Varhule

U nás doma varhule, alias kynuté plněné knedlíky všech velikostí. Z téhož neplněného těsta se dělaly i knedle jako příloha

Do varhul se hodí různé ovoce nebo povidla, velikosti mohou mít různé. Záleží na vás.

Do knedlí jsme kousky rohlíků nebo housek přidávali jen pokud nějaké zbyly, a to až do vykynutého těsta. Pak se nechalo ještě krátce vykynout.

Já varhule miluju s povidly, sypané mákem, horou cukru a plavající v másle…

Recepis

Suroviny na těsto

  • 1 kg hrubé mouky
  • ½ l mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 1 vejce
  • 10 g soli

Na náplň

  • ovoce nebo povidla

Na závěr

Lze posypat mletým mákem, opraženou strouhankou nebo tvarohem na strouhání. Osladit dle chuti a každou porci polejte pár lžícemi másla.

Finální postup

Do mouky v míse nebo robotu udělejte důlek, rozdrobte droždí, přidejte cukr, část mléka a přimíchejte i pár lžic okolní mouky. Nechte vzniklý kvásek vzejít – cca 20-30 minut.

Přidejte vejce, mouku se solí a vyhněťte do vláčného nelepivého těsta a nechte přikryté kynout, dokud nezvětší 2x objem, asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na velikost středního jablka. Nechte chvilku odpočinout (cca 5-10 minut). Kousky těsta rozplácněte dlaní na placku a naplňte. Dobře uzavřete, jako buchty. Uzavírejte postupně na každou varku, aby nepřekynuly.

Vařte v osolené vodě, musí volně plavat, nabydou!  Nejprve 5 minut přikryté poklicí, pak obraťte a dovařte dalších 5-7 minut nepřikryté. Větší velikost bude potřebovat delší čas.

Uvařené knedlíky vyndejte drátěnou naběračkou do pekáče a ihned uprostřed natrhněte vidličkou, aby vyšla pára. Také zjistíte, zda těsto nelepí a jsou uvařené. Doporučuji vyzkoušet nejprve na jednom kuse.

Lze posypat velmi různě – tvarohem, mákem, opraženou strouhankou, cukrem a polít máslem.

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Varhule”

  1. Já znám varhule z bramborového těsta, Moravsko-budějovicko. A kynutým se říká blbouni, tento termín znám konkrétně z města Dačice.

    1. Dobrý den.
      Velmi záleží i na tom, odkud členové té které rodiny pochází. Někde je to namíchané různě – ty názvy. Blbouny jsme doma neříkali, ač ten název velmi dobře znám. Buď varhule nebo kynuty knedle. 🙂

Napsat komentář