Jemný chléb ranní pohlazení

Mám tři syny, tři vnoučata a jednoho manžela… Každý má rád něco jiného. Další přání – nasládlý chleba k snídani. Popis, podle kterého jsem skládala recept zněl: „něco jako tousťák, ale aby to nebyl tousťák, prostě takovej dobrej, trochu jako chleba.“

Pokusila jsem se recepisem splnit to přání – a vyšlo ! Je to menší chlebíček – jak všude píšu, pokusy do malé remosky. Rozhodně ho upečete i v troubě! VŠECHNY moje recepty jsou do trouby i remosky.

Vyšlo to dobře i možná proto, že jsem použila čistě pšeničný kvásek, což jsem v minulosti nedělala. Lžička, natož lžíce žitného kvásku ve pšeničném rozkvasu  je cítit – v chuti zůstane jistý malý žitný ocásek.

Chleba je vláčný, jemný, lehce nasládlý. Připomíná mi nadýchanou vánočku, ale vánočka to není. O proti ní je méně sladký i méně tučný. Namazaný máslem, džemem nebo medem, s dobrou kávou a milými lidmi kolem stolu je má představa královské snídaně.

Takto si představuji nedělní rána. Stále je pro mě neděle něco výjimečného, svátečního.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20 g špaldového kvásku či jiného pšeničného
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g vody

Vše smíchejte e vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem. Asi za asi 8-10 hodin bude rozkvas hotový.

Na těsto

  • celý rozkvas – 140 g
  • 350 g mouky – 220 g chlebové pšeničné a 130 g hladké mouky 00
  • 90-100 g mléka
  • 90-100 g vlahé vody
  • 45 g medu
  • 45 g másla
  • 7,5 g soli

Finální postup

Do mísy od robota vložte kvásek, mléko i vodu (malou část vody si ponechte na doladění těsta). Dále ještě med a rozpuštěné máslo. Vše ručně prošlehejte. Přisypejte mouku a hněťte asi 8 – 10 minut. Nechte proběhnout autolýzu 30 minut, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek. Teprve po ní přidejte sůl, popřípadě dolaďte zbytkem vody.

Druhá možnost, kterou můžete zvolit, je máslo přidat až po autolýze se solí. Je to lepší.

Vznikne těsto snů. Už jsem konečně pochopila, s čím na cizích webech pracují pekaři a u čeho my v našich končinách vzdycháme – jsou to pšeničná těsta. Žádné žito, žádné celozrno.

S těstem se pracuje tak nádherně, že byste okamžitě šli zadělat na další a další – ty vstřícné kuličky váleli až do zemdlení. Prostě práce se pšenicí je práce za odměnu. Kdo si chcete pohrát, nabýt sebevědomí,  jděte na to!

Těsto přendejte do nádoby vytřené olejem a po 45 minutách cca 3 hodiny překládejte stylem tzv. „tahání za uši“. Ucho přeložte vždy na opačnou stranu těsta. Samozřejmě nádobu přikryjte  proti osychání.

Pak těsto vyklopte na pomoučený vál (musí zvětšit objem o cca 80-90%) a  stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky (vejde se do ¾ kilové). Vysypte předem třeba bramborovým škrobem, i bochník jím „pohlaďte“.

Ošatku vložte do plastového boxu a nechte kynout v teple na lince 2-3 hodiny. Pak řádně vykynuté upečte ve studené malé remosce 45 minut nebo v troubě.

Pečení v remosce zde. V troubě zde.

Možná by bylo vhodné dát na dno dvojitý papír u hliníkové nádoby – med v těstě způsobuje předčasné hnědnutí hlavně spodku chleba. V teflonové je v tomto případě vše OK.

Doporučuji všem, kdo máte rádi sladké pečivo, ale až tak si ho nemůžete dopřát, jako třeba já. Chleba je jen nasládlý, chutí a strukturou připomíná vánočku, moučník. Na rozdíl od nich není plný tuku ani cukru.

Taková zlatá střední cesta pro ty, kdo rádi sladká rána, ale mají svá ale. Pekla jsem ho už vícekrát a vždycky je z něho krásný balónek – tedy v rámci výšky remosky. Dobrou chuť! Já ho miluju.

Vaše Lida ❤

10 odpovědí na “Jemný chléb ranní pohlazení”

    1. Píši u článku, že je do ošatky na 3/4 kilový chléb, čili cca 750 g. Když si sečtěte všechny suroviny, dostanete naprosto přesnou gramáž syrového těsta. 😊

  1. Včera jsem upekla poprvé a dnes peču další :-D. Chutnal k snídani i našemu ročnímu drobkovi! My s manželem jsme se vrhli ještě na vlažný a půlka byla hned pryč.

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář