Pečení chleba ve vesnické peci – Košíky

Občas mě okolnosti nebo přátelé (někdy obojí) zavedou na mně neznámá místa.

Navštívila jsem jedno velmi zajímavé – Košíky u Uherského Hradiště.

Uvítali nás milí lidé – správkyně vesnického muzea (rovněž  knihovny) Kateřina Ondrová a její manžel Marek Ondra.

Mají tam Komunitní centrum. V něm muzeum s věcmi, které k životu na moravské vsi patřily. A pec!

A to je ta „věcička“, která mě tam zavedla. Viděla jsem ji v provozu – pekli jsme osúchy, frgále a chleba – vše z přírodního kvásku. Chtěla jsem vidět, jak to fungovalo a může fungovat i dnes.

Košíky

Když jsme dopoledne přijeli, pec už byla skoro vyhřátá. Starým způsobem – vnitřek vyhřívají zapálená polena dřeva na zhruba 250 – 300°C. Trvá to asi 4 hodiny. Kupodivu polen stačí 7-12 ; dle okolní teploty a „tahu“ pece.

Nedohořelá zbylá polínka se před pečením vyhrnou pohrabáčem ven; pec se vymete a už je možné začít sázet chleba nebo cokoliv, co si chcete upéci.

Prvně jsme pekli osúchy – dobrota veliká. Jsou to placky z chlebového těsta, varianta sladká i slaná, my se škvarky. A až se upečou, ihned se potřou rozpuštěným sádlem s česnekem. Ach, to je vůně – sliny se sbíhají…

Mezitím jsme si přímo na plechách vyváleli frgále, pomazali náplněmi, nechali „odpočnout“ a také upekli.

Chleby v ošatkách už měla Kateřina připravené, kynuly– my jsme byli tentokrát jen diváky. Líbilo se mi, že je nařezává a zdobí přes šablonu – má oblíbená činnost doma u mých chlebů. Marek na dlouhé lopatě sázel do pece. Byla znát souhra obou. Říká se tomu „radost se podívat.“

A ještě ozdobit…

Atmosféra úžasná – všichni jsme si byli něčím blízcí. Vrátila jsem se v duchu domů, do dětství. Jsem přesvědčená, že společná práce rukou a radost z ní sbližuje lidi více, než cokoliv jiného.

A čas…

Nic nebylo dříve hned a vlastní práce se do popelnic nezahazuje. Co třeba všechno se člověk nedozví o tom druhém při bezeslovném podání ošatky s chlebem… Stýská se mi po těch časech.

A vůně chleba…

Na kamnech stálo již uvařené kyselo pro nás hosty. Kyselo se má totiž odležet – teprve pak se všechny chutě důkladně prolnou. S osúchy to je dobrota převeliká.

A na závěr našeho společného díla a radostného setkání káva; k ní frgále (na které jsem přiložila prací i vlastní ruku ).

Ráda bych ještě napsala, že Kačenka zde pořádá pekařské kurzy – kdybyste se chtěli přihlásit odkudkoliv skupina 4-5 lidí, můžete! Doporučuji jako relax a smysluplně strávený čas s úžasnými lidmi.

Kontakt zde.

Líbí se mi, že i místní pořádají komunitní pečení – domluví se a kdo chce, přinese si chleba a upeče ve vyhřáté peci.

Přidávám recepisy – tentokrát není ani jediný můj – jsou od Kačenky Ondrové, jak je ona sepsala.

Osúchy (podplamenice)

Kváskem zaděláme těsto – podobně jako chleba, ale o něco řidší.

Až je skoro vypracované, vmícháme do něj na menší kousky nakrájené škvarky a necháme kynout – stejně jako chleba.

Z těsta po nakynutí na lehce pomoučeném stole tvarujeme placičky podobně jako na langoše, ale menší.

Pečeme v troubě vyhřáté na 220°st., cca 15 minut, dokud nejsou pěkně do červena.

Ihned po vytažení z trouby potíráme sádlem s rozetřeným česnekem.

Dá se udělat i sladká varianta – v tom případě nemícháme do těsta škvarky, ale např. sušené ovoce, nebo ho poklademe na placičky.

Můžeme i pomazat povidly nebo marmeládou. Po upečení sladké osúchy potíráme rozpuštěným máslem.

Kyselo

Nakynutý kvásek rozmícháme s vodou a pomalinku zahříváme, dokud nezavře. Opravdu velmi opatrně, rychle se připaluje.

Oloupeme několik brambor, nakrájíme na malé kousky a dáme vařit zvlášť se solí a kmínem.

Do jiného kastrolku dáme vařit sušené houby, lehce osolíme. Nebo použijeme smaženici z čerstvých či zamražených. Nakládané kyselé spíš nepoužívat, moc přebijí ostatní chutě.

Na pánvi osmažíme cibulku do růžova, s troškou kmínu a soli. Na osmaženou cibulku klepneme 2–3 vejce, lehce promícháme a necháme osmažit. Děláme z toho spíš omeletu, moc nemícháme. Po usmažení nasekáme vařečkou na kousky.

Když máme kváskový základ rozvařený (měl by být hustý), rozředíme ho vodou z brambor, přidáme i i uvařené brambory, houby (vodu z vaření hub ne) a usmažená vajíčka.

Po smíchání dochutíme koprem, dosolíme. Když to vydržíte, nechte kyselo před podáváním pár hodin naležet.

Frgále

Suroviny

  • ½ litru mléka
  • hladká mouka
  • 1 vanilkový cukr
  • ¼ kg rozpuštěného sádla (ne horkého!)
  • kvásek

Finální postup

Přisypávat hladkou mouku a mísit tak, aby vzniklo hladké, mírně lepivé těsto.

Necháme ho kynout 6 až 10 hodin. Po vykynutí přemístíme, rozdělíme na 4 díly a necháme dále kynout další hodinu. Rozválíme na plech, kde odpočívá.

Náplň (tvaroh, mák, povidla + posypku) na těsto dáváme těsně před pečením v peci (nebo troubě rozpálené alespoň na 220–250 °C).

Pečeme do červena. Vychladlé poléváme rozpuštěným máslem s rumem.

Ať se dílo podaří – pokud se do některého z receptů pustíte.

Vaše Lida ❤

6 odpovědí na “Pečení chleba ve vesnické peci – Košíky”

  1. Dobrý den Lído,
    pekla jsem podle Vás už hromadu chlebů a všechy jsou vynikající. Moc děkuji za Vaši práci s blogem a velikou inspiraci. Zrovna mi kynou “staří přátelé”, těším se…
    Omlazuji pšeničný kvásek a napadlo mě přebytek použít do kysela. Co myslíte, půjde to? Nebo je potřeba žitný?
    Kolik se vlastně kvásku do základu kysela používá?

Napsat komentář k Iva Zrušit odpověď na komentář