Kváskové vafle

Nebojte se kvasových vaflí. Velmi jednoduché. Udělejte si je z pšeničného kvásku nebo i žitného. Dají se zužitkovat i přebytečné kvásky při jejich zakládání. Naprosto skvělá snídaně.

Kdo nemá vaflovač, jistou náhradou může být i toustovač. Jen nebudou mít typické prohlubně. Daly by se usmažit i lívanečky. Svým receptem mě inspirovala Maškrtnica.

Kváskové vafle

Suroviny

Na těsto

  • 250 g přebytečného kvasu /nebo občerstveného
  • 270-290 g mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 240 g hladké mouky
  • ½ lžičky sody – volitelné, jsou nadýchanější
  • 3 g soli

Všechny suroviny v míse spolu promíchejte, eventuálně dolaďte tekutinou na řidší těsto, má lehce ztékat, asi jako na kynuté lívance. Můžete je nechat 15-30 minut stát nebo hned péci.
Vaflovač postříkejte (pro jistotu) olejem ve spreji a už můžete lít těsto na plotýnky. Pečte 3-5 minut. A jestli chcete, klidně to zkuste někdy bez sody, ale se sodou jsou nadýchanější.

Těsto si můžete připravit večer do lednice a ráno usmažit ke snídaní. Všechny suroviny smíchejte, jen samotnou sodu ve lžící mouky přidejte do těsta až ráno těsně před pečením.

Noční těsto

  • 370-390 g mléka
  • 2 lžíce kvasu z lednice, nejlépe pšeničný
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 340 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • ½ lžičky sody

Výborné s řidšími džemy, ovocem (celým i mixovaným), šlehačkou. U nás poléváme i javorovým sirupem nebo sypeme ještě cukrem. Teplé jsou skvělé jen se skořicovým cukrem.

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

Napsat komentář