Chléb se sýrem – pan Kropáček

Pan Kropáček je chleba se sýrem a bylinkami. Názvy ani moc nevymýšlím já – většinou vnučka Adélka. A to musím respektovat – dětská fantazie je úžasná a bezelstná.

Vybrala jsem výraznější sýr čedar (s eidamem si ho nedokážu představit…) a jako bylinku jsem měla vymyšlený čerstvý rozmarýn. Nebo tymián. Z toho sešlo – ani jeden k nám nedorazil a nahradila ho petrželka ze zahrady.

Měla jsem vítr z toho, aby chladnoucí chleba nebyl postupně tuhý; sýra je v chlebu hodně a je navíc tučný. Ne, nestalo se a je to velmi návykový chleba. Kůrka je neskutečně lahodná, voňavá velice po smaženém sýru.

Chilli chipsy (kousky) jsou také cítit, velmi lehce na jazyku pálí. Chleba je výborný jen pomazaný s máslem, vynikne jeho chuť. Já osobně holý k misce zeleninového salátu. Chutná náramná večeře.

Chilli chipsy jsou kousky papriček. Takto měl výrobce pojmenované na originálním sáčku.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 10 g pšeničného kvásku
  • 85 g vody
  • 85 g špaldové celozrnné mouky nebo špaldové hladké

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový.

Na těsto

  • celý rozkvas – 180 g
  • 270 g chlebové pšeničné mouky nebo hladké 00 (nebo mix obou)
  • 170 g vody
  • 135 g strouhaného čedaru
  • 3 lžíce hrubě sekané petrželky
  • 1/2 necelé lžičky chilli chipsů (koření)
  • 7 g soli
  • 1/2 lžičky kmínu

Finální postup

Vše smíchejte v robotu pár minut. Nejprve však rozkvas prošlehejte s částí vody a pak teprve přidejte všechny ostatní suroviny. Zbytkem vody dolaďujte hustotu. Recepis je bez tzv. autolýzy.

Přendejte do připravené nádoby s víkem vytřené olejem a nechte 2 až 3 hodiny v teple kynout. Překládejte po 45 minutách a jeden překlad proveďte ihned na začátku. Musí zvětšit objem o 80-90%.

Těsto nakyne spíš méně (asi tučný sýr), potřebuje trochu delší kynutí. Celkem dobře se s ním pracuje, není tolik hydratované.

Vyklopte na pomoučený vál a stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky (velikost na 750 g) rýžovou (nebo pohankovou) moukou a rovněž jí „pohlaďte“ bochník. Vršek těsta v ošatce posypejte jemně pšeničnou chlebovou moukou, vložte do plastového boxu a nechte kynout  2 1/2 až 3 hodiny v teple. Opět do řádného zvětšení.

Pečte v malé remosce 45 minut. Kupodivu vůbec se nepálí. I když je v těstě tučný  sýr, peče se rovnoměrně. V každém případě záleží i na remosce – jak ji máte seřízenou. Je to pokus o vtip, spíš jde o to, jak dobře či hůře peče topná spirála.

Pečení v remosce zde.

Nedávejte více tohoto těsta do remosky! Určitě by se zakrátko větší chleba spálil.

Celý dům v průběhu procesu voní intenzivně sýrem, vy obcházíte, posouváte očima hodiny, a pak se ještě musíte držet, abyste se ihned po upečení nezakousli a nespálili si hubu. Až to uděláte (to zakousnutí, ne spálení úst), nebudete moci přestat. Chléb je vlahý, člověk by téměř sousto vdechnul…

Přeji dobrou chuť a pevné nervy vydržet.

Vaše Lida ❤

15 odpovědí na “Chléb se sýrem – pan Kropáček”

      1. A klasicky? Rozehřát na 250stupňů ,nechat zapařit… atd, nebo péct ve skle? Děkuji, moc dlouho chleba nepeču, tak se raději ptám :))

  1. Dobry den, tak jsem vcera upekla pana Kropacka a je to opravdu nebezpecne dobra zalezitost. Rozkvas jsem tedy pouzila zitny, a nedala bylinky a protoze jsem mela hodne prace okolo, na testo jsem neustale zapominala, i tak byl vysledek fantasticky. Ta vune pri peceni. Dekuju vam moc za recept, pani Lido, a tesim se, az vyzkousim dalsi recept. Jitka

  2. Dobrý večer paní Lído, před chvílí jsem vytáhla z trouby chleba a místo bochníčku mám disk. já totiž nemám remosku ani skleněnou mísu na pečení. Tak jsem použila osvědčený litinový pekáč. Jenže ouha!. Pekáč byl na tak malý chleba hodně široký, proto se těsto rozlilo do stran na placato. Chleba je neskutečně voňavý, křupavý a placatý. Ráda bych pečení zopakovala, ale bez chyb. Můžu ho péct příště ve formě? Děkuji za odpověď.

      1. Tak pokus č. 2. 180 minut kynul v nádobě a 185 minut v ošatce. A tentokrát je pro změnu nedokynutý…Tento chlebík mě vyškolí. Ale já to nevzdám! Opravdu musí kynout v ošatce v teple? Mě lépe vychází u chlebů lednicové kynutí…

  3. Dobrý den,
    chtěla bych se jen zeptat, kde seženu ty chilli chipsy, ani v obchůdku s kořením je nemají a jediné, co je ve zdravých výživách, tak jsou sušené chilli papričky- to asi není ono ??
    Předem moc děkuji za info.
    Soňa

  4. Dobrý den, už chvíli se odhodlávám k upečení pana Kropáčka, vypadá moc krásně. Jen mě odrazuje stav mého pšeničného kvásku, oproti tomu žitnému je takový „nedomrlý“, má menší bublinky a celkově nevypadá tak vitálně. Tak bych se jen chtěla zeptat, jestli je to u pšeničného kvásku normální a mám to s ním risknout nebo použít raději žitný. Jsem začátečník, tak se omlouvám za možná hloupý dotaz. A předem děkuji za odpověď 🙂

  5. Dobrý den, paní Ludmilko, prosím Vás, pokud bych to těsto nakonec nechala kynout stočené v ošatce v lednici, jak dlouho přibližně by to mělo být? Nemáte, prosím, nějakou představu? Děkuji Vám moc!

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář