Babiččiny koláče s majonézou

Jednu dobu před desítkami let to byl velký hit a recepty v různých podobách se objevovaly ve všech časopisech pro ženy ( jako byla například Vlasta či Květy) – kynuté těsto s majonézou. Zrovna tento je od sousedčiny babičky. Čas od času po něm stáhnu. Je to i způsob, jak jednoduše zadělat koláče; navíc jsou jakékoliv jiné výrobky z tohoto těsta vláčné.

Naplnit je můžete zevnitř nebo jen do nenaplněné kuličky těsta udělat důlek a ten pak plnit dle libosti.

Má oblíbená varianta je občas všechno umístit na koláč, třeba tvarohovou náplň (nebo uvařený pudink) a na to naskládat drobné ovoce. Nebo dle odrůdy ovoce vyberu džem – zde na fotografii borůvkový a navrch ovoce stejného druhu, posypu drobenkou. Džem zdůrazní chuť ovoce.

Anebo jindy naplním důlky jen džemem a zvolím nějaký druh drobenky. Ovoce přidám až na upečené koláčky. K tomu kdysi došlo zcela náhodou, když jsem čekala na borůvky a posel nikde. Když se koláče dopékali, přišel. A já je přidala až na upečené. Vůbec to není špatné, občas toto praktikuji. A pozor! Dá se tím zamaskovat i vyteklá náplň.

Koláčky bez posypky lze dozdobit i šlehačkou. Velmi vláčné koláče. Těsto není moc sladké, ale to netřeba. Proč? Plníme sladkými náplněmi.

A! Recepis na skvělé džemy zde. Na báječná povidla zde.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 500 g hladké mouky 00
  • 1 vejce – 50 g
  • 100 g husté majonézy
  • 60 g cukru
  • 220-250 ml vody nebo mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 4 g soli
  • 18 g čerstvého droždí
  • 1 vejce na pomašlování nebo jen tuk

Na drobenku – lze vynechat

  • 120 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 80 g másla pokrájeného na drobné kostky

Vše v misce rozemněte prsty na drobivý posyp.

Na tvarohovou náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu, ne z vaničky
  • 1 vejce
  • 100 g práškového cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • 2-4 lžíce rumu na zředění tvarohu
  • volitelné – 80 g rozinek namočených v rumu alespoň pár hodin
  • můžete přidat i 30 g rozměklého másla, aby byl tvaroh hladší a jemnější

Suroviny v misce smíchejte v hladkou hmotu. Pokud zvolíte i rozinky, nyní je přidejte okapané ke tvarohu.

Bude-li se vám zdá tvaroh málo sladký, přidejte 1-2 lžíce cukru. Jeho hustotu lze doladit rumem.

Finální postup

Do mísy od robota nasypejte mouku, udělejte rukou důlek, vlijte 2/3 vody (mléka) a do tohoto „jezírka“ rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Ze stran vmíchejte trochu mouky až vznikne uprostřed mísy řídké těsto jako na lívance. Poprašte je ještě jemně moukou a nechte v teple asi tak ½ hodiny vzejít.

Poté přidejte vejce, majonézu, citronovou kůru a oba cukry. V robotu na nižší rychlost hněťte asi 10-15 minut, dolaďujte postupně zbytkem tekutiny dle potřeby, dokud těsto není hladké.

Přikryjte je a nechte vykynout 3/4 až 1 hodinu, alespoň do zdvojnásobení objemu těsta.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte…

… a rozdělte (nejlépe rozvažte) po 40-60 g a vykoulejte kuličky. Po krátkém odpočinku každou kuličku těsta rozválejte a naplňte lžičkou libovolné náplně. Zabalte podobně jako buchty a tvar zakulaťte. Uložte spojem dolů na plech a mezi koláči nechte rozestupy.

Plech si předem vymažte nebo vložte pečící papír. Dopřejte jim znovu čas na kynutí, cca 20-30 minut. Musí viditelně zvětšit objem.

Pak do koláčů vtiskněte důlky (třeba omoučněným dnem menší skleničky).

Hotovo. Důlek je potřeba více vymáčknout. Ale pozor – u plněných i zevnitř se silou opatrně, ať vám náplň nevyteče z těsta ven!

Potřete jejich okraje vejcem nebo samotným tukem – s vejcem budou lesklé, s tukem matné.

Do důlku lžičkou vložte dle libosti povidla, džem nebo ovoce (třeba půlky švestky nebo meruňky). Posypte máslovou drobenkou – nemusí být.

Nebo jinak – vnitřek koláčů neplňte a všechny zamýšlené náplně dejte úměrně na vršek, viz foto.

Nechte znovu přibližně 20 minut dokynout na plechu.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut. Jsou velmi vláčné a dobré.

Koláče jsou vláčné poměrně dlouho – rozkrojeno druhý den.

Vaše Lida ❤

Napsat komentář