze zcedila, má se z ní ta voda vymačkat? A dala jsem teda žitny kvásek. Musela jsem péct v troubě ve skle, abych to zachranila. Chuťově moc dobrý.

Napsat komentář k Veronika Bramborová Zrušit odpověď na komentář