Sterilované bzenecké okurky

Existuje spousta receptů na naložené okurky – vše je jen o naší chuti.

Předkládám náš oblíbený recepis na křupavé sladkokyselé okurky, které chutnají opravdu všem.

Tajemství spočívá v dobrém nálevu, který je akorát kyselý, akorát sladký. A na následné správné sterilizaci.

Kupuji bzenecký ocet a někde jsem kdysi vyčetla návod na nálev od výrobce, který jsem si upravila. V receptu byla použita i umělá sladidla – ty já rozhodně NE.

Bzenecké okurky

Suroviny

Na nálev– asi pro 7 kg okurek

  • 3 l vody
  • 1 l Bzeneckého octa
  • 120 g soli
  • 600 g cukru
  • 30 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 1 a ½ lžíce hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 4 kusy hřebíčku
  • kousek celé skořice

Vše vložím do hrnce a přivedu k varu. Vařím 15 minut a nálev přecedím. Můžete koření i ponechat.

Dále si připravím

kolečka mrkve – na sklenici asi 5 koleček

cibule nakrájená na kolečka – 2 až 3 na láhev

snítky kopru nebo samotné květenství

je možné přidat i kousky křenu, já nepřidávám

Finální postup

Nejprve si připravím sklenice – řádně vymyji, odstraním staré etikety – nic tak neznehodnotí vizuálně vaši práci jako hnusné, vybledlé, potrhané zbytky starých etiket. Zavařeniny vypadají jako vytažené z kontejneru. Dejte si tu práci a odmočte je. Někdy to jde ztuha – použiji i drátěnku a lepidlo ještě smývám technickým benzínem, popřípadě acetonovým ředidlem. Úspěchu lze dosáhnout i namočením v oleji Do jedné sklenice 720 ml se vejde cca 400 g okurek.

Na dno sklenic vložím květenství nebo snítku kopru a snažím se rovnoměrně narovnat okurky tak, aby nezbylo moc prázdného prostoru mezi nimi. Po stranách lahve narovnám průběžně kolečka mrkve a cibule. Na závěr zaleju nálevem asi 1 a ½ cm pod okraj hrdla. Může být teplý i vychladlý.

Víčka umyju a vyvařím asi 5 minut ve vodě. Existují různé typy dle ukončení hrdla lahví. Vyndám, osuším čistou utěrkou. Hrdla lahví rovněž otřu od zbytku nálevu, aby víčka přilnula a držela.

Zavařuji v zavařovacím hrnci na varné desce.

Lahve 720 ml sterilizuji 20 minut na 85°C. Aby okurky křupaly a byly „akorát“, je potřeba, aby rovněž za stejnou dobu teploměr na hrnci vystoupal na udanou teplotu. Sklenice zalévám vodou do poloviny jejich výšky. S elektrickým hrncem, troubou či myčkou zkušenost nemám.

Okurky pak ihned vyndám a dám do dřezu s vodou teplou 40°C chladit. Nakonec sklenice otřu, opatřím štítky a uložím do sklepa.

Přeji, ať se práce vydaří.

 

Napsat komentář