Existuje spousta receptů na naložené okurky – vše je jen o naší chuti.
Předkládám náš oblíbený recepis na křupavé sladkokyselé okurky, které chutnají opravdu všem.
Tajemství spočívá v dobrém nálevu, který je akorát kyselý, akorát sladký. A na následné správné sterilizaci.
Kupuji bzenecký ocet a někde jsem kdysi vyčetla návod na nálev od výrobce, který jsem si upravila. V receptu byla použita i umělá sladidla – ty já rozhodně NE.
Bzenecké okurky
Suroviny
Na nálev– asi pro 7 kg okurek
- 3 l vody
- 1 l Bzeneckého octa
- 120 g soli
- 600 g cukru
- 30 kuliček nového koření
- 30 kuliček pepře
- 1 a ½ lžíce hořčičného semínka
- 4 bobkové listy
- 4 kusy hřebíčku
- kousek celé skořice
Vše vložím do hrnce a přivedu k varu. Vařím 15 minut a nálev přecedím. Můžete koření i ponechat.
Dále si připravím
kolečka mrkve – na sklenici asi 5 koleček
cibule nakrájená na kolečka – 2 až 3 na láhev
snítky kopru nebo samotné květenství
je možné přidat i kousky křenu, já nepřidávám
Finální postup
Nejprve si připravím sklenice – řádně vymyji, odstraním staré etikety – nic tak neznehodnotí vizuálně vaši práci jako hnusné, vybledlé, potrhané zbytky starých etiket. Zavařeniny vypadají jako vytažené z kontejneru. Dejte si tu práci a odmočte je. Někdy to jde ztuha – použiji i drátěnku a lepidlo ještě smývám technickým benzínem, popřípadě acetonovým ředidlem. Úspěchu lze dosáhnout i namočením v oleji Do jedné sklenice 720 ml se vejde cca 400 g okurek.
Na dno sklenic vložím květenství nebo snítku kopru a snažím se rovnoměrně narovnat okurky tak, aby nezbylo moc prázdného prostoru mezi nimi. Po stranách lahve narovnám průběžně kolečka mrkve a cibule. Na závěr zaleju nálevem asi 1 a ½ cm pod okraj hrdla. Může být teplý i vychladlý.
Víčka umyju a vyvařím asi 5 minut ve vodě. Existují různé typy dle ukončení hrdla lahví. Vyndám, osuším čistou utěrkou. Hrdla lahví rovněž otřu od zbytku nálevu, aby víčka přilnula a držela.
Zavařuji v zavařovacím hrnci na varné desce.
Lahve 720 ml sterilizuji 20 minut na 85°C. Aby okurky křupaly a byly „akorát“, je potřeba, aby rovněž za stejnou dobu teploměr na hrnci vystoupal na udanou teplotu. Sklenice zalévám vodou do poloviny jejich výšky. S elektrickým hrncem, troubou či myčkou zkušenost nemám.
Okurky pak ihned vyndám a dám do dřezu s vodou teplou 40°C chladit. Nakonec sklenice otřu, opatřím štítky a uložím do sklepa.
Přeji, ať se práce vydaří.