Cuketový Dobrák

Cukety, cukety, cukety, kam se podíváš…

Placky, obalené jako řízek, koláč, sekaná, matjesy, atd.  No a do chleba, že. Jsou to tak nenáročné rostliny, že jsem jim za jejich nepřetržitou přízeň věnovala samostatný recept. Nevím, jestli to ocení, ale ve chlebu jsou navýsost lahodné.

První chleba s cuketou jsem dělala podle receptu ze syrových brambor zde – recept jde velmi dobře použít. Následně jsem cuketám věnovala nový recepis.

Cuketa (i jiná zelenina) chleba zvláční, dodá další tekutinu a zvýší hydrataci. Doplní vlákninu, minerály a jiné prospěšné látky pro naše tělo. A nemluvím o moc dobré chuti.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20 g žitného kvásku
  • 90 g mouky žitné (chlebové napůl s celozrnnou)
  • 90 g vody

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem. Asi za 8 hodin bude rozkvas hotový.

Dále si připravte

  • celý rozkvas – 200 g
  • 300 g mouky – váš oblíbený mix, já špaldovou celozrnnou a pšeničnou chlebovou napůl
  • 100 g hrubě strouhané cukety
  • 150 g vody – klidně začněte ze 120 g, cuketa je především voda
  • 7 g soli
  • 1 lžička sladěnky
  • kmín dle chuti

Finální postup

Protože v receptuře je poměrně hodně rozkvašené mouky, odpočinek (tzv. autolýzu, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek) nemusíte  dělat. Začněte kváskem, pak přidávejte postupně tekutinu (část si rozhodně nechte stranou!), sladěnku; vše prošlehejte v míse metličkou. Nakonec přisypte mouku se solí a kmínem, navrch cuketu.
Hněťte robotem  asi 6 minut.

Přendejte do nádoby vymazané olejem. 2x po 40 minutách přeložte těsto.

Cca po 2 hodinách stočte požadovaný tvar do ošatky. Tu řádně vysypejte škrobem, rovněž bochníček jím “pomazlete“ Můžete prostřít do ošatky i plátno, které také vysypejte. Pro jistotu. Povrch bochníčku poprašte  chlebovou pšeničnou moukou přes sítko.

Vložte do plastového boxu a nechte kynout v lednici při +4°C celou noc, cca 12 hodin. Ráno nechte popřípadě ještě dokynout v teple.

Je možné lednici vynechat a nechat kynout jak jste zvyklí v teple.

Pokud ponecháte 150 g vody, čeká vás náročná práce s překladem – těsto je velmi hydratované, tekutější. Kdo si netroufá, dá vody rozhodně méně.

Pečte v malé studené remosce 45 minut. Kdo peče v troubě, doporučuji péci v nádobě nebo přidat méně vody do těsta. Vyšší teplota než v remosce mu i prospěje.

Pečení v troubě zde.

Výborný, vláčný chleba, který jedí velmi rádi i muži.
Ten můj si ho rovněž oblíbil a když přinese cukety ze zahrady, říká: “Upečeš Dobráka?“

Pojmenoval Bouráka, teď i Dobráka… Kdo ví, co bude příště.

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

26 odpovědí na “Cuketový Dobrák”

  1. Dobrý den, zajímalo by mě, jak máte velkou ošatku? Pořídila jsem si malou remosku a chystám se k ní pořídit i ošatku, jen nevím, jakou vybrat velikost.
    Děkuji!

  2. Dobrý večer Liduško, prosím vás, na tento chlebík bude stačit ošatka na 750g? Předem mockrát děkuji za odpověď. Alice

  3. Tak včera jsem se díky cuketové nadílce pustil do dobráka a super chlebík, měkoučký a krásně vláčný, super oka. Recept jsem si přepočítal na 1100 g celkem, akorát do litinového hrnce. Těsto bylo hydratovanější, jako živé, ale dalo se zkrotit. i s vyklápěním do rozpáleného hrnce to šlo, chce to fakt cvik a teď už to snad bude jen lepší… Díky za recept a prima den. Samozřejmě jsem až do rána nevydržel a než jsem šel spát tak jsem ho ještě musel ochutnat…

          1. předpokládám, že by se místo cukety mohla dát i dýně hokaido, mám momentální přebytek… :-), zítra asi vyzkouším

  4. Liduško chtěla jsem se zeptat, když bych chtěla upéct velkého Dobráka, můžu si přepočítat množstvi ingrediencí na 1,5 dávku (1+1/2)? Např. rozkvasu bude 300g, vody 220g, atd. ? Zdá se mi toho rozkvasu nějak moc😳

  5. Zdravím, paní Lído, ráda peču podle vašich receptů, dnes jsem pekla Dobráka, poprvé i se sladěnkou. Je možné, že chleba s ní divně voní? Ne tak příjemně jako obvykle? Sladěnku běžně používám do rohlíků, tam ji vůbec necítím, ale do chleba poprvé. Díky Víťa

Napsat komentář k Alena Zrušit odpověď na komentář